Kokoukset

Klubin perustaminen ja toiminnan aloittaminen


Lions Club Tohmajärvi perustettiin 6.11.1957. Se on perustamisjärjestyksessä Suomen 108. ja Pohjois-Karjalan 8. lionsklubi. Yhdistysrekisteriin klubi on merkitty 1.8.1966.

Perustamiskokous pidettiin asessori Weli Ruuth'in kutsusta hänen kotonaan. Paikalla oli 18 tohmajärveläistä asiasta kiinnostunutta sekä neljä hieman aikaisemmin perustetun LC Kiteen jäsentä. Paikkakunnan elinkeinoelämä oli hyvin edustettuna, sillä kaikista silloisista teollisuuslaitoksista oli edustajia paikalla. Lisäksi edustettuina olivat maatalous, kunta, rajavartiolaitos ja paikkakunnan pankit.

Kiteeläisten alustuksen ja kannustuksen sekä vilkkaan keskustelun jälkeen päätös klubin perustamisesta syntyi. Klubin perustajajäsenet ovat maanmittausinsinööri Pentti Aalto, maatalousteknikko Åke Canth, pankinjohtaja Erkki Heinonen, toimitusjohtaja Arvi Määttä, metsänhoitaja Olavi Määttä, kunnanjohtaja Niilo Rantonen, insinööri Lauri Rauma, agronomi Aarne Rauma, asessori Weli Ruuth, maisteri Lauri Saloheimo, opettaja Toivo Salminen, dipl.insinööri Risto Sipi, tiilimestari Pekka Tervola, toimitusjohtaja Erkki Varre, johtaja Matti Varre, konttoripäällikkö Sakari Vesterinen, majuri Reino Västi ja toimitusjohtaja Karl Åhman.

Klubin perustamisjuhlaa vietettiin Uusi-Värtsilässä Wärtsilä-yhtymän kerhotalolla lähes vuoden kuluttua perustamisesta 27.10.1958, joten kiirettä juhlimaan ei perustajilla liene ollut. Toki toiminta oli kuitenkin aloitettu ensimmäisen presidentin Lauri Saloheimon johdolla jo aikaisemmin. Ensimmäisen hallituksen muodostivat hänen ohellaan varapresidentti Pentti Aalto, sihteeri Sakari Vesterinen, varasihteeri Aarne Rauma, rahastonhoitaja Erkki Heinonen ja tail twister Lauri Rauma.

Alkuvaiheessa ovat jäsenten ajatukset luonnollisesti kohdistuneet toiminnan suunnitteluun. Tammikuussa 1958 klubin hallituksessa ryhdyttiin miettimään klubin ulospäin suuntautuvan toiminnan aloittamista ja sen muotoja. Ensimmäiset keskustelut varsinaisesta klubin tarkoitusperän mukaisesta toiminnasta, pöytäkirjan mukaan sosiaalisesta toiminnasta, aloitettiin maaliskuussa 1958. Esillä oli paikkakunnan partiotoiminnan tukeminen, hammaslääkärin saaminen kuntaan ja Mäkipirtin rakentaminen.

Täyttä varmuutta klubin ensimmäisestä aktiviteetista ei ole, koska kaikki toiminnan alkuvaiheen pöytäkirjat eivät ole tallessa. Ensimmäinen pöytäkirjoista selville käyvä aktiviteetti on ollut jouluksi 1958 Tohmajärven lastenkodin lapsille hankitut joululahjapaketit. Kun klubi ei ollut vielä käynnistänyt tuloa tuottavaa toimintaa eikä varoja siten vielä ollut jaettavaksi asti, saatiin paketit paikkakunnan kauppaliikkeitten avustuksella.

Klubin pöytäkirjoissa mainittu ensimmäinen tuloa tuottava aktiviteetti on ollut 12.3.1961 yhdessä partiolaisten kanssa keskikoulun kentällä ja sisätiloissa pidetty juhlatilaisuus. LC Tohmajärvi järjesti juhlaan rajavartiolaitoksen avulla koiravaljakkoajelua. Partiolaiset järjestivät tikanheittoa ja ilmakivääriammuntaa. Lisäksi ohjelmassa oli partiotaitojen esittelyä. Virvoketarjoilusta huolehtivat partiolaiset ja Marttojen avustamana he vastasivat myös makkarankäristyksestä. Klubin tilaisuudesta saama tuotto annettiin kokonaisuudessaan Tohmajärven kummallekin lippukunnalle puoliksi rakennusrahaston kartuttamiseksi.

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter