Kokoukset
Jäsenet

KULTTUURIAKTIVITEETTI VIENAN KARJALASSA

Kuusi veljeä ja yksi lady kävivät aktiviteetissa Venäjällä
Vienan Karjalan Venehjärven kylässä 29.9.-2.10.2011.

Aktiviteetissa aloitettiin vuonna 1813 rakennetun Hökkä-Petrin talon kunnostus. Lattialankut purettiin ja numeroitiin, sortunut uuni hajoitettiin lopullisesti ja kannettiin ulos, lattianalusmaata poistettiin muutama kuutio sekä tunkattiin hirsikehikkoa parikymmentä senttiä ylös ja myös vaakasuunnassa suoremmaksi. Pieni pätkä pahoin lahonnutta alahirttä jouduttiin uusimaan. Luonnollisesti myös lähtötilanne dokumentoitiin valokuvin. Ikkuna-aukkojen suojauksen jälkeen talo jäi odottamaan kevättä ja seuraavaa aktiviteettiamme.

      

Toukokuun 2012 puolivälin tienoilla matkasi seitsemän ahkeraa veljeä jatkamaan projektia.
Vain muutaman päivän aikana he saivat paljon aikaan ... muutakin kuin jalanjälkiä. Kehikkoa nostettiin useammasta kohdasta, lattialankut rustattiin takaisin paikalleen, asennettiin uudet ikkunat ja paikkailtiin kattoa.

        

Nyt voi Hökkälä taas rajummankin sään armoilla turvallisesti odottelella seuraavaa veljien invaasiota, lankkukaton veistämistä ja asentamista sekä viimeistelytöitä sisällä.

Jälleen syyskuun lopulla 2012 kävi seitsemän veljeä ja yksi leijonanpentu viiden päivän reissun jatkamassa Hökkälän kunnostusta.

 

Nyt voitaneen jo puhua restauroinnista, rakennettiinhan taloon uusi alkuperäisen mallinen lankkukate koristepäisin räystäs- ja harjapuin sekä perinteisin tuuli- ja otsalaudoin.

      
Myös ikkunakarmit ja hirsiseinien rakosia tiivistettiin metsäaukealta kerätyllä sammaleella. Ikkunoiden sisäpuoliset pielilaudat ja ikkunapenkit uusittiin talon ikää vastaaviksi. Eteisen lautakatto kunnostettiin ja seinälaudoituksia korjattiin. Vanhasta uunista purettuja kiviä kannettiin eteiseen jäätymiseltä suojaan odottamaan uuden uunin muurausta.

Työn sankarit, kattomiehet!

Neljäs rykäys Hökkälän kunnostusprojektissa tehtiin toukokuun alkupuolella 2013.
Matkaan lähti kahdeksan ahkeraa miestä. Päätehtävänä oli tulisijan muuraus ja Santeri Lesonen johti joukkoa ammattitaidolla. Hiekat ja savi laastiin haettiin peräkärryillä lähimaastosta ja sekaan laitettiin sementtiä vain nimeksi. Lisäksi tehtiin pieniä viimeistelytöitä; ovien ja karmien istutuksia sekä listoituksia. Vettä sateli koko ajan, mutta eihän joukko siitä lannistunut.

Laastimiehet sotkivat sekä laastia että itsensä.

   

Tulisija nousee ja valmistuu.

Hökkälän vihkiminen museoksi tapahtui 29.6.2013 runsaan vierasjoukon todistaessa tapahtumaa.

Ennen vihkimisjuhlaa Niina ja Santeri Lesonen olivat siivonneet paikat, maalanneet lattiat ja pielilaudat sekä sisustaneet ja kalustaneet rakennuksen asiaan kuuluvalla tavalla.

   

Valmista tuli ja kaunista on.

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter