Kokoukset

Seinäkalenteri

Klubi julkaisee Somero-aiheista seinäkalenteria. Sen kuvat esittelevät Someroa ja somerolaisia vuosisadan alusta alkaen. Kuvat on poimittu Somero-seuran arkistosta ja kiinnostanevat sekä nykyisiä että poismuuttaneita Someron asukkaita.

 

Kalenterien myyntituotolla hankitaan pyöräilykypärät ekaluokkalaisille.

 

Ystävänpäiväkonsertti

Yksi kauan kestäneistä aktiviteeteistamme on ollut Ystävänpäivän tienoilla järjestetty ja seurakuntakeskuksella pidetty konsertti. Esiintyjissä on pääsääntöisesti luotettu paikallisiin voimiin, mutta naapuripaikkakunnillekin on aina välillä vilkuiltu, olemassa olevien suhteiden mukaan.

Konserttien musiikillinen anti on ollut monella tapaa kirjavaa. Puhutaan sitten esimerkiksi musiikillisesta genrestä taikka esiintyjien iästä taikka taidoista. Perinteenä on myös ollut, että yleisö on päässyt ääneen yhteislaulujen muodoissa. Viime vuosina on ollut tapana laulaa yhteisesti Pentti Viherluodon Kaukainen ystävä sekä Vladimir Vysotskin Ystävän laulu.

Perinteisesti Lions Ladyt ovat huolehtineet kahvituksesta ja myyneet arpoja, joten heidänkin hyväntekeväisyyskassaansa on saatu näin kartutettavaksi.

Ystävänpäivän konserttien tunnelma on pyritty pitämään leppoisan mukavana ja tuoda sitten pieni lämmin tuulahdus ihmisten mieliin keskellä talven alati muuttuvia olosuhteita.
 
 

Stipendit

Koululaisstipendit tulivat aktiviteeteiksi 9 vuotta klubin perustamisen jälkeen eli vuonna 1966. Ensimmäisenä keväänä luovutettiin Someron yhteiskoululle ja kansalaiskoululle 100 mkn stipendit (Tilastokeskuksen indeksilaskelman mukaan stipendin arvo vuonna 1997 oli 1500mk).

Kun Someron yhteiskoulu syksyllä 1968 jakautui lukioksi ja kunnalliseksi keskikouluksi, kumpaankin kouluun myönnettiin 100 mk opintotukea. Vuonna 1976 stipendien lukumäärää jouduttiin jälleen lisäämään, kun keskikoulu ja kansalaiskoulu yhdistyivät peruskoulun yläasteeksi.

Forssan musiikkikoulun somerolaisopiskelijalle on annettu vuosittain Leijona-stipendi vuodesta 1983 alkaen, ja erityisopetuksen oppilaita alettiin muistaa vuodesta 1987 lähtien. Koulujen opettajakunta on aina päättänyt apurahojen saajista.

Vuosien aikana on tehty lukuisia inflaatiotarkistuksia. Lisäksi juhlavuosina on jaettu erillisiä juhlastipendejä.

 

Kansainvälinen nuorisovaihto

Yksi kansainvälisen Lions-järjestön suurista aktiviteeteista on kansainväinen nuorisovaihto. Nuorisovaihto tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua elämään toisessa maassa, toisessa kulttuurissa. Vaihto on lyhytaikainen, matka kestää yleensä 3 viikkoa (Euroopan sisällä) tai noin 6 viikkoa (Euroopan ulkopuolinen vaihto). Vaihtoon kuuluu yleensä kohdemaassa kansainvälinen nuorisoleiri sekä perhejakso, yleensä yhdessä tai kahdessa perheessä.

Koska vastaanottavat isäntäperheet tutkitaan tarkoin, nuorisovaihto on erittäin turvallinen tapa lähettää oma lapsi yksin keskelle vierasta kulttuuria. Lapsensa lähettävän perheestä ei tarvitse olla Lions-klubin jäseniä.

Japanista asti kalaan Painion-järvelle Somerniemelle

Vaihto maksaa yleensä matkakulut paikan päälle ja takaisin. Nuorisoleiriin saattaa kuulua pieni maksu, mutta ei aina. Perhejakso ei maksa mitään. Paikalliset, lähettävät klubit antavat usein avustuksia matkaa varten. Vastikkeeksi toivotaan kokemusten kertomista lähettävän klubin kuukausikokouksessa seuraavan talven aikana.

Nuorisovaihtoon liittyy myös toive saada isäntäperheitä ulkomaisille nuorille. Eli jos perheenne voisi olla mahdollinen vastaanottamaan lyhyeksi aikaa nuoren perheeseensä, toivomme siitä tiedon. Isäntäperheessä ei tarvitse olla Lions-klubin jäseniä.

Haku seuraavan kesän nuorisovaihtoon tapahtuu aina edellisen kalenterivuoden loppuun asti.


Vanhempia aktiviteetteja

Tiernapojat

Muutaman vuoden ajan neljä reipasta ja kirkasäänistä Leijonaveljeä esitti joulun alla Tiernapojat -kuvaelmaa. Tiernaveljet esiintyivät Somerolla joulukauden avajaisissa, Kiiruun kartanon joulutapahtumassa mutta erityisesti vanhainkodeissa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kostyymit oli saatu lainaksi Someron seurakunnalta, jykevät rautaiset miekat puolestaan Someron tupanäyttämöltä.

Rahaa ei pyydetty eikä kerätty, vaan esitykset on annettu kuulijoiden hyvän tahdon mukaisesti.

Joulukuusien hankinta ja myynti

Someron Lions-klubin vanhimpia jokavuotisia aktiviteetteja on joulukuusien myynti. Ensimmäiset merkinnät kuusikampanjasta ovat vuodelta 1962. Vuoden 1962-1963 kuusimyynnin tuotto luovutettiin Someron partiolaisille.
Kuusikaupasta on jäänyt rahaa tilille viime vuosina noin 2000-3000 markkaa. Kun verrataan tuottoa esim. 1980 -lukuun ja 1990 -luvun alkuun, tulos on alentunut. Vähennys johtuu kilpailutilanteen kiristymisestä. Aikaisemmin leijonat hallitsivat Someron joulukuusimarkkinoita lähes yksin.

Veljien itselleen kaatamien kuusien lisäksi joulupuita on toimitettu Laukamo-yhtiölle ja Lamminniemikotiin. Kuusien haku on joinakin vuosina ollut koko perheen tapahtuma' kun veljet ovat saaneet mukaansa ladyja ja nuoria.
Vaikka kuusenkaatajat ovat toisinaan kahlanneet paksussa lumessa, palelleet paukkupakkasessa taikka kastuneet vesisateessa, se ei ole haitannut osanottoa. Keskimäärin noin 10-15 veljeä on osallistunut talkoisiin. 

Eero Järvinen

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter