Kokoukset
Jäsenet

Klubimme perustaminen

Lions Club Joutsa/Jousan perustamishanke käynnistyi kevättalvella 1977. Hankkeen vetäjinä olivat tulevan uuden klubin opasleijona Kauko Säynätjoki, kummileijona Olavi Sihvo ja Lasse Rönkä. Kauko Säynätjoki kutsui toimikunnan sihteeriksi Veli Töyrylän, joka oli joskus nuorena kuulunut Lions Club Nilsiään.

Mutta jotain tapahtui jo sitä ennen. Sattui niin, että 107 G –piirin piirikuvernöörinä toimintavuonna 1976-77 oli henkeen ja vereen lions-aatteelle omistautunut lion Sakari Aittoniemi. Hän kannusti aktiivisesti piirinsä klubeja uusien klubien perustamiseen ja sai kipinän syttymään Joutsassakin. Myös opasleijonamme sekä tulevat kummimme olivat toiminnan miehiä eivätkä jääneet epäröimään hankkeen toteutumista. Vanha klubi oli täynnä, eikä nuorille aktiivisille jäsenille tahtonut löytyä sijaa kohtuullisen jäsenmäärän raameissa.

Uuden klubin tavoitteeksi oli asetettu 20 klubiveljen määrä. Perustavaan kokoukseen kutsuttiin varmuuden vuoksi mukaan 24 lion-ehdokasta. Kävi niin, että yllättäen kaikki tulivat. Näin Jousassa alkoi toimia kaksi Lions Clubia, entinen vanhojen miesten klubi (”ukkoklubi”) sekä uusi nuorten veljien klubi.

Uudelle klubille piti antaa nimi. Vaihtoehtoina olivat esillä Lions Club Joutsa/Viheri, Joutsa/Joutomiehet, Joutsa/Jousi, Joutsa/Suontie ja Joutsa/Jousa. Näistä perinnehenkinen Joutsa/Jousa valittiin klubimme nimeksi. Klubimme keskuspaikka on Joutsan kirkonkylä, jonka nimi edelleenkin on virallisesti Jousan kylä. Aikaisemmin koko Joutsan vanha nimi on ollut Jousa. Joskus nimi on aiheuttanut sekaannustakin. Kerran eräs markkinamyyjä tuli vaivihkaa kuiskaamaan, että kuule, teiltä on jäänyt tuosta Jousa-nimestä t-kirjain pois. Uuden klubimme ensimmäiseksi presidentiksi valittiin kunnanlääkäri Lars Loman. Sihteeriksi valittiin Veli Töyrylä. Heti ensimmäisen toimintavuotemme aikana klubimme sai oman viirin, jonka suunnitteli taiteilija Teuvo Salminen.

Toiminnan suunnittelu ja aktiviteetit

Heti ensimmäisenä toimintavuotena tuli pohdittavaksi mistä saataisiin uudelle klubille aktiviteetit. Näytti siltä, että vanha klubi oli jo ottanut ohjelmaansa kaiken mahdollisen. Emme tietenkään voineet lähteä järjestämään vaikkapa kilpailevaa jäidenlähtöveikkausta tai julkaisemaan rinnakkaista verokalenteria. Niinpä löimme päämme yhteen ja muistimme, että Jousan markkinat oli aikanaan tunnettu perinnetapahtuma. Päätimme käynnistää tämän perinteen uudelleen. Näin klubimme sai pääaktiviteettinsa, joka jo yksinkin olisi taannut meille avustustoiminnassamme tarvittavat tulot. Näin uusi klubimme monipuolisti ja vilkastutti seutukuntamme klubitoimintaa sekä toi tullessaan tervettä kilpailua eri klubien välillä. Muu palvelutoimintamme ja veljellinen yhdessäolomme on tapahtunut kansainvälisten ja valtakunnallisten periaatteiden mukaisesti.

Ensimmäiset uuden ajan Jousan markkinat järjestettiin 25.-26.8.1978 eli klubin toisen toimintavuoden alussa. Markkinoiden valmistelun yhteydessä meille tarjoutui tilaisuus vaalia muitakin perinteitä, kuten rukiin leikkuu, riihittäminen, rapuaminen ja leivän leipominen, joista on tehty kuvakoosteita ja ainakin yksi videofilmi. Vuosittainen lähes tuhatmääräinen markkinaleivän myyminen on noussut markkinoiden pääteemaksi. Toistuvasti Ala-Hulikkalan isäntäväki luovutti käyttöömme korvauksetta ruishalmeensa toteamalla: ”Meneehän se hyvään tarkoitukseen.” Tunnelma ruistalkoissa on ollut kokemisen arvoinen. Omat leidimme ovat osallistuneet talkoisiin ja yllättävän suuressa määrin myös klubimme ulkopuoliset henkilöt. Markkinoilla on aika ajoin myyty joutsalaisia viipurinrinkeleitä sekä Suonteen muikuista käsin leivottuja Kotimäen kalakukkoja. Myöhemmin markkinoilla on myyty Mäkiahon leipäjuustoa.

Mitä olisivatkaan markkinat ilman leidien kahviota tai kirpputoria …Aleksis Kiveä lainatakseni ”kuin pilvinen päivä ilman aitan polulla astelevaa emäntää”. Leidien kahviosta ja kirpputorista on tullut markkinoittemme keskeinen perinne. Leidit ovat yllättävän toimeliaasti olleet mukana pääaktiviteetissamme ja keränneet varoja omaan avustustyöhönsä. Erityisesti on korostettava leidi Liisa Laastolan taitoa ja tarmokkuutta tämän aktiviteetin luojana ja vetäjänä. Myöhemmin tätä tehtävää on jatkanut ansiokkaasti Heli Kuurne.

Perinteen kerääminen ja tallentaminen on pariin otteeseen ollut markkinoitakin suurempi aktiviteetti. 80-luvun alkupuolella klubimme ryhtyi keräämään paikallisia sananparsia, kaskuja ja tarinoita. Näistä julkaisimme vuonna 1984 sananparsikirjan ”Ei hätiä mitiä” ja vuonna 1991 kaskukirjan ”Alakua uskova ihtekki”. Kirjat julkaistiin pääosin Jousan murteella tarkoituksena säilyttää jälkipolville katoavaa paikallista murretta ja menneisyyttä. Julkaisut valmisteltiin suurella huolella Joutsan lukion entisen oppilaan, murteisiin erikoistuneen professori Aila Mielikäisen toimiessa asiantuntija-avustajana. Muusta perinnetyöstä voidaan mainita hiilimiilun valmistaminen vuoden 1978 Joutopäiville, avustaminen tervahaudan rakentamisessa, veteraaniaitan tekeminen ja erilaiset muut projektit, esimerkkeinä perinneryijyn (”Ryijy-Riikan ryijyn”) puuhaaminen kirjastoon.

Muita aktiviteetteja ovat olleet mm. useana vuonna toteutettu joulukuusiveikkaus, osallistuminen kansainvälisiin, valtakunnallisiin ja paikallisiin keräyksiin ja kampanjoihin. Puuhasimme sotaan lähteneiden joutsalaisten muistolaatan Jukolan seinälle. Olemme myös järjestäneet ja tukeneet vanhusten ja vammaisten juhlia sekä osallistuneet erilaisiin auttamistalkoisiin.

Avustukset ja lahjoitukset

Lions-periaatteella olemme pyrkineet tarjoamaan apuamme eri tilanteissa, silloin kun sitä on kipeimmin tarvittu. Olemme tukeneet erilaisia hyviä hankkeita sekä jakaneet stipendejä. Erityisesti klubimme on vastannut kansainvälistyvän maailman haasteisiin nuorisovaihtotoiminnallaan. Klubimme on lähettänyt eri vuosina yhteensä yli 30 nuorta Pohjois-Amerikkaan, Australiaan, Japaniin, Italiaan sekä muihin maihin. Näin lukuisat nuoret ovat saaneet hyvän astinlaudan tulevaisuuttaan varten. Samalla mekin olemme oppineet ymmärtämään muuta maailmaa heidän matkakertomuksiaan kuunnellessamme. Useita ulkomaisia nuorisovaihto-oppilaita on myös vieraillut klubijäsentemme perheissä. Joitakin vuosia sitten järjestimme yhdessä LC Joutsan kanssa kansainvälisen Lions Youth Camp –leirin Pekkasten leirikeskuksessa. Lerille osallistuvat nuoret edustivat 21 eri kansallisuutta.

Klubin muu toiminta

Klubin muu toiminta on ollut veljeshenkeä kohottavaa yhdessäoloa kokousten, kilpailujen, lentopallo-otteluiden, vitjakiekkokisojen tai jonkin tempauksen puitteissa. Nelostien varret on pidetty omalla osuudellamme siistinä. Olemme vuosittain osallistuneet sotaveteraanien syyskeräyksiin ja Punainen Sulka –keräyksiin. Olemme järjestäneet muutamia konsertteja, lausuntatilaisuuden ja osallistuneet piirikokouksen järjestämiseen. Klubimme edustajat ovat menestyneet mainiosti valtakunnallisissa Lions-pilkkikisoissa. Vapaa-ajan tempauksista jäävät erityisesti mieliin omat perhepilkit Ansioniemessä ja Lempään Toprassa. Mieliinjääviä ovat olleet myös teatteriretket Mikkeliin ja Jyväskylään, retket lähikartanoihin, klubiristeilyt Tallinnaan ja Tukholmaan sekä erityisesti klubiretki Pietariin.

Klubimme toiminta on ollut vireää ja lämminhenkistä. Vuosittain presidenttimme ovat ottaneet vastuullisesti klubimme menestyksellisen luotsaamisen kunniatehtäväkseen periaatteella ”Tämä on sinun vuotesi…”.

30-vuotisen toiminnan aikana olemme saavuttaneet kummiklubimme etumatkan kiinni. Entisestä nuorten veljien klubista on tullut keski-iältään kummiklubimme veroinen. Saattaa olla, että on ajettu ohikin. Toivottavasti ei sentään aika ole ajanut meistä ohi.

Vapaa-ajan tapahtumien ohella leidit ovat entistä enemmän olleet mukana myös klubimme kokouksissa. Joka toisena kuukautena leidit ovat kokoontuneet samanaikaisesti omaan kokoukseensa. Kokousten jälkeen on nautittu yhdessä klubi-illalliset.

Lions Clubs Internationalin uutiset
Connect with Us Online
Twitter