Kokoukset

 

LC - Rautalampi / Malvi

Historiikki 20 v. juhlaan 06.04.03

LC – Rautalampi, jonka veljet Alpo Holm ja Erkki Manninen, kokosivat 2.2.1983 joukon rautalampilaisia miehiä KOP:n kerhohuoneelle pohtimaan halukkuutta perustaa uusi Lions klubi Rautalammille. Ja niin päätettiin lähteä mukaan lions toimintaan perustamalla uusi klubi.

7.4.1983 oli perustamiskokous KOP:n kerhohuoneella ja sinne oli tulleet kutsutut uudet lios veljet

85,-mk liittymismaksu mukanaan. Klubi perustettiin siis 7.4.1983

Kummiklubina on LC – Rautalampi ja kummiveljinä Alpo Holm ja Erkki Manninen

Piirikuvernöörinä oli Topi Toivanen Kuopiosta ja 1. alueen varapiirikuvernöörinä Hannu Ylönen Tervosta .Helsingistä oli laajennussihteeri Jouko Tynkkynen kertomassa leijonatoiminnasta.

Ensin mietittiin perustettavalle klubille nimeä ja päädyttiin useiden vaihtoehtojen kautta LC - Rautalampi/ Malviin. Jossa Malvi viittaa vanhaan rautalampilaiseen elinkeinoon eli järvimalmin nostamiseen vesistöistä, malmista käytettiin perimätiedon mukaan nimeä rautamalvi.

Klubin ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Reino Korhonen ja sihteeriksi Raimo Kiiski.

Ensimmäiseksi varapresidentiksi valittiin Urho Karhu ja toiseksi varapresidentiksi Kalle Kilpeläinen.

Kokouspäiväksi sovittiin kuukauden 3. ti klo 19.00 Nuottamiehessä.

Toiminta alkoi heti alusta alkaen vireästi.

Perustamisjuhlaa vietettiin 27.5.1983. Perustamisen muistoksi Museon pihaan tuulimyllyn viereen istutimme koivun, jonka juurelle veljemme Ossi Mård takoi kuparista muistolaatan. Koivu on siis noin klubimme ikäinen ja jotain poikkeusta lukuun ottamatta kevään viimeinen kokous alkaa koivun juurelta presidentin puheella ja kokeilemalla vieläkö koivu heilahtaa presidentin voimilla.

Heti keväällä 18.6.1983 oli Kiesimän kanavalla soutu- ja köydenvetokilpailu. Kilpailuissa, LC – Rautalampi/ Malvi oli kummassakin lajissa kummiklubiaan LC – Rautalampea parempi, ennakkotiedoista poiketen hävinnyttä joukkuetta ei uitettu kanavassa. Syötiin rantakala ja pelimannien tahdittamana tanssittiin. Lehtitietojen mukaan kilpailuja oli seuraamassa puolisentuhatta henkilöä.

Hankimme ystävyysklubin LC – Suonenjoki / Soitun. Syksyllä –83 Soitun pikkujouluissa Kierinniemessä asiaa pohjustettiin ja helmikuussa –84 suhde virallistettiin.

Mietittiin erilaisia aktiviteetteja, kuinka saataisiin sellaista toimintaa, jolla pystyttäisiin keräämään varoja stipendejä ja avustustoimintaa varten.

Erityisesti veli Väkä (Väinö Hänninen ) oli hyvin idearikas ja hän toi mitä erilaisempia vaihtoehtoja esille, niistä sitten ja myös muitten ideoista poimittiin mielestämme parhaita toiminnan

aloittamiseksi.

Kerättiin pitkin pitäjää romuautoja ja muutakin rauta-romua, jotka myytiin Julkuselle ja Karttulan romumurskaamolle, saatiin siistittyä pitäjän tienvarsia ja hiukan myös rahaakin.

Palveluhakemisto oli ensimmäinen suurempi aktiviteetti, jolla aloitettiin. Ensin kerättiin Rautalammin yritykset ja yhteisöt yhteen ja niiden mainokset ja yhteystiedot julkaistiin hakemistona, joka oli silloin varmaan maan ensimmäisiä (1984 alkaen). Kun hakemisto sai hyvän vastaanoton ja rahaa rupesi tulemaan, päätimme jatkaa sen julkaisemista joka toinen vuosi, täydentäen hakemiston alueen puhelinluettelolla ja pitämällä sitä ajan tasalla, muodostui siitä meidän pääaktiviteetti, palveluhakemiston julkaiseminen jatkuu edelleenkin ja nyt myös naapuri kuntien klubeissa merkittävä tulonlähde.

Suunniteltiin rautamalmin nostamista vesistöistä ja mahdollisesti malmin myymistä matkamuistoina tai kokeilumielessä malmin sulattamista raudaksi, josta sitten valmistettaisiin matkamuistoja.

Tämä hanke on edelleen toteutumatta, rohkeutta ja uskallusta puuttuu.

Päätettiin järjestää Rautalammille soututapahtuma/kesäkauden avajaiset, ja saatiin siitä muodostumaan yksi merkittävimmistä tapahtumista Rautalammille. Kokosihan tapahtuma satamäärin yleisöä sekä puulaakisoutajia että kilpasoutajia ympäri maata. Olimme jossain vaiheessa Suomen soututapahtumien järjestelyissä Sulkavan ja merisoudun jälkeen seuraavaksi merkittävin soudun järjestäjä. Kilpa- ja puulaakisoudut tapahtuivat kirkonkylässä Pitkälahdessa ja Niemelän rannassa. Retkisoutu soudettiin pitäjän ympäri 76 km, majoittuminen tapahtui Kiesimän kylällä. Klubimme voimat eivät kuitenkaan riittäneet tämän tapahtuman järjestelyihin, kovasti tapahtumaa jälkeenpäin sitten kaipailtiin.

Malvin veljet ja ladyt hankkivat oman kirkkoveneen rakentamalla sen kansalaisopiston työnä ja rautalampilaisia yrityksiä sponsoroi veneen ostamalla airopaikat veneeseen.

Kirkkovene kastettiin 11.5.1988 Karjalan Kartanossa järjestetyssä Coctail tilaisuudessa, veneen nimeksi tuli MALVITAR. Tilaisuuteen osallistui veljien ja ladyjen lisäksi runsas joukko kutsuvieraita.

Pitkälahdelle veli Hanhiniemeläinen toi kevättalvi kiven traktorillaan ja veli Arska laittoi kiveen kellolaitteet, jolla tarkasti nähtiin aika jolloin kivi upposi jäästä läpi. Lähemmäksi arvannut ja arvan ostanut palkittiin sitten. Tälläkin saatiin sitten kerättyä hieman varoja ja kiinnostusta ja jännäämistä riitti.

Pestuumarkkinoille osallistuttiin omalla kojulla erilaisin kilpailuin mm isoon vedellä täytettyyn lasipulloon asetettuun pikariin asiakkaat yrittivät saada putoamaan markan kolikon, ohimenneet kolikot sitten jäivät klubille. Ladyt paistoivat pannareita ja keittelivät kahvia.

Valmistettiin jätkänkynttilöitä jotka myytiin joulumyyjäisissä usean vuoden aikana.

Hallinnollista tiliä kartutettiin alusta alkaen istuttamalla ja raivaamalla omien veljien metsiä. Esim 1986 hallinnolliselle tilille tuli rahaa istutuksista 2900,-mk. Puunistutukset tai metsänraivaukset keväisin yhdessä ladyjen kanssa ovat olleet mukavia yhdessäolon hetkiä.

Myös nuorisovaihto lähti heti alussa käyntiin. Ensimmäinen vaihto-oppilas oli lionismin kotimaassa USA:ssa Iowassa käynyt abiturientti Maarit Laitinen.

Muutamana syksynä leikattiin ruista lyhteisiin ja kuhilaille, kuivattiin ja puitiin aidossa savuriihessä ja riihikuivatut rukiinjyvät jauhatettiin ja myytiin jauhoina ja ladyjen leipomina leipinä joulumyyjäisissä ja pestuilla, rahaa tuli ja monia ikimuistettavia hetkiä koettiin yhdessäolosta.

v.1996 keväällä tervattiin karhut.

Jyväskylän suurajoissa olimme kummiklubin apuna niin kauan kuin ajoja Rautalammin alueella ajettiin jne

Nuorison auttaminen ja tukeminen on ollut pääasiallisena kohteena. Nuorisovaihdon, stipendien sekä neuvonta ja valistustyön lisäksi olemme erityisesti koittaneet kannustaa nuoria hyviin harrastuksiin lähtemällä mukaan "Kivitsy" projektiin. Vanhan Osuuskaupan kiinteistöön v.1999 rakensimme nuorisolle kokoontumistilat ja monenlaiset harrastusvälineet. Olemme omalta osaltamme olleet nuorison tukena ja mukana heidän harrastuksissaan. Myös osuuskauppa Pee Ässä tukee rautalampilaisten nuorten toimintaa, antamalla ilmaiseksi tilansa "Kivitsyn" käyttöön. Myös Kunta on hankkeessa mukana tukemalla rahallisesti toimintaa.

Perustajajäseniä oli kaikkiaan 21 veljeä heistä tuonpuoleiseen ovat siirtyneet veljet Ossi Mård, Pentti Hyvönen, Hannu Pakarinen ja Reino Korhonen.

Perustajajäseniä on vielä mukana toiminnassa 9 veljeä.

Klubimme jäsenmäärä on tällä hetkellä 23 veljeä

Kautta vuosien klubissamme on ollut kaikkiaan 46 eri miestä ja uusien sääntöjen mukaisesti voidaan myös naisia kutsua klubiimme jäseniksi.

Veljien viihtyvyyttä ja yhteishengen luomista on klubissamme harrastettu alusta alkaen.

Joka syksykesä on tehty veljien kanssa perinteeksi muodostunut "laavuretki", jossa on heittäydytty vapaalle ja yövytty laavulla tai jollain kesämökillä. Onpa yhtenä syksynä savusaunakin meinannut Myhinpäässä palaa, ja vain ripeän palontorjuntatyön tuloksena palo saatiin sammumaan.

Olemme tehneet teatteri- tai kulttuurimatkasta jokavuotisen perinteen, joka on toteutunut tai joskus ei, mutta suunnitelmissa se aina on.

Ladyjen toiminta on ollut myös aktiivista, heillä on ollut omia aktiviteettejä. He ovat auttaneet veljiä palveluaktiviteeteissa, olleet mukana mitä erilaisemmissa riennoissa, ilman heitä moni toiminta olisi jäänyt tekemättä, suurkiitos kuluneista vuosista kuuluu heille.

Näin nämä vuodet ovat sitten menneet, palvellen, auttaen ja tehden pyyteetöntä työtä oman paikkakuntamme parhaaksi. Kannustaen ja auttaen nuoriamme stipendein ja erilaisilla valistus ja tiedotus iskuilla. Myös vanhuksia olemme auttaneet erilaisin työaktiviteetein.

Olemme olleet toteuttamassa ja tekemässä vapaaehtoista työtä lions-liikkeen tunnuslauseen mukaisesti LUOVUTA ISÄNMAASI ONNELLISEMPANA NOUSEVALLE SUKUPOLVELLE

Rautalammilla 6. huhtikuuta 2003. Urho Karhu

Toimintavuosien 1983 – 2003 aikana on opiskelijastipendejä ja lahjoituksia myönnetty kaikkiaan n. 500 000,00 mk = n. 84 095,00 €.

 

 

Perustajajäsenet:

1. Reino Korhonen

2. Raimo Kiiski

3. Juhani Hintikka

4. Markku Karjalainen

5. Tauno Herranen

6. Tuomo Hynninen

7. Erkki Hyvönen

8. Pentti Hyvönen

9. Väinö Hänninen

10. Viktor Jetsu

11. Urho Karhu

12. Kalle Kilpeläinen

13. Ossi Mård

14. Hannu Pakarinen

15. Heikki Pakarinen

16. Pekka Pakarinen

17. Heikki Pöyhönen

18. Reijo Pöyhönen

19. Esko Rossi

20. Alpo Vehkaoja

21. Ari Virta

Perustamispäivä 07.04.1983

Charter-Night 27.05.1983

Perustajakummit: Alpo Holm ja Erkki Manninen

Piirikuvernööri 1982-1983 Topi Toivanen

 

 

 

Presidentit ja sihteerit:

Reino Korhonen 1983-1984 Raimo kiiski

Urho Karhu 1984-1985 Reijo Pöyhönen

Kalle Kilpeläinen 1985-1986 Tauno Herranen

Kalle-Heikki Pakarinen 1986-1987 Pekka Saarikko

Erkki Hyvönen 1987-1988 Hannu Pakarinen

Esko Rossi 1988-1989 Ari Virta

Väinö Hänninen 1989-1990 Ari Parviainen

Pekka Pakarinen 1990-1991 Teuvo Vepsäläinen

Juhani Hintikka 1991-1992 Raimo Loikkanen

Ari Virta 1992-1993 Tauno Laitinen

Markku Karjalainen 1993-1994 Mikko Mensonen

Heikki Pöyhönen 1994-1995 Urho Karhu

Pekka Saarikko 1995-1996 Jukka Varis

Tauno Laitinen 1996-1997 Teuvo Vepsäläinen

Mikko Mensonen 1997-1998 Markku Karjalainen

Tauno Herranen 1998-1999 Kalle Kilpeläinen

Jukka Varis 1999-2000 Ari Virta

Jouko Maukonen 2000-2001 Esko Rossi

Taisto Matilainen 2001-2002 Hannu Jyrkkänen

Timo Mäkirinta 2002-2003 Yrjö Lankinen

Heikki Ilmari Pakarinen 2003-2004 Ari Virta

Hannu Jyrkkänen 2004-2005 Timo Mäkirinta

Yrjö Lankinen 2005-2006 Mika Koukkari

Jorma Tuure 2006-2007 Kalle Kilpeläinen

Ari Virta 2007-2008 Kalle Kilpeläinen

Urho Karhu 2008-2009 Jukka Varis

Pekka Pakarinen 2009-2010 Jukka Varis

Mika Koukkari 2010-2011 Jukka Varis

Arvo Maukonen 2011-2012 Hannu Jyrkkänen

Raimo Jalkanen 2012-2013 Hannu Jyrkkänen

Ismo Koponen 2013-2014 Markku Utriainen

Lohkon puheenjohtajat ZC : Kalle Kilpeläinen 1986-1987

Urho Karhu 1989-1990

Pekka Pakarinen 1995-1996

Pekka Saarikko 1997-1998

Ari Virta 2001-2002

Jukka Varis 2007-2008

Uolevi Ruhanen 2013-2014

Alueen puheenjohtajat RC : Urho Karhu 1993-1994

Pekka Saarikko 2000-2001

Jukka Varis 2008-2009

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter