Kokoukset
Jäsenet

 

Tiedote 1 Jättipalsami

Jättipalsami on haittalaji, jos tapaat jättipalsamin, hävitä se heti!

 

Jättipalsami on haitallinen vieraskasvi, joka leviää räjähdysmäisesti. Se kasvaa nopeasti ja peittää alleen alkuperäiset niitty- ja ketokasvit. Yksi kukka voi tuottaa jopa 4000 siementä, jotka se valmistuttuaan ampuu jopa 7 metrin päähän.
Jättipalsamin hävittäminen on helppoa, eikä vaadi työkaluja, suojavarusteita tai juurikaan voimaa.

Torju jättipalsamia näin:

1. Kitke kasvit varresta vetäen viimeistään kukinnan alkaessa ja jatka loppusyksyyn saakka.

2. Pusikot, puronvarret ja ojanpenkat on kätevintä kitkeä. Kasvi irtoaa helposti maasta juurineen.

3. Selkeästi rajautunut kasvusto kannattaa niittää lähellä maanpintaa 2–3 kertaa kesässä.

4. Älä jätä kasveja maahan tai heitä kompostiin tai metsään, sillä kasvi voi kasvattaa uudet juuret jopa varren palasta, samoin katkaistuista kukinnoista voi vielä kehittyä siemeniä. Kerää kasvit jätesäkkiin, mädätä ne suljetussa säkissä ja kompostoi. Pieniä määriä voi kuivattaa esim. muovin päällä auringossa. Suuret määrät kannattaa viedä jätesäkeissä jätekeskuksiin tai -asemalle käsiteltäväksi.

Jättipalsami on yksivuotinen mehevävartinen ruoho. Kasvin lehdet ovat muodoltaan suikeita ja tiheästi hammaslaitaisia. Sillä on suuret, jopa 4 cm kokoiset kaksineuvoiset kukat. Kukinto on pystyssä oleva terttu. Kukat ovat useimmiten vaaleanpunaisia. Kasvin hedelmä on litumainen kota, joka repeää kypsänä herkästi sinkoen siemenet monien metrien päähän lähiympäristöön. 
Yksivuotisen jättipalsamin siemenetkin ovat lyhytikäisiä ja suurin osa niistä itää heti seuraavana vuonna. Kasvustojen hävittäminen perustuukin siihen, että uusia siemeniä ei päästetä muodostumaan.

 

 
Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter