73 miljoonaa vuotta sitten räjähti. Loistava tähdenlento muuttui hetkessä painajaiseksi. Maahan iskeytynyt meteoriitti synnytti valtaisan kraatterin nykyisen Lappajärven kohdalle. Hirvittävään ydinräjähdykseen verrattavissa oleva tapahtuma tuhosi kaiken elollisen satojen kilometrien alueelta.
Meteoriitit ovat lähtöisin Marsin ja Jupiterin kiertoratojen väliseltä asteroidivyöhykkeeltä. Asteroideja eli pikkuplaneettoja on hyvin erikokoisia. Kun kiertoradoiltaan suistuneet asteroidit tai niiden kappaleet törmäävät Maahan, ne joko palavat tähdenlentoina ilmakehässä tai syöksyvät meteoriitteina alas. Meteoriitin kosminen nopeus voi olla jopa 40-60 km sekunnissa. Onneksi Maan ilmakehä suojelee meitä ja hidastaa pienet meteoriitit. Lappajärven kraatterin synnyttänyt, vajaa kilometrin halkaisijaltaan ollut meteoriitti, tuhoutui räjähdyksessä. Pääosin se sekottui sulaneeseen kallioperään. Törmäyksen seurauksena syntyi useita kivilajeja, joista tärkeimmät ovat kärnäiitti ja sueviitti.
Kärnäiitti, Etelä-Pohjanmaan maakuntakivi ja Lappajärven Kärnänsaaren mukaan nimetty kivi, syntyi meteoriitti-iskun aiheuttamassa korkeassa kuumuudessa. Siinä on paljon sulamattomia mineraaleja täysin sulaneessa perusmassassa, joka on hyvin laavamaista. Lähinnä näihin silmämääräisiin havaintoihin perustuen Lappajärveä pidettiin vielä 1970-luvulla tulivuoren kraatterina. Sueviitti muodostui räjähdyksessä kraatterista ilmaan lentäneistä aineksista. Se koostuu kivi- ja mineraalisiruista, kivimurskasta, johon ilmalennon aikana sekottui kivisulaa.
Vuosimiljoonien aikana kallioperän rapautuminen ja aineksien kulkeutuminen sekä jääkausien vaikutukset ovat hävittäneet alkuperäisen kraatterin maljamaisen muodon. Nyt näkyvän kraatterin halkaisija on 17 km ja syvyys vain noin 150 metriä.
Lappajärven meteoriittikeskuksessa, Kylpylä Kivitipussa, paljastuvat Lappajärven synnyn salaisuudet. Runsain kuvin ja materiaalein esitetyt tähtitaivaan ilmiöt, planeetat ja meteoriitit törmäyskraattereineen herättävät kävijässä tutkimusmatkailijan ja seikkailijan vaistot.