Möten
Medlemmar

Minnen från Lions Qvinnodag 2020

På Internationella Kvinnodagen 2020 arrangerade LIONS Club i Hässleholm en dag där inspirerande, viktiga och allvarliga kvinnofrågor sattes i fokus. Viktigt för både kvinnor och män!  

Läs nedan om vad som hände den 8:e mars 2020 i Hässleholms kulturhus. 

Mediapartner

 

 


Tutti BlixtTutti Blixt - Konferencier

Konferencier

Det var en ära att få presentera dagens talare och evenemang på Qvinnodagen som Lions arrangerar. Jag arbetar sedan många år tillbaka som polis och även gjort FN-tjänst. Ett stort intresse på fritiden är att arrangera standupkvällar i Hässleholm, vilket jag gör tillsammans med SNACK, Snapphanebygdens comedyklubb.

”Det går inte att ångra något man inte gjort.”
Tutti Blixt

 


Vanessa Sundblad Vanessa Sundblad & Rune Lindqvist - Blå salongen 12.10
& Rune Lindqvist

Konserthyllning till kvinnliga musiker och sångerskor

Nästan 100 år efter att kvinnor fick rösträtt i Sverige pågår fortfarande kvinnans kamp för att göra sin röst hörd i olika sammanhang. Vi vill med vår musik idag lyfta och hylla kvinnliga musiker och sångerskor och för en stund få vara deras röst, på vårt sätt.

”Lions Qvinnodag är ett fantastiskt initiativ som vi ser fram emot att få vara en del av”.
Vanessa Sundblad och Rune Lindqvist

 


Anna PålssonAnna Pålsson - Vita salongen 12.15
Universitetsadjunkt

Våld i nära relation

Anna tar avstamp i våldets olika skepnader, var det förekommer och hur vi i vårt samhälle kan börja förebygga våldet istället för att gömma de som drabbas. Hon arbetar som universitetsadjunkt inom omvårdnad på Högskolan Kristianstad och föreläser inom flera utbildningar om våld i nära relation och pedagogisk utveckling.

”Med energi och kärlek till mina medmänniskor, vill jag ge andra människor möjlighet att upptäcka våld och förebygga våld, så att vi tillsammans kan göra skillnad.”
Anna Pålsson

 


Lotta Otterdahl - 13.05 i Vita salongen

Lotta Otterdahl
Frida Kvinnojour

Kvinnomisshandel och vägen därifrån

Lotta, som själv var utsatt för våld i nära relation, arbetar idag på Frida Kvinnojour. Hon berättar varför det är så svårt att lämna ett destruktivt förhållande. Det behövs både hjälp och mod att ta sig därifrån, du som medmänniska kan göra skillnad och hjälpa en familjemedlem, arbetskamrat eller vän som utsätts.
 
”Detta brinner jag för! Det är både hedrande att få vara med, och viktigt att Qvinnodagen arrangeras.”
Lotta Otterdahl

 

Laurina BergqvistLaurina Bergqvist - Färgaren 13.05
Storyteller

Drakdödaren och Lejontämjaren - kvinnor i folksagans värld

I generationer har vi lyssnat till muntliga folksagor som visar fantastiska världar med modiga människor. Bland dessa hittar vi starka kvinnor som med sin intelligens, fysisk styrka och tålamod segrar över sina problem. Laurina Bergqvist, med sin mångåriga berättarerfarenhet och mastersexamen i storytelling, låter oss i denna berättarföreställning lära känna både drakdödaren och andra beslutsamma kvinnor från folksagans värld.

”När Lions Hässleholm fyller kulturhuset med kvinnors kultur och historia är det passande att även påhittade kvinnor från folksagans värld får ta plats där. Det är en ära att vara med och föra vidare dessa tidlösa sagor.”
Laurina Bergqvist

 


Bahareh AnderssonBahareh Andersson - 14.00 i Blå salongen

Hedersvåld - dolt problem som drabbar alla

Bahareh är människorättsaktivist, samhällsdebattör och expert inom mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld. Bahareh har flera års erfarenhet att jobba inom bland annat socialförvaltning med dessa frågor. Hon kommer att prata om detta ämne och vilket lidande och vilka problem det innebär för de som är utsatta för detta ofta osynliga våld, men hon pratar även om varför (män) slår. En gripande och verklighetsförankrad föreläsning.

”Om vi kvinnor inte agerar kraftigt mot våldet som drabbar oss varje dag då bäddar vi för en situation där även våra döttrar kommer att tvingas leva i en tillvaro där vi tillåter att de hotas för att de syns och hörs. Jag vägrar att vara en del av det.”
Bahareh Andersson
 


Gunilla HolmbergGunilla Holmberg - Vita salongen 14.05
Skanska

Ledarskap, värderingar och jämställdhet

Jämställdhet sägs vara självklart, men det är inte alltid så i arbetslivet. Speciellt utmärkande är detta i klassiskt mansdominerade yrken. Gunilla Holmberg, regionchef på Skanska, har en aktiv roll i byggföretagets jämställdhetsarbete. För Gunilla handlar det om respekt och alla människors lika värde, att vi levererar bättre om vi är olika och därmed får med olika perspektiv.

”Bra initiativ av Lions!”
Gunilla Holmberg

 


Sofie CebergSofie Ceberg - 14.05 i Färgaren
Forskare

Cancerforskning, fysik och kamp mot fördomar

Sofie är doktor i medicinsk strålningsfysik och jobbar som universitetslektor vid Lunds Universitet. Som fysiker arbetar hon med att förbättra framtida strålbehandlingar, hon kommer visa några nyligen framtagna tekniker. Arbetet inom fysik och vägen dit har varit och är fortfarande mansdominerad, Sofie vill inspirera fler kvinnor till ett nyfiket och öppet förhållningssätt till fysikens arbete generellt och inom strålbehandling specifikt.
 
”Det känns kul och viktigt att få medverka på Qvinnodagen. Jag hoppas på att kunna inspirera flera framtida fysiker som representerar hela samhället.”
Sofie Ceberg

 

Emma PetterssonEmma Pettersson och Agneta Almqvist - 15.00 i Blå salongen
& Agneta Almqvist

Misshandlad och lämnad att dö – vägen tillbaka till livet

En föreläsning om Emma Petterssons kamp efter en svår misshandel strax utanför Kristianstad. Emma väcker stort intresse och engagemang när hon berättar om sitt liv, vägen tillbaka när det omöjliga blir möjligt, att aldrig ge upp och när kärleken till livet blev starkare än hatet. Emma berättar och framför sånger tillsammans med Agneta Almqvist som har skrivit boken Glöm inte att andas och den musik vilken har hjälpt Emma tillbaka till livet.
 
”Det är hedrande att också få bli delaktig i Lions omfattande arbete där medmänsklighet och kampen för alla människors lika värde får vara i centrum”.
Agneta Almqvist

 

Elísabet Gunnarsdóttir - Vita Salongen 15.05Elísabet Gunnarsdóttir
Allsvensk fotbollstränare

Ledarskap med hjärta

Elísabet "Beta" Gunnarsdóttir är Sveriges enda kvinnliga allsvenska fotbollstränare. "Beta" har en inspirerande berättelse att delge oss om sin uppväxt på Island och resa till Kristianstad. Med sina erfarenheter som tränare och företagare vet Elísabet vikten av att jobba med drivkraft, motivation & kommunikation.

”Det är en ära att deltaga i Qvinnodagen och få möjligheten att inspirera andra kvinnor.”
Elísabet Gunnarsdóttir

 


Lisa GårdlundLisa Gårdlund - Färgaren 15.05
Menskoppen

Mens – tabu i vissa kulturer

På en vandringsresa i Nepal insåg Lisa de problem som menstruationen för med sig för människorna i denna kultur. Hon har därefter gjort tre resor till Nepal för att dela ut menskoppar och sprida kunskap. Barnmorskan Lisa berättar om arbetet som gjort skillnad för Nepals kvinnor där mens är tabu och kvinnors status låg.

”Det är en ära att bli inbjuden till Qvinnodagen”
Lisa Gårdlund

 


Maria RydqvistMaria Rydqvist - 16.00 i Blå salongen
Landslagsskidåkare

Kvinnor, idrott & manliga ledare

De svenska längdskiddamerna har dominerat skidsporten i Sverige de senaste åren. Trots det står landslaget helt utan kvinnliga ledare. Tre fjärdedelar av ledarna i breddidrotten är män och många talanger går förlorade på grund av sämre förutsättningar och avsaknad av förebilder. Idrotten är full av outnyttjade resurser och begränsande normer.

”Fantastiskt kul att få ta del av ett himla bra initiativ och ett inspirerande arrangemang för en så god och viktig sak!”
Maria Rydkvist

 


Gull-Britt JonassonGull-Britt Jonasson - Vita salongen 16.05
Finja

Kvinnlig styrka & entreprenörskap

Gull-Britt har flertalet gånger hyllats för sina talanger som entreprenör. Hon har bland annat prisats som Årets företagare i Sverige och var den första kvinnan som valdes in i Sveriges Byggindustriers styrelse. Under Qvinnodagen inspirerar hon oss genom sin livsberättelse och sina erfarenheter som både entreprenör och kvinna.

”Vi vill, vi kan, vi vågar! Vi har alla möjligheter, det hänger i mångt och mycket på oss själva!”
Gull-Britt Jonasson

 


Stand up! Anna-Lena Brundin - Stand up! Blå salongen 17.00

Anna-Lena Brundin

Kvinnligt, manligt, mänskligt

Jag talar väldigt fort så jag hinner med en hel del! Om äktenskap, skilsmässor och annat elände. Om orättvisor och kulturkrockar. Om lycka och livets mening och om små saker som visar sig vara stora. Om hur det blir när barnen flyttar hemifrån och hur vissa förändringar kan vara ytterst irriterande. Allt hör ihop eftersom allt ryms inom vår vardag. Vardag betyder varje dag. ”Det gick en dag och så gick det ännu en dag och ännu en dag ... inte visste jag att det var livet!” var det någon som sa. Jag minns inte vem, men han är död i alla fall.

”Att få medverka på Qvinnodagen är en stor ära. Alla dagar är ju kvinnodagar - men 8:e mars är STÖRST! … Enda dagen som min son lät mig hålla i fjärrkontrollen.”
Anna-Lena Brundin

 

Sandra Westin-BlombergSandra Westin-Bomberg - Stand up! Blå salongen 17.00

Glad och förvirrad

Jag är en glad förvirrad 3 barnsmorsa från Staffanstorps som älskar att köra Stand-Up. Skojar om att jag hatar matlagning, älskar fotboll, om vardags problem och mitt liv i Tyskland.

”Det är en ära att få vara med på Qvinnodagen, jag hoppas att jag kan få några av alla dessa härliga kvinnor att få sig ett gott skratt denna dag.”
Sandra Westin-Blomberg

 


FOAJEMÄSSA 

Förutom dagens intressanta föreläsare serverades Foajémässa med utställare och mingelytor där engagerade personer, föreningar, företag och samhällsbärare medverkar.

”Trygghet är viktigt och en rättighet för alla. Det görs mycket bra arbete och goda insatser från samhället. Ibland hamnar dock fokus mer på om det behövs bättre belysning i våra parker än på om hur våld i nära relation kan förebyggas, trots att de flesta av brotten mot kvinnor och barn faktiskt sker i hemmet.”
Johan Claesson, gruppchef Polisen

”Dagen är viktig att belysa på grund av att mäns våld mot kvinnor är ett jämställhetsproblem i Sverige och världen. Att medverka på Lions Qvinnodag är en självklarhet och vi måste alla hjälpas åt att förändra normer och värderingar kring bland annat de könsmakts roller vi lever med.”
Marie Persson, samordnare Familjefrid

 

Familjefrid, socialförvaltningen i Hässleholms kommun

Familjefrids samordnare Marie Persson var på plats och svarade på frågor kring arbetet på socialförvaltningen mot våld i nära relation och hur de arbetar när något är utsatt för våld av närstående. Regeringen har antagit en tioårig strategi för att bekämpa våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck. Det övergripande målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Internationella kvinnodagen är tyvärr fortfarande nödvändig för att belysa det våld som utövas mot kvinnor och barn i världen idag.
 

Polisen

Johan Claesson och Veronica Gustafsson från Polisen medverkade och belyste det brottsbekämpande arbete mot våld i nära relation. Johan är chef för gruppen mot Grova brott vilket inkluderar Brott i nära relation, och Veronica arbetar som kommunpolis i Hässleholm. Polisens roll är i grund och botten att gripa och lagföra förövare, men fungerar oftast även som de utsattas första kontakt till trygghet och vidare till hjälp från sociala myndigheter.
 

Frida Kvinnojour

Under foajémässan svarade Frida Kvinnojour på frågor om hur utsatta kvinnor på olika sätt kan få stöd och hjälp bort från kvinno- och hedersvåld. Frida Kvinnojour driver ett kollektivt, skyddat boende med hög kvalitet och säkerhet. Till boendet finns ett unikt ”dagis” där föräldern lämna barnen för att kunna gå på möten, studera, leta bostad, volontärarbeta, arbeta och komma vidare i livet.
 

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren ger stöd till alla brottsutsatta och anhöriga. Du behöver inte ha polisanmält brottet. De ger samtalsstöd, råd och vägledning, information om polisanmälan-förhör-rättegång, hjälp att få ersättning och stöd vid rättegång. Brottsofferjouren kan erbjuda stöd via telefon på 20 olika språk. Alla hjälpinsatser från dem är gratis.
 

Hässleholm Soroptimistklubb

Soroptimistorganisationerna i världen ger Qvinnan en röst. Det skapas vänskapskontakter både lokalt och världen över där erfarenheter delas vilket berikar både livet privat och yrkesmässigt. Soroptimisterna jobbar för kvinnors frågor bland annat kring mentorskap, utbildning, hälsofrågor, rent vatten, ekonomi och är mot all form av kvinnoförtryck.
 

Zonta

Zonta arbetar med att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete, ofta i samarbete med olika FN-organ och med Europarådet. Hässleholms Zontaklubb ingår i Zonta International som är en ledande global organisation av aktiva kvinnor och män. Ett av målen är att öka medvetenheten om, och få ett slut på, våld mot kvinnor och flickor runtom i världen. Visionen är att varje kvinna har möjlighet att nå sin fulla potential och finns representerade på alla beslutsfattande poster med samma villkor som män.
 

Länsförsäkringar

Ekonomisk trygghet och jämställdhet – vad innebär det? Ekonomisk rådgivare från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad gar råd och tips om hemekonomi, pension och försäkring. Många par glömmer bort att prata ekonomi med varandra och hur framtiden ska se ut rent ekonomiskt. En sak är pensionen där de olika val du gör i livet såsom minskad arbetstid och VAB får betydelse. Annat att tänka på är egen ekonomisk trygghet ifall du drabbas av olycksfall eller sjukdom.
 

Ottarps Torp

Lisa P Rosenkvist är kvinnan och ansiktet utåt i familjeföretaget Ottarps Torp. Här pågår ofta många projekt med stor energi. Ottarps Torp tillverkar exempelvis den för Hässleholmare välkända Korv-Eriks senap, därtill mjölk och honung med mera.
 

Himalaya UF

Ung företagssamhet inspirerar och ger viktiga lärdomar inför framtidens företagande. Himalaya UF står för god hälsa i samband med fina inredningsprylar såsom saltljuslyktor, saltlampor, saltgrillplattor och matsalt. Allt ger smak i hemmet samtidigt som det bidrar till bättre luftkvalité och tycke i maten.
 

Träningsgripen - Självförsvar

Träningsgripen bedriver träning i Krav Maga som är ett modern och renodlat självförsvar utan tävlingar. Under Qvinnodagen visades Krav Maga "Stay Away" vilket är självförsvar anpassat för kvinnor mot våld såsom sexuellt ofredande. Målet är att försvara sig och att sätta sig själv i säkerhet.
Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter