Kokoukset
Jäsenet

 

LC OULU/OULUJOEN HISTORIAA

(otteita Esko Lintalan toimittamasta LC Oulu/ Oulujoki 1976-1996 historiikista)

S 14.8.1950 perustettiin maamme ensimmäinen lionsklubi Helsinki-Helsingfors. Siitä alkoi tämän maailman suurimman ja laajimman kansainvälisen avustusjärjestön historia Suomessa. Varsin nopeasti lähti liike leviämään. Aluksi luonnollisesti eteläiseen Suomeen, mutta melko pian myös muualle. Ensimmäinen Oululainen lionsklubi perustettiin v. 1954. LC OULU oli järjestyksessä 24. valtakunnallisesti ajatellen.

V. 1958 oli LC OULU- POKKITÖRMÄN vuoro. Sitä seurasivat LC OULU-SILLAT v. 1962 ja LC OULU-RAATTI v. 1965. Seuraavat olivat LC OULU-MERITULLI v. 1967 ja LC OULU-LIMINGANTULLI v. 1971. LC OULU-AVAIMEN perustaminen v. 1975 jätti vielä markkinaraon, jonka täyttämistä kiinnostuneina seurasivat LC Oulu ja LC LIMINKA-LAKEUS.

Liminkalaiset eivät kauaa aikailleet, vaan silloisen piirikuvernööri Y.A. Korhosen ja PDG Lauri Koskisen innostamina ryhtyivät syksyllä 1976 sanoista tekoihin. Tarkoituksena oli perustaa Ouluun uusi klubi nimenomaan entisen Oulujoen kunnan alueelle. LC Liminka-Lakeuden silloinen presidentti Jarkko Marttila ja piirin silloinen jäsen- ja laajentumistoimikunnan puheenjohtaja Rolle Siilasvuo valtuuttivat Erkki Laurilan "kummin" ominaisuudessa tutkimaan uuden klubin perustamismahdollisuutta ja miettimään uusia leijonakandidaatteja.

Veli Erkki Laurila otti yhteyttä Jaakko Nikkilään, sisarensa aviomieheen, joka syntyperäisenä OuluJokisena olikin suurena apuna esittäen melkoisen nimilista mahdollisista uusista leijonista. Erkki Laurila alkoi heti soitella nimilistaa läpi ja niin kokoontui 14.11.1976 klo 13.00 Vallinkorvan metsäkoululle suurin osa lupauksensa antaneista ja yhdessäolo päättyi siihen, että päätettiin perustaa uusi klubi, jonka nimi sai virallisen muotonsa LC Oulu-Oulujoki. Päätös, joka tuolloin tehtiin, oli rohkea. Ollihan silloinen joukko lähes toisiaan tuntematta askeleen kohti outoa ja tuntematonta tulevaisuutta.

 

Ensimmäinen klubikokous
 

Ensimmäinen klubikokous pidettiin 1.12.1976. Koko liminkalaistrio oli mukana kokouksessa, jossa valittiin myös ensimmäiset virkailijat. Kokouksessa perustajajäsenten rintamuksiin kiinnitettiin Lions-järjestön jäsenmerkki. Samalla saimme tietää, että suomalaisessa leijonaperheessä olimme järjestyksessä 639. Kansainväliseksi jäsennumeroksi tuli 4028 033182. Presidentiksi valittiin veli Matti Moilanen ja sihteeriksi veli Juhani Toivanen. Tyhjän raha kirstun vartijaksi valittiin veli Matti Laurila. Toiminnan alkuunsaattamisessa saimme isällisiä neuvoja kummeilta ja oppailta.


Lopuksi sanatarkka lainaus chartersihteeri Juhani Toivasen laatimasta ensimmäisen vuoden toimintakertomuksesta:"Klubin toiminta lähti tämän kuukausikokouksen jälkeen täysitehoisesti käyntiin, joskin toiminta oli alkuun hyvin hyvin tiedustelevaa, etsivää ja uomaansahakevaa oikeaan toiminta- ja palvelussuuntaan laajassa kansainvälisessä lionsperheessä."
Klubimme asetti tässä vaiheessa toiminta tavoitteeksi olla mukana vanhan oulujokisen kulttuurin "vaalijana ja entisöijänä".

 

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter