Kokoukset

Tervetuloa Kuopion vanhimman Lionsklubin kotisivuille.

Lions - Monta tapaa tehdä hyvää.

Maire Rautkosken tervehdys ja kiitokset LC Kuopiolle

Videolinkki Maire Rautkosken tervehdykseen

Pikkulottana sodan aikana toiminut Maire Rautkoski on LC Kuopion perustajajäsenen, edesmenneen Aarre Rautkosken puoliso. Oheisella videolla Maire kiittää LC Kuopiota lottien puolesta aiempina vuosina heille tarjotuista jalkahoidoista ja tänä vuonna saaduista käsidesipulloista. Käsidesipullot lahjoitti suurta sydäntä osoittaen Innokemin  Juha Karppanen. Puuhamiehinä hankkeessa olivat LC Kuopiosta lionveli Ilkka Hiltunen ja klubimme ulkopuolelta , mutta aiemmin vahvasti lionstoiminnassa mukana ollut Lauri Osmala.

LC Kuopion tervehdyksenä ja muistutuksena suojautumisen tärkeydestä koronaviruksen taltuttamisessa käsidesiä saivat myös sotaveteraanit. Yksi saajista oli jo 96 vuoden ikään ehtinyt  Eero Hätinen.

Koronavirus pysäytti lionstoiminnan

LC Kuopion sihteeri  tarkastelemassa huhtikuun jäsenkyselyn tuloksia loma-asunnon pöydän ääressä,  riskiryhmään kuuluvana suojassa koronavirukselta.

Kiinan Wuhanista alkunsa saanut koronavirusepidemia on pysäyttänyt maassamme kaiken sellaisen toiminnan , joka perustuu ihmisten kanssakäymiseen eli siiis myös lionstoiminnan. Koko kevään hallituksen ja kuukausikokoukset sekä vaalikokous ovat peruttu, samoin koulutustilaisuudet ja aktiviteetit. Vielä pari kymmentä vuotta sitten tämä olisi merkinnyt lionstoiminnan totaalista pysähtymistä kevään ajaksi. Onneksi sähköisten viestintävälineiden ansioista tilanne on tänä päivänä toinen. Meidän ei tarvitse lähteä syksyllä uuteen kauteen täysin tyhjältä pöydältä. Google Forms-kyselyjä hyödyntäen olemme saaneet lainmukaiset päätökset uudesta hallituksen kokoonpanosta sekä uudelle kaudelle myös  vahvistetun toimintasuunnitelman ja talousarvion.On selvää, että koronaviruksen mainingit ulottuvat jollakin tapaa syksyyn saakka, mutta kuinka vahvana ja millaisin vaikutuksin lionstoimintaan, se nähdään vasta myöhemmin. Joka tapauksessa lionstoimintaa jouduttaneen sopeuttamaan valllitseviin olosuhteisiin, mahdollisesti toimintasuunnitelmastakin poiketen.

Syksyllä toimintansa käynnistävän uuden hallituksen kokoonpano on seuraava: Lionpresidentti Jorma Jauhiainen, 1.varapresidentti Seppo Jalkanen, 2.varapresidentti Eero Wetzell, sihteeri Leif Salenius, rahastonhoitaja Johan Erikson ( varalla Jouko Kohvakka), klubimestari Kari Pyykönen, Tail Twister Paavo Kankkunen, jäsentoimikunnan pj Matti Nissinen, webmaster Jouko Kohvakka.

 

Helmikuun kuukausikokouksessa katse tulevaisuudessa

Helmikuun kuukausikokouksessa pohdittiin keinoja klubin toiminnan turvaamiseksi jäsenkadon kurittaessa lionstoimintaa siinä missä muutakin yhdistystoimintaa.  Pohdintaa oli jo käyty  syksyllä useamman kokouksen yhteydessä ja nyt oli ratkaisujen aika, kun uusi toimintakausi 2020-2021 kurkistaa jo nurkan takana. Kuukausikokous päätti  tiivistää yhteistyötä lohkon muiden klubien kanssa tavoitteena mahdollisesti yhdistää vuoden kuluttua voimavarat jonkun toisen vastaavia tavoitteita omaavan klubin kanssa.  Alustavaa keskustelua asiasta olikin  jo avattu erään naapuriklubin suuntaan, mutta ratkaisuja tehdään vuoden päästä sen hetkisen tilanteen ja jäsenten näkemysten pohjalta .

Ennen kuukausikokouksen alkua piirimme 2.varapiirikuvernööri Arja Kekoni kertoi lauantaina 21.3.2020 klo 18.00 Pyhän Johanneksen kirkossa Kuopion Männistössä pidettävästä hyväntekeväisyyskonsertista, jonka tuotto lahjoitetaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille (KYS) lasten syöpähoidon, hoitomenetelmien ja tutkimuksen kehittämiseen. Konsertin järjestäjinä ovat Suomen Lions Liitto, lionsklubit ja Lastenklinikoiden kummit.

Lionpresidentti Jorma Jauhiainen ja jäsentoimikunnan puheenjohtaja Matti Nissinen ojensivat  Erkki Lampaiselle kansainvälisen Chevron -ansiomerkin 50 vuotisesta lionstoiminnasta. Vastaavasti Matti Nissinen sain Chevron ansiomerkin 10 vuotisesta toiminnastaan sekä myös Key-ansiomerkin jäsenhankintatyöstään. Kuukausikokous päätti myös myöntää pitkän uran lionstominnassa ja myös muussa yhdistystoiminnassa tehneelle ja jo 90-vuoden rajapyykin ylittäneelle Erik Ongelinille ainaisjäsenen arvon. Erik Ongelin on yli 60-vuotiaan klubimme ensimmäinen tämän nimityksen saanut jäsen. Nimityksen viralliset seremoniat tapahtuvat maaliskuun kuukausikokouksen yhteydessä.

Who Cares-tapahtuma

Jo perinteinen Who Cares - seminaari pidettiin tiistaina 4.2. Kuopion kaupungin teatterissa. Seminaarin aiheina olivat mm. somen sudenkuopat, elämän voimaa juurista, huumeet ja nuoruusiän kehitysvaiheet . Tilaisuuden pääesiintyjät olivat  Jari Sinkkonen, Juha Vidgren, Pasi Jalava, Sari Sarani ja Lotta Ansakorpi. Seminaari oli avoin ja suunnattu nuorten kanssa työskenteleville, lasten ja nuorten vanhemmille sekä muutoin nuorten elämästä kiinnostuneille. LC Kuopio on tukenut avustuksin Who Cares -tapahtuman järjestämistä jo vuosien ajan. 

Tilaisuuden juonsi lionveli Eero Wetzell. Tapahtuman musiikillisesta annista vastasi Poliisibändi.

Ponssen toimitusjohtaja Juha Vidgren kertoi työntekijöiden arvostuksen, rehellisyyden ja luottamuksen olevan kaiken perusta työssä ja myös johtoajatuksena Ponssen toiminnassa ja kehityksessä.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen peräänkuulutti avoimia välejä nuorten ja heidän vanhempien välille sekä kiinnostusta ja läsnäoloa nuorten arjessa.  Se suojaa Sinkkosen mukaan  parhaiten nuoria päihteiltä ja muilta riippuvuuksilta  ja  mm. rikoskäyttäytymiseltä.

LC Kuopiosta tilaisuudessa olivat tilaisuuden juontajan Eero Wetzellin lisäksi lionveljet Matti Nissinen, Jouko Kohvakka ja Ilkka Hiltunen.

LC Kuopio tukemaan vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksia

Pohjois-Savon Liikunta Ry:n aluejohtaja Risto Kovanen otti vastaan LC Kuopion rahalahjoituksen  PSL:n 20-vuotisjuhlarahastoon lionpresidenttti Jorma Jauhiaiselta. Rahaston tarkoitus on tukea vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksia. Lahjoitus käsitti edemenneen pitkäaikaisen klubimme jäsenen Reijo Martikaisen muistorahaston varat (1045€). Martikaisen juhlarahaston tarkoitusperät olivat samat kuin PSL:n juhlarahastollakin ja niiden yhdistäminen näin lahjoituksen kautta nähtiin tästäkin syystä järkevänä.

Tammikuun kuukausikokous 15.1.2020

Tammikuun kuukausikokouksen puhuttavin aihe oli klubin muuttaminen yhteisklubiksi eli myös naispuolisten jäsenten ottaminen mukaan klubin toimintaan. Asia sai aikaan odotetusti vahvoja kannanottoja puolesta ja vastaan . Keskustelua aiheen ympärillä jatketaan ja mahdollisesti tehdään myös ratkaisuja suuntaan tai toiseen helmikuun kuukausikokouksessa .

Tammikuun kokousta juhlisti mukanaolollaan piirikuvernööri Erkki Lappi. Lappi palkitsi Eero Korhosen 40 vuotisesta lionstoiminnasta ja Matti Lambergin 35 vuoden toiminnasta. Muita palkittuja olivat Jukka Saastamoinen, Erkki Lampainen, Seppo Tolonen ja Matti Nissinen.

Lionspresidentti Jorma Jauhiainen ja 1.varapresidentti Jouko Tarvonen luovuttivat piirikuvernöörille muistoksi käynnistään klubin standaarin ja purkin "maankuulua"  Leijonasinappia.

Kuopiolaisten lionsklubien seppeleenlasku sankaripatsaalle

Kuopiolaiset lionsklubit laskivat lauantaina 11.1. seppeleen sankaripatsaan juurelle Kuopion sankarihautuumaalla. Tapahtuma oli jokavuotinen kuopiolaisten klubien perinne. Tilaisuuden tarkoituksena oli muistuttaa meitä kaikkia sankarivainajien suuresta uhrauksesta itsenäisen Suomen ja sen kansan hyväksi.

Uusi vuosi 2020 käyntiin hyvää tekemällä

LC Kuopio aloitti lauantaina 11.1. uuden vuoden 2020 hyvää tehden  eli paistamalla makkaraa ja jakamalla sitä Kuopion Ruoka-avun asiakkaille. Makkaroiden paistosta ja jakelusta vastasivat klubiveljet Matti Nissinen ja Kari Erkilä. Makkarat saatiin lahjoituksena Bar Pörrinpesältä.

LC Kuopion pikkujoulu 13.12.2019 Puijon Majalla

LC Kuopion syyskauden päättäjäisiä vietettiin pikkujoulun merkeissä juuri uudistetulla perinteikkäällä Puijon Majalla. Illan musiikillisesta ohjelmatarjonnasta vastasi nilsiäläinen 12-jäseninen Pussihousukerho.  Illan mittaan kuultiin taidokkaasti esitettyjä sävelmiä aina 1930-luvulta 1980-luvulle.

Illan seremoniamestarina toimi itseoikeutetusti ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Seppo Jalkanen.

Vuoden 2019 ansiokkaasta toiminnasta  palkittiin Vuoden Leijona-kiertopalkinnolla Erik Ongelin ja  Vuoden Nuori Leijona-kiertopalkinnolla klubin presidentti Jorma Jauhiainen.

Grillimakkara-aktiviteetti 3.12.2019

LC Kuopio jatkoi jo perinteeksi muodostunuttta makkara-aktiviteettiaan paistamalla ja jakamalla grillimakkaroita Kuopion Ruoka-avun asiakkaille jo kolmannen kerran tämän syksyn aikana.Tällä kertaa aktiviteetista huolehtivat klubiveljet Matti Nissinen, Erkki Lampainen ja Kari Erkilä. Makkarat ( 190 kpl) saatiin lahjoituksena Kuopion Männistössä sijaitsevalta Bar Pörrinpesä-pubilta. Siitä lämpimät kiitokset lahjoittajalle.

 

Leijonasinapin myynti käynnistyi 22.11.2019

Perinteinen pääaktiviteettimme eteni nyt tärkeimpään vaiheeseensa eli sinapin myyntiin Prisman sisäaulassa. Toki lionveljet ovat tehneet tätä myyntityötä jo parin-kolmen viikon ajan omien myyntikanaviensa kautta. Tänään perjantaina myyntivuorossa olivat mm. kuvassa vasemmalta Eero Wetzell, Ilkka Hiltunen ja Paavo Kankkunen. Joukkue on sen verran kokenutta ja komeaa, että uusia myyntiennätyksiä on varmasti odotettavissa. Myynti jatkuu kaikkina joulunalusviikonloppuina perjantaista sunnuntaihin klo 12.00- 18.00 niin kauan kuin tavaraa riittää. Perinteisesti sinappi on päässyt loppumaan jo toisena myyntiviikonloppuna. Sinapista saatava tuotto käytetään heikossa taloudellisessa tilanteessa olevien lähimmäistemme auttamiseen. Viime vuosina painopiste on siirtynyt luonnollisista syistä sotaveteraaneista vähävaraisten lapsiperheiden ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseen.

Sydäniskurin luovutus Kuopio Klubille 21.11.2019

 

LC Kuopio luovutti yhteisesti Kuopio Klubin kanssa hankkimansa sydäniskurin Kuopio Klubin käyttöön ja siellä vierailevia asiakkaita varten. Laitetta luovuttamassa  ja asentamassa LC Kuopion puolelta olivat kuvassa vasemmalta Jouko Kohvakka, Jorma Jauhiainen, Kari Pyykönen ja oikealla oleva Jouko Tarvonen. Kuopio Klubin edustajana paikalla  ja laitetta vastaanottamassa oli klubipäällikkö Jarmo Jalkanen.  LC Kuopio maksoi hankinnasta ns.leijonaosan, mutta Kuopio Klubi ottaa  puolestaan vastatakseen laitteen huollosta. Laitteen koulutus LC Klubille, Kuopio Klubille sekä ravintolan henkilökunnalle pidetään vuoden vaihteen jälkeen. LC Kuopio kuitenkin toivoo hartaasti, että laitteen hankinta osoittautuu tarpeettomaksi eikä laitetta tarvitse koskaan käyttää.

Sydäniskuri sai paikkansa Kuopio Klubin eteistilojen seinältä.

 

Marraskuun kuukausikokous 20.11.2019

 Lionpresidentti Jorma Jauhiainen otti vastaan klubin uudeksi jäseneksi poikansa Jere Jauhiaisen. Muita kuukausikokouksen aiheita olivat mm. Reijo Martikaisen rahaston varojen lahjoittaminen Pohjois-Savon liikunnan juhlarahastoon vähävaraisten perheiden liikunnan tukemiseksi ja myös kuten aina kuukausikokouksissa eri aktiviteettien sen hetkisen tilanteen käsittely.

Leijonasinappien myynnin todettiin käynnistyvän tulevana perjantaina eli 22.11.klo 12.00 Kuopion Prisman sisäaulassa. Sinappia myydään lionveljien toimesta perjantaista sunnuntaihin klo 12-18 välisenä aikana jokaisena viikonloppuna niin kauan kuin tavaraa riittää.

Kohta sitä saa, nimittäin sitä maankuulua Leijona Sinappia

Leijonaveljet puolisoineen ahkeroivat eilen perjantaina ja tänään  lauantaina LC Kuopion pääaktiviteetin eli Leijona Sinapin valmistuksen  parissa. Osallistujia oli jälleen kerran kiitettävästi ja erityiskiitos kuuluu muutamalle ulkopuoliselle, jotka osaltaan omalla työpanoksellaan varmistivat aktiviteetin tämän vaiheen onnistumisen. Sinappipurkkeja valmistui suunnilleen sama määrä kuin aiempinakin vuosina eli tarkalleen 1189 kpl. Pääosa purkeista myydään ennakkoon veljien omien myyntikanavien kautta ja loput tulevat myyntiin joulunalusviikkoina Prisman eteisaulaan Lionsveljien toimesta.

Tästä se lähtee.  Sinappiainekset  tarkalleen määritellyssä suhteessa koneeseen ja  kone pyörimään.

Sinapit ovat purkeissa ja vuorossa on kansien laitto.

Etiketit kylkeen ja viimeinen silaus sellofaanilla ja koristenauhalla.

Lokakuun kuukausikokous ja vuosikokous 16.10.2019

Lokakuun kuukausikokouksessa veli Kari Pyykönen kertoi yhteispohjoismaisesta lionsprojektista, jossa kenialaiseen kylään hankittiin aurinkokeittimiä helpottamaan naisten selvitymistä arjessa. Auringonvaloa hyödyntävien keittimien ansiosta  aiemmin naisten suorittamat kymmenien kilometrien pituiset risujenkeräysmatkat jäivät nyt historiaan.    Kuukausikokouksen muina aiheina oli mm. aktiviteettien hoidon nykytilanne  ja uuden jäsenen esittely ja hyväksyminen. LC Kuopio hyväksyi uudeksi jäsenekseen  vast`ikään asepalveluksesta vapautuneen Jere Jauhiaisen, joka tuo tullessaan uutta nuorta näkemystä klubin toimintaan. Vuosikokouksen aiheina olivat perinteiseen tapaan edellisen kauden tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle sekä toimintakertomuksen hyväksyminen.

LC Kuopio ja LC Tervo yhdessä hyvää tekemässä

LC Kuopio ja LC Tervo tempaisivat 9.10.2019 yhdessä auttaen tervolaista sairastunutta vanhusta nostamaan perunat pellosta ennen pakkasten tuloa. LC Kuopiosta mukana olivat Jorma Jauhiainen ja Kari Erkilä ja LC Tervosta Keijo Lintunen, Kari Rönkko ja Jouko Voutilainen.

 

 

 

 

Toimintakauden ensimmäinen aktiviteetti

 

Toimintakauden ensimmäisenä aktiviteettina paistettiin ja jaettiin makkaraa Kuopion Ruoka-avun ruokajonossa olleille. Kylmässä syyssäässä jonottaville kuumat makkarat menivät todelliseen tarpeeseen. Klubi sai Ruoka-avun asiakkailta runsaasti kiitosta lähimmäisten huomioimisesta. Makkaroita jaettiin kaikkiaan n. 190 kpl . LC Kuopio kiittää Kuopion Männistössä sijaitsevaa Bar Pörrinpesää, joka makkaralahjoituksellaan mahdollisti tämän tempauksen järjestämisen.

LC Kuopion syyskuun kuukausikokous 18.9.2019

Syyskuun kuukausikokous ja samalla uusi toimintakausi 2019-2020 polkaistiin käyntiin vastaanottamalla klubiin uusi jäsen, Harri Miettinen. Harri Miettinen kertoi puheenvuorossaan itsestään ja toiminnastaan Kuopion Ruoka-apu ry:n palveluksessa. Harri totesi Kuopion Ruoka-avun olevan poliittisesti riippumaton, voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhdistys. Kuopion Ruoka-apu jakaa toimittajilta eli enimmäkseen elintarvikemyymälöistä saamaansa ruokaa apua tarvitseville. Vuonna 2017 jaettiin yli 27 000 ruokakassia ja tänä vuonna määrä noussee 36 000 kassiin. Kaikki Ruoka-avun työntekijät ovat vapaaehtoisia.

Kokouksen pääteemoja olivat LC Kuopion lähteminen mukaan Lions liiton suosittelemaan sydäniskureiden hankintaan klubien yhteishankintana. Kuukausikokous päätti myös sydäniskurin sijoituspaikasta, mutta se varmentuu vasta ko.tahon kanssa käytävien neuvottelujen jälkeen. Klubi päätti myös osallistua valtakunnallliseen Diabetes-kävelyyn 12.10.2019. Kävely järjestetään saamaan aikaan eripuolilla Suomea. Kuopiossa kävelyn järjestelyistä vastaa Kuopion alueen kaikki klubit käsittävä 1.Lohko sen puheenjohtajan Esa Utriasen johdolla.  Kävelyn tarkoituksena on lisätä kansalaisten tietoisuutta jo kansansairaudeksi kehittyneestä diabeteksestä ja sen ehkäisykeinoista.

Kuukausikokouksessa muistettiin pyöreitä vuosia täyttäneitä veljiä LC Kuopion standaarilla. 90-vuotissyntymäpäivän johdosta standaarin sai Erik Ongelin ja 70-vuotispäivän johdosta Jouko Kohvakka. Osmo Tirkkonen palkittiin kansainvälisellä Chevron-palkinnolla 15 vuoden jäsenyydestä ja Jorma Jauhianen kansainvälisellä Diamond Centennial-palkinnolla aktiivisen jäsenhankinnan johdosta.

90-vuotissyntymäpäivän johdosta palkittu pitkäaikainen LC Kuopion jäsen Erik Ongelin vaimonsa Sirkka-Liisan kanssa.

 

Tassut töihin - Lions K-piirin kauden avajaiset la 31.8.2019 Leppävirran Vesileppiksessä

K-piiri avasi perinteen mukaisesti uuden kauden juhlavasti seminaarilla. LC Kuopiosta mukana olivat lionpresidentti Jorma Jauhianen, rahastonhoitaja Kari Jääskeläinen, tail twister Seppo Jalkanen, jäsentoimikunnan puheenjohtaja Matti Nissinen ja sihteeri Jouko Kohvakka. Tilaisuuden osallistujamäärä oli lähes 70 henkeä ja noin 2/3 piirin klubeista oli edusteittuna paikalla.

Lauantain aamu käytettiin ajankohtaisten asioiden läpikäyntiin. Näitä olivat mm. leijonien osuus vesien suojeluun liittyvissä asioissa (Puhtaan veden puolesta-projekti), Aarne Ritari säätiön osarahoituksen käyttö avustuksissa ja lahjoituksissa sekä LCIF:n vahva ja arvostettu kansainvälinen toiminta. Iltapäivä käytettiin oppimiseen eli uusien virkailijoiden kouluttamiseen uusiin tehtäviinsä. Kaiken kaikkiaan varsin onnistunut ja hyödyllinen lähtölaukaus uudelle kaudelle.

Hallituksen vaihtokokous 3.8.2019

LC Kuopion uusi hallitus otti vastuun toimintakaudesta 2019-2020 hallituksen vaihtokokouksessa, joka pidettiin Tuusniemen Hiidenlahdessa sijaitsevalla sihteerin loma-asunnolla. Lionpresidenttinä aloittaa Jorma Jauhiainen, 1.varapresidenttinä Jouko Tarvonen, 2. varapresidenttinä Harri Miettinen, sihteerinä  ja webmasterina tulee toimimaan Jouko Kohvakka, rahastonhoitajana Kari Jääskeläinen, Tail Twisterinä Seppo Jalkanen, klubimestarina Kari Pyykönen ja jäsentoimikunnan puheenjohtajana Matti  Nissinen.

 

 

 

 

               

Klikkaa banneria - pääset Punaisen Sulan sivuille.


Leijona Tytöt on uudistanut sivustonsa. Tutustu tästä.

 


                                           

 


 

Satavuotisjuhlan palveluhaaste.

 

Lions Club Kuopio osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin. Avustuskohteina ovat muun muassa WHO Cares -toiminta, joka tekee aktiivisesti nuorten syrjäytymis- ja huumeidenvastaista työtä.


Sivut päivitetty 1.3.2020

web counter

 

 

Lions Clubs International on maailman suurin palveluklubijärjestö, jossa on yli 1,4 miljoonaa jäsentä noin 46 000 klubissa yli 200 maassa ja maantieteellisellä alueella.

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter