TEHHÄÄN HYVVEE MUSSIIKIN AVULLA!
Olipa kerran lion Kaisa (Kämäräinen). Kaisa istui hyväntekeväisyysteatteriesityksessä ja sai idean: Järjestetään Kiuruvedelle hyväntekeväisyyskonsertti kiuruvetisten omin neuvoin. Kaisa esitti idean kahdelle helposti innostuvalle lionille Annelle (Härkönen) ja minulle. Suunnitelma oli toteuttamista vaille valmis. Kun järjestämään ryhdytään, ei tyydytä pienimuotoiseen. Kun kuuta tavoittelee, voi sen myös saada. Pyydettiin järjestelyhommiin mukaan Kiuruveden kaksi muuta lionsklubia (LC Kiuruvesi ja LC Kiuruvesi/Niva) LC Kiuruvesi/Helmiina lisäksi. Tällöin elettiin syksyä 2015. Päätös yhteisen konsertin järjestämiseksi Punainen Sulka -keräyksen hyväksi tehtiin lokakuussa 2015. Punainen Sulka kampanjan keräystulos kohdennettiin syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien nuorten hyväksi. Halusimme myös painottaa yhdessä tekemistä ja yhteistyötä.
Leijonaklubien kesken jaettiin konsertin järjestämisen vastuualueet. Sovittiin, että varsinaisen konsertin lisäksi Kulttuuritalon aulassa on Punainen Sulka-materiaalia myynnissä. Myös mm. vieraiden vastaanottaminen, järjestyksen valvojien hankkiminen, narikkapalvelu, konserttilippujen (ennakko)myynti piti hoitaa. Miesklubit ottivat vastuulleen näiden asioiden hoitamisen. Kulttuuritalon kahvila Iltalypsy lahjoitti osan myynnistä keräykselle. LC Kiuruvesi/ Helmiina vastuulle jäi varsinaisen konsertin järjestäminen. Tietenkin kaikkien klubien jäsenet olivat auttavina käsinä aina kun tarvittiin. Minulle konsertin järjestäminen oli tuttua hommaa. Musiikinammattilaisena olen tottunut järjestämään erilaisia ja erityylisiä konsertteja. Niinpä aloimme toimeen.
Jotta konsertti voidaan pitää, pitää olla esiintyjät. Ryhdyimme siis kyselemään kiuruvetisiltä muusikoilta ja musiikin harrastajilta halukkuutta lähteä esiintymään ilmaiseksi nuorten hyväksi. Ajattelin, että on noloa pyytää artistilta yhtä tai kahta kappaletta. Siispä pyysimme kolmea tai neljää kappaletta. Kaikille sanoimme samat ohjeet: Kappalevalinnat ja musiikkityyli on vapaa. Pääasia on, että musiikki on positiivista, hyvää mieltä tuovaa. Jos mahdollista, kappaleissa voisi esiintyä tavalla tai toisella ajatukset ystävyys ja/tai yhteys. Minulle oli yllätys, että tietääkseni kaikki henkilöt ja ryhmät, joita mukaan pyysimme, lähtivät myös mukaan - talkoilla. Esiintyjät myös halusivat erityisesti panostaa tähän konserttiin. Moni esitti itselleen uutta ohjelmistoa ja jopa sävelsi konserttia varten uusia kappaleita. Joka tapauksessa harjoitusten määrä konserttia varten oli valtava. Haluan erityisesti nostaa esiintyjistä esiin Raimo Jokisalmen House Bandin, joka omien esitysnumeroiden lisäksi säesti kolmea muuta artistia. Mainitsemisen arvoista myös on, että tässä yhtyeessä soittaa ja myös soololaulaa kaupunkimme johtaja Jarmo Muiniekka.
Kun esiintyjät olivat selvillä, alkoi konsertin rungon suunnittelu. Yllätyin myönteisesti, kun yksikään artisti ei halunnut esittää samaa laulua, vaan kaikilla oli aivan eri toiveet. Halusin myös konsertin lopuksi koota kaikki esiintyjät (lähes 60) lavalle yhteislauluun. Vysotskin Ystävän laulu oli mielestäni juuri oikea laulu konsertin loppuun.
Koska oli kyse hyväntekeväisyyskonsertista, halusimme, että konsertissa näkyy jollainlailla Lions-aate ja Punainen Sulka-keräyskohde. Muutaman viestin jälkeen Anne kertoi, että lion, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on lupautunut konsertin suojelijaksi sekä juontamaan konserttimme. Upeeta! Noh… Pitää varmaan olla jonkunlaiset juonnot, joiden pohjalta Hannakaisa sitten tekee juonnosta oman näköisensä. Ideana syntyi, että välillä Hannakaisa voisi kertoa ajatuksia nuorista, syrjäytymisestä, auttamisesta, hyväntekeväisyydestä ja välillä hän voisi haastatella henkilöitä, jotka jollain lailla liittyvät keräykseen. Ja jälleen: Kun kysyttiin, lupauduttiin. Lions-liiton K-piirin Punainen Sulka -vastaava Onni Piippo kertoi keräyksestä ja lions-aatteesta ja Kiuru-Partion edustaja Antti Saraste Kiuru-Partion toiminnasta.
Konserttia järjestettäessä pitää myös miettiä salin asettelua ja logistiikkaa: Missä on juontaja, pitääkö hänen liikkua. Mitä logistisia vaatimuksia eri esiintyjäryhmät vaativat? Onko jotain kuvia tms. jota konsertin takaseinälle heijastetaan? Valaistus, miksaus, väliroudaus, rekvisiitta,… Yleisö: miten liikkuvat, näkevät, kuulevat parhaiten. Näitä sitten pähkäilin etupäässä Annen kanssa. Puhuttiin, ideoitiin, lähetettiin ja piirrettiin kuvia... Paljon tekstailtiin, muuten viestiteltiin, soiteltiin ja muutaman kerran ihan kasvotustenkin palaveerattiin. Oikeastaan aina, kun jossain nähtiin, joku asia sovittiin tai pähkäiltiin. Annen kanssa oli helppo tehdä yhteistyötä. Katsottiin, mitkä asiat ovat hoitamatta ja sovittiin, kumpi hoitaa. Seuraavalla kerralla, kun oltiin yhteydessä, asiat oli hoidettu. Annella on myös suuri kontaktiverkosto eri alan osaajiin. Niinpä saatiin mukaan ilmaiseksi (tai lähes ilmaiseksi) ihmisiä tekemään mainoksia, kirjoittamaan lehtijuttuja, mainostamaan konserttia eri medioissa, miksauspöydän taakse, valojen käyttäjäksi jne. Annen ammattitaito näyttäytyi etenkin organisoinnissa, markkinoinnissa sekä somistuksessa. Lämmin kiitos!
Kun konserttipäivä (la 24.9.2016) läheni, oma innostukseni nousi entisestään. Oli suuren juhlan tuntua. Ihanaa oli tehdä konserttia osaavien ihmisten kanssa. Välillä toki iski pieni epäilys, tuliko nyt haukattua liian iso palanen. Mutta ei: Kiurusali täyttyi, konsertti eteni suunnitellusti. Jotta tähän päästiin, oli Kiurusalissa ja harjoitustiloissa harjoiteltu paljon. Sekä perjantaille että lauantaiaamulle jaoin tarkat harjoitteluajat Kiurusaliin ja diktaattorin lailla pidin aikataulusta kiinni. Esiintyjät olivat hyvin kuuliaisia.
Niinhän se aina on: Konsertti on ohi ja mieli on energinen. Yleisöltä tuli kiitosta lämpimästä tunnelmasta ja vaihtelevasta ohjelmistosta. Jokaiselle oli jotain. Esiintyjät olivat kiitollisia, kun saivat kuulla muita ja luoda uusia kontakteja. Ainahan myös pyydetään konsertin uusintaa, mutta tällaisena sitä ei toista kertaa esitetä. Seuraavalla kerralla jotain aivan muuta...
Mielestäni pääsimme tärkeimpiin tavoitteisiimme:
1) Punainen Sulka-keräyksen tavoite täyttyi.
2) Yhteistyö kaikkien Kiuruveden lionsklubien välillä oli näkyvää ja tavoitteellista. Myös Lions-toimintaa tehtiin näkyväksi.
3) Musiikin esittäjät saivat esiintymiskokemusta, kuulivat muita kiuruvetisiä esiintyjiä, ja saivat luotua uusia kontakteja.
4) Väitän, että kaikki tapahtumassa mukana olleet henkilöt kokivat hetken hyvää mieltä, ystävyyttä ja toivottavasti myös yhteistyön tuomaa voimaa. Ainakin minä koin.
Erityinen kiitos Kiuruveden PuSu-tiimille. Tiedätkö Kaisa, jos konsertin järjestämistä nyt ehdottaisit, todennäköisin olisin jälleen mukana.
Maarit Amper
LC Kiuruvesi/Helmiina
Me palvelemme – We serve!
Tervetuloa LC Kiuruvesi/Helmiinan blogisivuille. Nettisivut avasimme jo pari vuotta sitten ja Facebook-sivut ovat olleet käytössä vuoden. Nyt on vuorossa blogien kirjoittaminen. Tarkoituksena on, että jatkossa hallituksen jäsenet kirjoittavat blogiin ajankohtaisista asioista oman tehtävänsä näkökulmasta.
Järjestön kansainvälinen tunnuslause ”Me palvelemme – We serve!” kuvaa erinomaisesti järjestön tarkoitusta. Kotimainen teemamme ”Monta tapaa tehdä hyvää” osoittaa, miten laajat mahdollisuudet meillä on auttamiseen. Toiminta-ajatuksena meillä on tehdä yhdessä työtä paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla lasten ja nuorten terveen elämän ja kehityksen turvaamiseksi sekä ikääntyneiden, perheiden, vammaisten ja muiden apua tarvitsevien tukemiseksi. Meidän on myös hyvä muistaa LIONS-sanan merkitys eli ”Luovuta Isänmaasi Onnellisempana Nouseville Sukupolville”.
Järjestön keskeinen tehtävä on siis apua tarvitsevien tukeminen. Tärkeintä on palveleminen ja yhdessä auttaminen, ei kenenkään henkilökohtaisten tavoitteiden toteuttaminen. Tämä yhteisöllisyyden merkitys tuli selvästi esille jo määritellessämme klubin arvoja. Auttamisessa on tärkeää, että myös auttajat jaksavat. Näinpä yhtenä klubimme tärkeistä strategisista tavoitteista on tukea jäsenten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Tähän pyrimme tukemalla jäseniä henkilökohtaisesti sekä järjestämällä yhteisiä tapaamisia, joissa voimme vahvistaa jäsenistön yhteenkuuluvuutta sekä antaa tietoa mm. erilaisista hyvinvointia tukevista toimintamahdollisuuksista.
Klubille ovat erityisen tärkeitä paikalliset avustuskohteet sekä yhteistyö toisten klubien kanssa. Osallistumme myös valtakunnallisiin ja maailmanlaajuisiin hankkeisiin. Klubimme ensimmäiset aktiviteetit olivat palveluaktiviteetteja. Olimme mukana Kiuruveden Earth Hour – tapahtumassa sekä luimme Kirjan ja ruusun päivänä lapsille kirjastossa ja päiväkodeissa sekä vanhuksille hoitolaitoksissa. Erityisesti olen iloinnut jäsenistön ahkerasta työstä Kiitos veteraanit – palveluaktiviteetissa sekä omassa palveluhankkeessamme. Meillä on myös paljon muita aktiviteetteja, joista löydät tietoja nettisivuilta. Uutena suurena ponnistuksena järjestöllä on käynnistymässä Punainen Sulka -keräys, josta lisätietoja myöhemmin.Järjestön keskeinen periaate on, että kaikki yleisöltä kerätyt varat lahjoitetaan suoraan avustuskohteisiin. Olemme hankkineet varoja mm. toritapahtumissa sekä Iskelmäviikon aikana ruusujen myynnillä. Näiden varojen käytöllä olemme voineet jo tuottaa iloa niin lapsiperheille ja nuorille kuin vanhuksille ja omaishoitajillekin.
Tämän ja tulevien kausien aikana meillä on erinomaiset mahdollisuudet tehdä vaikuttavaa järjestötyötä ja samalla oppia itse monia taitoja, joista on hyötyä myös muussa elämässä. Voimme opetella sekä johtamista että alaisena olemista, vastuun ottamista ja jakamista sekä yhteistyötä. Näitä taitoja voimme opetella toimikunnissa ja aktiviteeteissa sekä monissa klubin virkailijatehtävissä. Samalla voimme arvioida sitä, miten onnistumme noudattamaan arvojamme. Myös työ klubin hyväksymien toimintamallien siirtämisessä käytännön toimintaan on haasteemme. Toivotan onnea jäsenillemme näissä vaativissa tehtävissä.
Lopuksi toivotan kaikki tervetulleiksi tapahtumiimme ja ja tukemaan siten järjestön palvelu- ja avustustyötä. Tarvitsemme myös aina uusia vinkkejä tärkeistä avustuskohteista, joten ollaan yhteyksissä!
Talviterveisin
Leena Pietikäinen, past presidentti