MELVIN JONES
“Başkaları için bir şey yapmadıkça, kendin de çok ileri gidemezsin.” diyen #MelvinJones, 13 Ocak 1879’da Amerika’nın Arizona eyaletinde doğdu.
Başta müzisyen olmayı düşünen Jones, 1913’te kendi sigorta ajansını kurdu.
Ardından ‘İş Çevresi’ (Business Circle) adlı meslek ağının üyesi olarak, iş adamlarını bir araya getirmekte ve üyelerin devamlılığını sağlamakta oldukça başarılı oldu.
İLK LIONS KULÜBÜ
"İş adamları, başarılı olmalarını sağlayan yetilerini toplum gelişimi için kullansalardı ne olurdu?" sorusuna yanıt arayan Jones, eşi Rose Amanda Freeman’ın da yardımıyla, Amerika'daki kulüplere ‘hizmet odaklı’ bir örgüt kurma çağrısı yaptı.
Çağrıya kulak verenlerle birlikte, 7 Haziran 1917’de Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği (ULKB) kuruldu.
Yıllık konvansiyonun ilk yıllarında sekreter-sayman görevini üstlenen Jones, daha sonra Yaşam Boyu Sekreter unvanını aldı.
ULUSLARARASI LIONS
1920'de, Kanada'nın Windsor şehrinde kurulan Lions kulübü ile ULKB gerçek anlamda uluslararası kimlik kazandı.
Daha sonra Meksika’da, Çin’de ve Küba’da kurulan kulüplerle, 1927'de 183 kulübe ve 60.000 üyeye ulaşıldı.
1931’de Meksika ve Küba ile Orta Amerika’da, 1936'da Kolombiya ile Güney Amerika'da, 1947'de Avustralya'da, 1948'de Fransa, İsveç ve İsviçre ile Avrupa'da ve 1953'te Japonya ila Asya'da ilk kulüpler kuruldu.
EVRENSEL AMAÇ VE İLKELER
Melvin Jones, 1926’da ULKB’nin fiili genel müdürü ve global iyilik elçisi olduktan sonra, 1958’de resmi olarak ‘Lions’un Kurucusu’ ilan edildi.
LION Dergisi’ndeki köşe yazıları bugün hala alıntı olarak kullanılan Melvin Jones'un, Lions Amaçları ve Törel İlkeleri’nde de imzası bulunmaktadır.
1945’te Birleşmiş Milletler'e bağlı STK'ların kurulmasına yardım eden Jones, Lions'un 1987’de kadınları üyeliğe kabul eden ilk uluslararası hizmet örgütü olmasıyla gurur duyardı.
Türk Kızılayı ile Yeşilay’a başkanlık, İstanbul’a valilik (1949-57) ve İsviçre büyükelçilik (1957-60) yapmış olan Ord. Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, 9 Ocak 1900’de Eskişehir’de doğdu.
1922’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Gökay, 1922-24 yılları arasında Münih, Hamburg ve Viyana üniversitelerinde nöropati uzmanlığı alarak, 1926 yılında doçent, 1933 yılında profesör, 1942’de ise ordinaryus profesör oldu.
TÜRKİYE'DEKİ İLK LIONS KULÜBÜ
Daha sonra kurulan Nişantaşı, Harbiye, Bebek, Levent, Taksim, Eminönü ve Bakırköy Lions Kulüpleri, İstanbul Milletlerarası Lions’un şubesi olarak örgütlenirken; 1964 yılında Ankara, Adana, İzmir ve Mersin'de bağımsız Lions kulüpleri kuruldu.
TÜRKİYE'DEKİ İLK LIONS KULÜPLERİ BİRLİĞİ
Avrupa'da Lions'u kabul eden 18. ülke olan Türkiye'nin, ULKB'deki yönetim çevresi adı da '118 Yönetim Çevresi' oldu.
TÜRKİYE'DEKİ İLK ULUSAL BİRLİK
22 Mayıs 1982'de, yani İstanbul Milletlerarası Lions’tan tam 18 yıl sonra, yeterli sayıda kulüp ve üye sayısı sağlanarak 118 Çoğul Yönetim Çevresi (Türkiye'deki Lions kulüplerinin birliği) kuruldu.
1983-84 Çalışma Döneminde, Türkiye'nin ilk Konsey Başkanı Kemal Köksalan olurken, 118 Çoğul Yönetim Çevresi 1984-85 yıllarında konfederasyon olarak kurumlaştı.
İSTANBUL ANADOLU YAKASI'NIN BİRLİĞİ
118-T Yönetim Çevresi'nin de, 1993 yılında bölünmesi sonucunda, 118-E Yönetim Çevresi (İstanbul Tarihi Yarımada ve Trakya'daki Lions kulüplerinin birliği) ve 118-Y Yönetim Çevresi (İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Lions kulüplerinin birliği) kuruldu. 118 T Yönetim Çevresi ise İstanbul Rumeli'deki kulüplerin birliğini sağladı.
Bugün ülkemizde 118 Çoğul Yönetim Çevresi'ne bağlı altı Yönetim Çevresi bulunur. Her biri TURKEY sözcüğünün ayrı bir harfini taşır (118-T, 118-U, 118-R, 118-K, 118-E, 118-Y).
ULUSAL GÖREV VE ÜLKÜ
Türk Lions’unun ülküsü, ülkemize ve insanlığa hizmette etkin, üyeliğine özenilen, uluslararası gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olmaktır.
Bugün ülkemizde yaklaşık 7000 Lion ve 1400 Leo topluma hizmet için çalışmaktadır.
"Takım üyeleri birbirini tamamlar. Salacak Lions, üyeleriyle bir takımdır." diyen Savaş Tuncay, 4 Şubat 1958'te Adana'da doğdu.
1990'da Feneryolu Lions'un kurucu üyesi olma onuruyla birlikte, kulübün yönetim kurulunda üç yıl görev aldı.
SALACAK LIONS'UN KURULUŞU
118-Y Yönetim Çevresi'nin kurulmasıyla birlikte, Kurucu Genel Yönetmen Yalçın Sökmen, Tuncay'a yeni bir kulüp kurma görevini verdi.
1917'deki ilk Lions Kulübü gibi, bir "erkekler kulübü" olarak kurulan Salacak Lions; 1995'te ilk kadın üyesine, 1997'te ise ilk kadın kulüp başkanına tanıklık etti.
SALACAK TAKIMI
2003'te, yani kuruluşundan tam on yıl sonra, Kurucu Başkan, Salacak Lions'a #SalacakTakımı adını verdi.
2011 yılında kurulan Salacak Leo'yla birlikte, Salacak Takımı adı, hem Salacak Lions'un birliğini hem de Salacak Leo'yla oluşturduğu genişletilmiş birliği temsil etti.
Salacak Lions, kuruluşundan yirmi beş yıl sonra, 118-Y Yönetim Çevresinde hala 'takım' olarak anılan tek kulüptür.
YİRMİ BEŞİNCİ YIL
Salacak Lions, yirmi beşinci yılında yeni bir ilke daha imza attı ve Salacak Leo'nun kurucu üyelerinden birini Kulüp Başkanı olarak seçerek; Lions'un ikinci yüzyılına, Türk Lions'unun elli beşinci yılına ve Salacak Takımı'nın yirmi beşinci yılına aslanlar gibi girdi.
Dünya çapında hizmet ortakları, ikiz kulüpleri ve gönül dostları edinmiş olan Salacak Lions; özverili üyeleri ve genç ortağı Salacak Leo ile birlikte, ihtiyaç olan her yere hizmet götürmektedir.
Salacak Lions'un Kurucu Başkanı Savaş Tuncay, bugün hala kulüpte bulunan tek kurucu üye olarak, Salacak Takımı'yla hizmet etmeyi sürdürmektedir.
SALACAK LIONS VE KURUCULARI ONURLANDIRMA
Kurucularının izinden giden Salacak Lions, yaptığı bağışlarla, Melvin Jones Dostluğu ve Fahrettin Kerim Gökay Hizmet Gönüllüleri kavramlarını yaşatmaktadır.
#SalacakLions olarak, Lions'un Kurucusu Melvin Jones, Türk Lions'unun Kurucusu Fahrettin Kerim Gökay, 118 Çoğul Yönetim Çevresi'nin ilk Konsey Başkanı Kemal Köksalan, 118-Y Yönetim Çevresi'nin Kurucu Genel Yönetmeni Yalçın Sökmen ve Kulüp Kurucularımıza bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.