Lions Club Naantali/Tawast
Klubin perustaminen ja toiminnan aloittaminen
Maaliskuun alussa 1984 saapui joukolle naantalilaisia ja merimaskulaisia kirje, jossa oli kutsu saapua hotelli Kultaisen Auringon saunakabinettiin torstaina 22.3.1984 kokoukseen, jossa päätetään toisen lionsklubin perustamisesta Naantaliin. Aloite oli tehty v. 1962 toimintansa aloittaneen LC Naantalin toimesta, ja allekirjoittajana oli silloinen varapiirikuvernööri Risto Lindroos samasta klubista.
Perustamiskokouksessa olivat läsnä PDG Vikke Lehmuskoski, liiton laajennusvirkailija PDG Jouko Tynkkynen, PK Pentti Larkela, VPK Risto Lindroos, veli Pekka Paasio (Turku/Pääskyvuori) sekä LC Naantalista pres. Raimo Saarela ja veljet Esko Aarnio, Rauli Lännemaa ja Tapio Poutanen. Perustajajäsenistä paikalla olivat useimmat.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Martti Scharlin ja sihteeriksi Leif Gustafsson. Kummiklubiksi todettiin LC Naantali ja henkilökohtaisiksi kummeiksi VPK Risto Lindroos ja pres. Raimo Saarela. Uudelle klubille tärkeäksi henkilöksi eli opaslioniksi tuli veli Eino Tirronen LC Naantalista. Uuden klubin nimeksi päätettiin antaa LC Naantali/Tawast ja toiminta-alueeksi määriteltiin Naantalin kaupunki sekä Merimasku.
Perustajajäsenet ja klubin ensimmäinen hallitus, aktiviteettien aloitus
Klubin ensimmäiseen hallitukseen valittiin presidentiksi Martti Scharlin, 1. vara- presidentiksi Matti Ahlström, 2. varapresidentiksi Rauno Leonsaari, sihteeriksi Leif Gustafsson, rahastonhoitajaksi Matti Tuominen, tiedotussihteeriksi ja varasihteeriksi Jarmo Leino, klubimestariksi Aimo Niinikoski ja seremoniamestariksi Tapio Jyväkorpi. Koska klubi aloitti toimintansa kesken kautta, päätettiin sama hallitus pitää toimessa myös koko kauden 1984–85. Perustajajäsenten lukumäärä oli kaksikymmentä, joista keväällä 2004 oli vielä 12 mukana.
Kevään -84 tärkein tapahtuma klubin kannalta oli luonnollisesti perustamisjuhla eli Charter Night, joka pidettiin näyttävissä tiloissa Naantalin Kaivohuoneella 18.5.1984. Klubi tarttui myös heti tositarkoituksella tehtäväänsä auttamalla "Vanhaa Klubia" silloin käynnissä olleessa Punainen Sulka -keräyksessä sotaveteraanien ja -invalidien hyväksi.
Syksyllä -84 klubin ensimmäisen täyden toimintavuoden pääaktiviteetiksi tuli Naantalin uudessa Kylpylässä pidettävä juhla vuoden synkimpään aikaan eli marraskuussa. Kylpyläjuhlat olivat samalla Kylpylän epäviralliset avajaiset pari viikkoa ennen virallisia avajaisia. Kylpyläkeskuksen toiminta alkoi vauhdikkaasti kun Leijonat oli päästetty irti.
Kylpylän lopputarkastus oli ollut samana päivänä. Ensin Naantalin "vanha klubi" piti kylpylän ensimmäisen virallisen tilaisuuden eli klubikokouksensa klo 18 ja klo 19.30 alkoi varsinainen leijonashow, kun LC Naantali/Tawast järjesti syyspäivän seisauksen.
Syksyllä alettiin myös pitää huolta klubin jäsenten kunnosta osallistumalla lentopallon pelaamiseen yhdessä LC Naantalin kanssa.
Vuoden loppupuolella klubi alkoi paneutua kansainvälisessä ohjelmassa olevan diabetes-taudin hoidon tukemiseen. Lastenlääkäri Anna-Liisa Mäkelä TYKS:n Lastentautien Klinikalta oli klubille selvittänyt suurimpia tarpeita nuorten diabetes-potilaiden hoidon parantamiseen.
Erikoissairaanhoitajan palkkaamisesta aluksi vuoden ajaksi diabeetikkojen kuntoutukseen tehtiin vuoden -85 alussa klubialoite piirin vuosikokouksessa esille tuotavaksi. Aloite ei tuolloin mennyt aivan läpi mutta klubi jatkoi omien aktiviteettivarojensa puitteissa saman teeman toteuttamista.
Ensimmäisen toimintavuoden aikana aloitettiin myös nyt jo vakiintuneiksi tavoiksi tulleet tilaisuudet, mm. itsenäisyyspäivän seppeleenlasku sankarihaudoille.
Perustamisjuhlan perustajajäsenluettelo
Matti Ahlström, Esa Ahonen, Leif Gustafsson, Harri Holm, Tapio Jyväkorpi, Timo Jyväkorpi, Lauri Kuosmanen, Leo Laakso, Jarmo Leino, Rauno Leonsaari, Reino Lumminen, Mikko Mäntysalo, Aimo Niinikoski, Jussi Peltonen, Ilkka Salomaa, Martti Scharlin, Auvo Tikanmäki, Heikki Tuominen, Matti Tuominen, Jussi Vesamaa
Lions joululevyjen historiaa
”Olihan niitä ennenkin!
Joululevyprojektin myötä on vastaamme tullut monta iloista yllätystä, kuten tieto LC Naantali Tawastin aikoinaan tekemästä joululevystä. Syntyi ajatus tästä historia osiosta, johon voimme yhdessä kerätä perinnetietoutta klubien tuottamista levytyksistä kautta aikain. ”Pekka Pihola, joululevytyöryhmä PJ http://www.lions.fi/findex.php/fi/joululevy-historiaa
Sri Lanka
Klubilla on ollut pysyvänä aktiviteettina vuodesta 1990 alkaen Sri Lankan kummilapsitoiminta, jossa avustetaan köyhiä, orpoja lapsia koulutuksessa. Valtakunnallisesti toiminta alkoi v. 1986 ja sitä on vetänyt klubin jäsen PDG Ossi Vuorinen ladynsa Annelin kanssa vuoteen 2011 saakka, jolloin vetovastuu siirtyi lion Eero Arvolle, LC Hamina.
Klubilla on ollut 2 kummilasta, joista jo jälkimmäinenkin suorittaa A/L (YO)-tutkinnon v. 2013. Klubin jäsenillä on yksityisesti yhteensä projektissa 12 omaa kummilasta, joita kutakin avustetaan joko 120 tai 180 euron suuruisella summalla, koulutustasosta riippuen.
Lisää tietoa projektista löytyy Lions-liiton sivuilta osoitteesta www.lions.fi/kummilapset. Tutustu asiaan. Klubin antaman avustuksen, 4500 € turvin on Sri Lankassa Moratuwan silmäsairaalassa leikattu 125 kaihipotilasta. Leikkauksia oli seuraamassa myös klubin edustajia.
Klubilla on Sri Lankassa kummiklubi LC Walasmulla. Vuoden 2004 tsunamin jälkeen avustettiin kummilasten tuhoutuneiden kotien jälleenrakentamisessa sekä mm. LC Walasmullan lasten kokoontumistilan ja kirjaston rakentamisessa n. 10000 eurolla. Klubin edustajat ovat vuosittain käyneet tapaamassa kummilapsia ja samalla tutustuneet Sri Lankan lioneihin ja maan ihmeelliseen luontoon ja kulttuuriin.
Talkoot Mariantyttärien luona
Mariantyttärien luterilainen luostariyhteisö aloitti toimintansa vuonna 1971. Luostareita on ollut Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Jäsenet kutsuvat itseään sisariksi ja he ovat antaneet luostarilupauksen.
Suomessa luostari toimi Naantalin Luonnonmalla, jossa he asuivat maalaiskunnan entisen vanhainkodin isossa kiinteistössä, jonka rakennuksissa ja puutarhassa riitti jatkuvasti hoidettavaa, kunnostettavaa ja jopa rakennettavaa.
Vuonna 2003 toukokuussa olimme ensimmäisen kerran talkoissa Luonnonmaalla Mariantyttärien luona. Tästä vuodesta lähtien kävimme siellä vähintään kaksi kertaa vuodessa talkootöissä. Mukavan yhdessäolon siivittäminä m.m. korjasimme ja maalasimme säleaidan, rakensimme portaita ja kattotikkaita. Olemme hoitaneet puutarhaa sekä pystyttäneet puutarhamajan ja hirsivaraston. Talkoisiin on osallistunut viidestä viiteentoista veljeä ja ladya.
Jo ennen talkootöitä klubimme jäseniä on joulun aikoihin tehnyt tervehdyskäynnin Mariantyttärien luo ja samalla saaneet osallistua joulun rauhoittavan sanoman kuulemiseen. Vuonna 2016 sisaret Elisabeth ja Janina siirtyivät Aurinkosäätiön palvelutaloon ja tämä aktiviteettimme päättyi.