Fenerbahçe Lions Kulübünün, Görev Teslim Töreni, 19 Haziran Salı akşamı, değerli konukların da katılımıyla, Moda Deniz Kulübü’ nde yapıldı.
17 Nisan 2018 tarihinde yapılan genel kurul sırasında seçilen, 2018 – 2019 dönemi, yönetim kurulu, 01 Temmuz tarihi itibaıyla görevine başlayacak.
2018 – 2019 dönemi, yönetim kurulu, üyelerin oylarıyla bu şekilde seçilmiş oldu.
Başkan Sevil Kar
Geçen dönem başkanı Nur Topçu
Başkan yardımcısı Gülgün Ulusoy
Sekreter Can Köprülü
Sayman Cenk Ateş
Üyelik geliştirme direktörü Özkan Uyanık
Toplantı yönetmeni Orhan Demiriz
Halkla ilişkiler Seval Duban
Kulüp Hizmetler Görevlisi (GST Görevlisi) Gökhan Akkaş
Fenerbahçe Lions Kulübü Derneği 2018-2019 Dönemi Programının da açıklandığı toplantıda, yeni dönemin ana teması, KADIN mottosu ise, KADINIM GELECEĞİM! olarak lanse edildi.
Yeni dönem başkanı Sevil Kar, hizmet çalışmalarını şu şekilde açıkladı;
1- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün “Türkiye’de Kadının Durumu verilerine göre;
2016 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de toplam nüfus 79.814.871’dir. Bu nüfusun yarısını kadınlar oluşturmaktadır (% 49,8). Erkek nüfusun oranı da % 50,1’dir.Eğitim, üretken ve kaliteli yaşamın önkoşulu olmanın yanında hem toplumsal hem de bireysel değişimin aracı olarak, toplumsal gruplar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizlikleri en aza indirebilecek bir anahtardır. Kadınların toplumsal hayatta etkin rol üstlenmelerinde her düzeyde eğitim imkânlarından ve fırsatlarından eşit bir şekilde yararlanmaları son derece önemlidir. CEDAW’ın Yine; Türkiye’nin de taraf olduğu Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin 3 maddesi, Taraf devletler, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda kadınların erkeklerle eşit olarak insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmalarını ve bu hakları kullanmalarını garanti etmek, kadınların tam gelişimini ve ilerlemesini sağlamak için yasal düzenleme dahil bütün uygun önlemleri almakla yükümlüdür ve eğitim hakkını düzenleyen 10. maddesi taraf devletlere, eğitimde erkeklerle eşit haklara sahip olmalarını sağlamak için kadınlara karşı ayrımcılığı önleyen bütün önlemleri alma yükümlülüğü getirmektedir.4. Dünya Kadın Konferansı sonucunda kabul edilen belgeler ile (Pekin Deklarasyonu ve Eylem Planı) kadının ilerlemesi ve güçlendirilmesi için öncelikle harekete geçilecek 12 kritik alan belirlemiş olup, bu kritik alanlardan birisi de “Kadın ve Eğitim”dir.
Türkiye’de okuma-yazma bilmeyenler 6 yaş ve üzeri nüfusun %3,5’inioluşturmakta olup kadınlarda bu oranın yüksek olduğu görülmektedir (TÜİK,2016). Yıllar içinde okuryazarlık oranı sürekli artmasına rağmen henüz hedeflenen noktaya ulaşılamamıştır. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2016 yılı sonuçlarına göre 2.482.432 kişi okuma-yazma bilmemekte olup bunların 2.086.294’ünükadınlar oluşturmaktadır. Okuma yazma bilmeyen kadınların %79.7’si (1.663.379) 50 ve üzeri yaş grubundadır. 6-24 yaş grubunda ise okuma yazma bilmeyen 47.569 kadın bulunmaktadır (TÜİK,2016). 6 yaş ve üstü nüfus içerisinde okuma-yazma bilmeyen her 10 kişiden 8’ini kadınlar oluşturmaktadır. 6 yaş ve üstü nüfus içinde kadın okumaz-yazmazlık oranı %5.9, erkek okumaz-yazmazlık oranı ise %1,1’dir.Yetişkin kadın nüfus içinde (+15) kadın okumaz-yazmazlık oranı ise %6,9’dur .Genele bakıldığında, okuma yazma bilmeme oranı her iki cinsiyet içinde “genç yaş gruplarından ileri yaş gruplarına”, “kentsel nüfustan kırsal nüfusa” ve “Batı bölgelerden Doğu bölgelerine” gidildiğinde, artış sergilemektedir. Ancak, bu değişkenlerin her koşulda kadınlar üzerindeki etkisi erkekler üzerindeki etkisinden daha büyük olmaktadır.
TÜİK’in “Ulusal Eğitim İstatistikleri”nde 6 ve yukarı yaş grubunda ilköğretim mezunlarının sayısı birbirine yakınken, erkekler ve kadınlar arasındaki farkın, eğitim düzeyi yükseldikçe kadınlar aleyhine azaldığı gözlemleniyor. Okul öncesi eğitime de kız öğrenciler daha az katılıyor. İlköğretimde okul terkleri kız çocukları arasında daha yaygın.
Tüm bu verilerin ışığında toplumumuzda kadına hangi rolü biçtiğimizi ve bunun sonuçlarını ve gelecek nesilleri yetiştiren ve aslında bir kültür yaratıcısı olan kadın rolünün nelere indirgendiğini bir düşünelim. Kadın kendini nasıl algılıyor ve bu çerçevede nereye yerleştiriyor?
Tüm bunların ışığında sorumluluk, ister kadın olalım ister erkek hepimize düşüyor.
İşte bu sebeple; Ana Temamız ‘’ KADIN ‘’ MOTTOSU ; KADINIM GELECEĞİM!
Bu bağlamda da ; Hem Lions misyonumuzda yer alan, hem de erdemli insan olmanın olmazsa olmazı olan karşılıksız hizmetler sunarak insani değerleri yücelterek, yaşamlarda fark yaratma ülküsüyle; Kadını merkez alarak , Kadın- Adalet, Kadın- Sanat, Kadın Liderlik, Kadın- İnsan gibi kavramlar ile ilgili Konferanslar, paneller yapmak…Ve yine Gençler, çocuklar ile ilgili paneller yapmak ve imkan yaratmak…
Ayrıca ana temamız etrafında fotoğraf yarışması düzenlenerek ve sonucunda takvim oluşturulacak ve sergiler açılacak, 2 günlük yemek Work-shop u düzenlenecek. Ve Yine ‘’ birlikte şarkı söylersek, sesimiz güçlü çıkar diyerek, şarkı söyleyeceğimiz etkinlikler yapılacak…
2- Yaşam ancak yaşanabilir bir dünya ile mümkündür. Global hedeflerimizden olan Çevre ile ilgili olarak; Tab Derneği ile birlikte çevre bilincini çevre bilincinin geliştirilmesi için çalışmalar ve konferanslar yapılacaktır. ( 8 Mart Pil etkinliğimiz yine 8 Ekim de etkin olarak yapılacaktır).
3- Yine Global hedeflerimizden bir diğeri olan Açlık ile ilgili tarımsal alanlar ile ilgili olarak farkındalık yaratan çalışmalar ve bilgilendirme panelleri yapmak.
4- Global hedefleri arasında olan Diabet, Göz sağlığı, Çocuk kanser konularında bilgilendirme ( tanıtımı, sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında) toplantıları yapmak.
5- Düşünüyorum, hareket ediyorum ve sağlıklıyım… Yürüyüşleri yapılacak. Ve bu arada tanıtımlarımız yapılacak. ( mottomuz: TANIRSAN SEVERSİN - HERŞEY İYİLİK)
Yaşanabilir bir dünya, bireyleri tüm yönleriyle yetişmiş, mutlu, üretken ve sağlıklı olduğunda mümkündür. Bu anlamda bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için kendimizden yola çıkarak toplumsal eğitime önem vermek ve çalışmalar yapmak özsorumluluğumuzdur.
Program açıklanmasından sonra geceye canlı müzik ve eğlence ile devam edildi.