Möten
Medlemmar

   

       

 

 

Aktuellt från

Lions Club

Gävle Norra 

 


 

September 2019

Vintervila för golfbanan i Stenebergsparken

Under september stängde vi golfbanan definitivt för säsongen genom att ta bort alla hinder, plocka in utemöbler, ge gräset en sista klippning m.m. Lite överbliven glass delades under stort jubel ut till några skolbarn som befann sig i parken och till förbipasserande.

Samtidigt som vi stängde tog vi första steget mot vårt julklappslotteri genom att inventera kartonger, papper m.m. som vi kommer att behöva vid julklappsinslagningen den 29 november och vid själva lotteriet den 1 december.

Första distriktsrådsmötet i den nya organisationen

Genom en omorganisation har antalet distrikt i landet minskat från 10 till 5, en förändring som vår klubb har varit med om att initiera. Första distriktsrådsmötet i vårt nya distrikt (101-M) ägde rum 21 september och var välbesökt. Ett av de första positiva ekonomiska resultaten av sammanslagningen är att distriktsavgiften nu kommer att sänkas.

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

Juni - Augusti 2019

Lyckad bangolfsäsong 

Under juni, juli och augusti har vi varit koncentrerade på att få bangolfen i Stenebergsparken att flyta och att klara av att ha banan öppen dagligen. Liksom förra året har detta lyckats väl och endast ihållande regn har vid några få tillfällen fått oss att hålla stängt. Flera av våra besökare har också kommenterat vår pålitlighet i detta avseende.

Det dagliga öppethållandet ställer stora krav på insatser från klubbens medlemmar och ett mycket välkommet och helt nödvändigt tillskott när det gäller banskötseln får vi från de gymnasieungdomar som varit hos oss i åtta veckor i sommar och som kommunen finansierar. Utan deras insatser med ogräsrensning, gräsklippning, målning och kioskarbete hade vi inte kunnat erbjuda golfspel på en fin bana i den fina miljö som Stenebergsparken utgör. Tack till er skolungdomar som hjälpt oss så mycket! Och tack också till alla golfspelare som gjort det möjligt för oss att fortsätta bedriva vår hjälpverksamhet som i stor utsträckning riktar sig till barn och ungdom i Gävle. Nu är banan stängd för säsongen och vi hälsar er alla välkomna när vi öppnar igen i maj nästa år.

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

Maj 2019

Bangolfen har öppnat

Bangolfen i Stenebergsparken öppnade i slutet av månaden. Antalet besökare i början var ganska  lågt vilket nog får tillskrivas det kyliga och regniga vädret. I början hade vi öppet fyra timmar per dag men från 10 juni har vi öppet kl. 11 - 19 (sön- och helgdagar 12 -19). Välkomna!

                    

FrånLions riksmöte i Västerås 30/5 - 2/6 2019

Under Kristi himmelsfärdshelgen höll Lions Clubs Sverige sitt årliga riksmöte i Västerås med drygt 400 deltagare. Dessutom deltog Lions från Norge, Danmark, Finland, Island, Schweiz och Lions-distriktet som omfattar länderna Libanon och Jordanien.

Det var ett ”lugnt” möte utan kontroversiella frågor. De hittillsvarande 10 distriktsguvernörer kommer vid halvårsskiftet att ersättas av endast fem eftersom vår nya distriktsindelning då träder i kraft. Vi kommer fortsättningsvis att tillhöra det nya distriktet 101-M (= mellersta Sverige om fattande Gävleborg, Dalarna och Bergslagen).

Vid mötet nominerades Mats Granath, Lions Club Trollbäcken i konkurrens med två andra föreslagna, till Sveriges kandidat för medlem i Lions internationella styrelse 2020 – 2022.

Ett spektakulärt inslag var den svensk-norska grupp Lions som cyklat de 55 milen från Oslo till Västerås och under vägen samlat in pengar till Lion-projektet Water Means Life för brunnsborrning i Somalia. Med hjälp av klubbar längs resvägen och med ett lag som cyklade den kortare vägen från Borlänge till Västerås samlades in cirka 500 000 kr.

     

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

April 2019

Lyckad distriktssammanslagning

Lions distrikt Gävle-Dala och Bergslagen hade lördagen den 13 april sina respektive distriktsmöten i Ludvika. Därefter hade de sitt första gemensamma distriktsmöte i det nya distriktet Mellansverige på söndagen. Ett mycket stimulerande distriktsmöte som lovar gott inför den gemensamma framtiden.

Helgens höjdpunkt var dock den gemensamma ”get-together”-middagen som hölls på lördag kväll. Cirka 90 deltagare åt, sjöng och dansade på ett sätt som antydde en avsevärt lägre medelålder än man läser ut ur vår matrikel. Lions betalar för sig när det är fest. Alla insamlade pengar går till sitt ändamål.

                             

Förberedelser för bangolfsäsongen

Några av klubbens medlemmar samlades 26 april för att förbereda bangolfen i Stenebergsparken. Området krattades rent från kvistar och löv, utemöblerna sattes ut, banorna blåstes rena och sopades och alla hinder sattes upp. Klubben har redan fått in bokningar av banan från föreningar och andra sammanslutningar. Banan kommer att öppnas maj. Håll utkik efter annonsering i lokalpressen!

Andra delen av föredraget om "Tablettkriget i Gävle"

Onsdagen före påsk höll klubbens Bruno Ahlqvist andra delen av sitt föredrag om ”Tablettkriget i Gävle”. Liksom vid det första föredraget var Träffpunkten Senioren fullsatt och föredraget blev mycket uppskattat. I publiken fanns naturligtvis många personer som hade egna minnen från Pix och Läkerol.

    

                Bruno Ahlqvist                                  Fullsatt i Senioren

Stöd till Stenebergs Ungdoms Idrottsförening (SUIF)

Klubben har lämnat ett materialstöd till SUIF. Här en bild från säsongspremiären som tagits av Minne Hägglund. Lions-emblemet pryder matchtröjorna.

                      

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

Mars 2019

Lions Club Gävle Norra medverkar på Träffpunkten Senioren

Lions Club Gävle Norra får använda Träffpunkten Senioren för sina månadsmöten. Nu "betalar" klubben tillbaka genom att sköta kaffeserveringen där den 6 april på eftermiddagen. Dessutom kommer klubbens Bruno Ahlqvist att den 17 april kl. 13.30 hålla del 2 av föredraget "Tablettkriget i Gävle på 1900-talet". Första delen av detta föredrag hölls under hösten och blev mycket välbesökt och uppskattat.

Välkomna alltså till Senioren på Kaplansgatan 10 den 6 april för fika och den 17 april för ett, särskilt för gävlebor, intressant föredrag.

Lions organiserar om

Lions i Sverige minskar nu antalet distrikt från 10 till 5 varvid Gävle-Dala-distriktet och Bergslagsdistriktet slås ihop. Organisationsförändringen beräknas bl.a. medföra väsentliga ekonomiska besparingar på nationell nivå och distriktsnivå något som indirekt också kommer att påverka de enskilda klubbarna.

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

Februari 2019

Ny medlem

Vid klubbmötet i februari hälsades en ny medlem välkommen nämligen Stig Persson. Stig har tidigare varit medlem i Lions och återvänder nu efter en paus.

                                  

 

Lasse Ädels Goodman Quintet

Vår traditionella jazzkonsert arrangerades i Hel. Trefaldighetskyrkan den 10 februari. Lasse Ädel är en gammal bekant för oss eftersom han tidigare spelat med Bay City Seven – som vi anlitat tidigare under många år. När de nu lagt ned kör Lasse vidare med delvis både ny sättning och ny repertoar.

 

                        

 

Tyvärr blev publiktillströmningen något mindre än tidigare år och delvis beror detta säkert på att vi inte lyckades få till något förköp av biljetter. Tack vare våra sponsorer Sören Thyr AB och Takringen blev ändå resultatet till förmån för barn och unga i Gävle och Lions Cancerforskningsfond acceptabelt.

Besök på Sörby särskola

Klubben har bidragit med viss utrustning till Sörby Särskola klass1 och den 20 februari besökte några av klubbmedlemmarna skolan för att träffa lärare och elever och för att närmare bekanta sig bl.a. med den musiksäck och det bubbeltorn som köpts in. Lärarna och eleverna berättade om en dag på skolan och det bjöds på läsk och salta pinnar. För klubbmedlemmarna var detta ett mycket uppskattat besök.  

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

Januari 2019

FUBs Julfest

FUBs julfest ägde traditionsenligt rum på trettondedag jul. Våra medlemmar hjälpte till med att packa godispåsar, servera kaffe och tårta m.m. Klubben deltar varje år i detta arrangemang som är mycket populärt såväl hos festbesökarna som hos våra medlemmar.

                                         

Jazzkonsert

Klubbens jazzkonsert – även den traditionsenlig – äger rum den 10 februari i Heliga Trefaldighets kyrka. Konserten börjar kl 16.00 med insläpp från klockan 15.00. Biljetter à 150 kronor finns att köpa  på plats. Behållningen går till Lions Cancerforskningsfond vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala samt till ungdomsverksamhet i Gävle.

 

                                

           I år spelar Lasse Ädel med sin ”Goodman” qvintet.

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet   


 

December 2018

2018 års Julklappslotteri genomfört

Som vanligt hade vi laddat upp med mängder av paket, många av dem skänkta av företagare i Gävle.När vi bröt vid 16-tiden hade vi sålt nära 3000 lotter och det var tomt på klappar i säckar och släde. Dessvärre hade vi mot slutet brist på vuxenklappar vilket vi kommer att reparera till nästa år. Lotteriet inbringade en bit över 20.000 kronor varav den största delen kommer barn och ungdom i Gävle till godo.

Tullverket behöver väskor

Klubbens medlemmar inventerar nu sina gömmor för att hitta väskor som kan användas när tullens sökhundar tränar. Det är Lion Bruno Ahlqvist som avtalat med en kontakt på Tullverket att efter nyår leverera särskilt mindre väskor av typ handväskor, plånböcker och glasögonfodral. På bilden syns december månads tullhund.

Flyer för information och rekrytering

Klubben har med välkommet bistånd från Bilmetro tagit fram en flyer att användas vid information och vid rekrytering av nya medlemmar. Den delades ut flitigt vid julklappslotteriet.

 

                                                                

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet 


 

November 2018

Julklappslotteriet

Planeringen för julklappslotteriet är nu på upploppet. På fredagen den 30:e slår vi förhoppningsvis in omkring 300 julklappar som vi sedan lottar ut på söndagen. Välkomna att besöka oss för att köpa lotter, vinna julklappar och för att få reda på lite mer om Lions!

Klart med jazzkonsert

Klubben har under flera år arrangerat en jazzkonsert i Heliga Trefaldighets Kyrka med Bay City Seven som orkester. Bay City Seven har nyligen lagt ner verksamheten men klubben har nu lyckats engagera en annan orkester under ledning av Lasse Ädel som var medlem i Bay City Seven. Den nya orkestern innehåller även andra medlemmar från det nedlagda bandet. Konserten kommer att äga rum den 10 februari kl 16.00.

”Sticke” till besökande barn på anstalten Gruvberget

Klubben har köpt och överlämnat 50 exemplar av mjukisdjuret "Sticke" till barn som tillsammans med sina föräldrar besöker anstalten Gruvberget. När barnen reser från anstalten får de med sig sin egen "Sticke". Det fina med det hela är att det innebär ett tredubbelt stöd. Först är "Sticke" inköpt från Lions närstående Barndiabetesfonden som innebär stöd till forskningen om barndiabetes. Sedan gläder klubben ett antal barn som sällan blir uppmärksammade och dessutom har anstalten skänkt 10 st. "Sticke" till klubbens julklappslotteri vars resultat i sin tur går till barn och ungdom i Gävle. Vid överlämnandet var cheferna för Gruvberget och Gävleanstalten med.

                                     

 

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet   


  

Oktober 2018

Julklappslotteriet

Klubbens traditionsenliga julklappslotteri äger rum på skyltsöndagen den 2 december. Platsen blir som vanligt i anslutning till Stortorget som kommer att vimla av Lionstomtar från lunchtid fram till en stund efter det att bocken invigts. Just nu pågår planering och medlemmarna försöker samla in julklappar från olika håll till barn och vuxna. Inslagning av klappar sker kvällen innan lotteriet och på skyltsöndagens förmiddag sätts Lionstältet upp och släden med klappar dras fram.

Samhällsbyggnadsnämnden säger nej till Lions

Samhällsbyggnadsnämnden i Gävle Kommun har beslutat att avslå klubbens begäran att bli befriad från platsupplåtelseavgift för bangolfen i Stenebergsparken. Konsekvensen blir att klubben kommer att få betala ca 12 000 kronor per år i upplåtelseavgift vilket är en väsentlig del av de intäkter som bangolfen genererar. Klubbens möjligheter att bedriva hjälpverksamhet för behövande i Gävle påverkas givetvis negativt av detta. Klubbens bangolfansvarige, Bruno Ahlqvist, har skrivit en debattartikel om detta  https://www.gd.se/artikel/opinion/debatt/en-struntsumma-for-kommunen-men-det-ar-en-fjardedel-av-avkastningen-fran-bangolfen

Lions första kvinnliga internationella president

Lions har fått sin första kvinnliga internationella president Gudrun Yngvadottir från Island. Hon besökte Sverige och Göteborg i slutet av augusti. Kvinnor började bjudas in som medlemmar i Lions 1987 och det tog alltså därefter 30 år innan en kvinna blev internationell president.

Zonmöte i Gävle

Ett zonmöte för klubbarna i närområdet hölls i Gävle den 10 oktober med deltagande av flera av klubbens medlemmar. En av klubbens medlemmar, Lion Gunnar Sundstrand är för närvarande ordförande i zonen. Mötet gästades också av distriktsguvernören Allan Björklund. Mötet ägnades i huvudsak åt diskussion av klubbarnas inre arbete och målfrågor.

 

                       

                        Liongubbe snidad av Lion Jan-Åke Rispling

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet     

 


September 2018

Hösten är här

Juli och augusti månader var inte bara varma och soliga, för klubbens medlemmar innebar de jobb med vår kanske största inkomstaktivitet, bangolfen i Stenebergsparken.

Det är väl knappast någon i hela Gävle som har undgått att se att LC Gävle Norra har tagit över golfbanan i Stenebergsparken och att vi har haft öppet hela sommaren. Varje dag har det funnits en annons i lokaltidningarna. Här är annonsen från den 1 september

                             

Det var med spänning som vi i våras tog oss an bangolf som en ny aktivitet. Nu kan vi säga att aktiviteten på golfbanan har varit mycket lyckad. Vi har haft många glada och nöjda spelare och det har varit en trevlig sommaraktivitet för medlemmarna att turas om att hålla öppet på banan ca 7 timmar per dag – alla dagar från 21 maj till 1 september. Aktiviteten har dessutom gett oss ett starkt tillskott till hjälpkassan.

Vi vill tacka alla som valt att spela bangolf och handlat  glass och läsk hos oss och som därmed ökat vår möjlighet att hjälpa på olika områden där hjälp behövs. Tack också till våra sommarlovsarbetande ungdomar som hjälpt oss att hålla snyggt på området. Hoppas vi ses igen i Stenebergsparken i maj 2019!

Nu är emellertid hösten här och sista dagen vi hade öppet var som nämnts den 1 september. Nu i mitten av månaden förbereder vi för vintern genom att stänga av vatten, städa kiosken, montera ner hinder och lyfta in möbler i vår container.

      

 

Ny möteslokal      

Efter långt sökande efter ny möteslokal har klubben nu fått möjlighet att ha sina möten på Träffpunkten, Kaplansgatan 10 i Valandhuset. Vårt första möte där ägde rum den 3 september.

Smörnäslägret

Klubben har tillsammans med rektorn för särgymnasiet på Polhemsskolan planerat ett läger i Smörnäs för studentklasserna på skolan. Syftet var att elever och lärare skulle komma samman inför det avslutande skolåret och förbereda sin avslutning på skolan. Lägerdeltagarna tillbringade en solig fin sensommardag på Smörnäs.

Två lions från LC Gävle Norra var med på lägret och hjälpte till med de praktiska sakerna. Alla eleverna var ute på sjön och paddlade kanot. Elever och lärare spelade kubb och gick promenader på en naturstig. Elever från restauranglinjen på skolan serverade fika och mat med lunch och middag, lasange och grillad kyckling som var ”smarrigt”. Både elever och lärare var mycket nöjda med lägret och visade stor uppskattning för klubbens insats.

      

 

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet     

  


Augusti 2018

Sommaraktiviteter

Även under juli och hittills i augusti har vår golfbana i Stenebergsparken varit välbesökt. Många har spelat en runda och i den höga värmen läskat sig med glass och dricka från kiosken. Häromveckan hade vi 50 spelare på besök och senare ett kamratgäng på 27 unga män som årligen har en tävlingsdag som bl.a. omfattar bangolf. Välkomna tillbaka!       

Lagtävling i kamratgänget

Under sommaren har vi haft stor hjälp av sommarlediga gymnasieungdomar som hjälpt till i kiosken och arbetat med målning, gräsklippning, ogräsbekämpning m.m. Kommunen garanterar alla gymnasieungdomar, som så önskar, ett betalt sommarjobb på två veckor och klubben erbjöd sig att ta hand om två av dem under sammanlagt åtta veckor.

 Alicia målar en bana

Förutom att banan har varit bemannad av klubbens medlemmar alla dagar som vi har haft öppet så har den också blivit en träffpunkt för medlemmarna. 

Några medlemmar vid kiosken     

Nu håller vi öppet augusti månad ut men kan en bit in i september öppna för t.ex. skolklasser och andra grupper. Se kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss!                                         

                                                            

Sveriges Lions motto:           För samhällsansvar och livskvalitet                                    

 

 

 

                                

 

 

 

 

Lions Clubs International är världens största serviceklubborganisation. Klubbens 1,4 miljoner medlemmar i mer än 46 000 klubbar hjälper samhällen i cirka 200 länder och geografiska områden runt om i världen.

Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter