Meetings
Members

 Ajutor creştinesc

2 iunie 2013

Finalul anului lionistic 2012 – 2013 se apropie cu repeziciune şi ca la orice final de ciclu, fiecare club îşi face bilanţul, analizează dacă obiectivele propuse au avut rezultatele scontate şi dacă scopul mişcării a fost atins.

Aceasta ar fi trebuit să fie şi preocuparea membrilor clubului Lions Iaşi 2000 însă, cuprinşi de dorinţa de a ajuta oamenii nevoiaşi, am uitat  de limitele temporale şi am continuat să ne urmăm menirea. Astfel cu câteva săptămâni înainte leii au aflat despre un sat uitat de lume deşi se află la doar 25 de km de Iaşi, unde sătenii nu au altă sursă de existenţă decât agricultura şi uneori ce le oferă natura din apele Prutului. Preotul satului ne-a povestit cum cei mai nevoiaşi dintre săteni nu-şi pot permite să sprijine copiii să meargă la şcoală şi mulţi dintre ei nu au mai îmbrăcat un rând de haine noi de ani de zile.

La aflarea acestor veşti toţi membrii clubului au răspuns la unison şi pe baza măsurilor furnizate de preot au încropit câteva pachete cu haine noi, încălţări, articole sportive, rechizite, jocuri pentru cei mici, alimente, fructe şi dulciuri.

În dimineaţa zilei de 2 iunie 10 dintre leii noştri au purces la drum cu un microbuz burduşit de cadouri pentru copii din satul Frăsuleni, comuna Victoria, copii pentru care ziua de 1 iunie nu adusese nicio bucurie. Şi când se putea potrivi acest gest mărinimos dacă nu îmbinat cu sfânta slujbă de duminică din acest mic cătun de pe malul Prutului. 

Fuseserăm preveniţi de către Cristi Angheluţă că vom vedea realitatea crudă a mediului rural românesc însă  imaginile au întrecut descrierile şi chiar imaginaţia noastră. Uliţele prăfuite ale satului, gardurile dărăpănate ale caselor, sediul pustiu al unui IAS în paragină şicopiii zdrenţăroşi de pe drum ne-au lăsat muţi de compasiune.

Am ajuns în jurul orei 1030  la biserica din sat şi în linişte am început să descărcăm sacii cu merinde şi haine. Din difuzoarele răguşite ale bisericii se auzea o slujbă creştină care întregea peisajul arhaic al locului. Pe rând fiecare membru a intrat în biserica mică şi plină de oameni şi fără să deranjăm am aşteptat răbdători sfârşitul slujbei când din bisericuţă au năvălit pe uşă în curte o puzderie de copii de diferite vârste. Îmbrăcaţi modest dar curaţi şi demni s-au aşezat în rând pentru  a primi fiecare câte un mic dar din partea noastră.

Preşedintele clubului, Lucian,  împreună cu preotul şi restul membrilor au împărţit atent pachetele pentru ca nu cumva să încurcăm măsurile iar  hainele şi încălţările să nu se potrivească. Câţiva copii mai ruşinoşi s-au retras în biserică ca după un scut, vădit jenaţi de gestul nostru însă li s-a explicat pe scurt cine suntem, că acest gen de acţiuni sunt dese în comunităţile ţării şi că mişcarea lionistică nu face decât  să trezească spiritul de slujitori în folosul semenilor noştri, aflaţi temporar în nevoie şi că cei ajutaţi azi pot fi mâine sprijin altora. NOI SERVIM le-am spus şi i-am încurajat pentru viitor cu promisiunea că ne vom mai întoarce dacă va fi nevoie.

După câteva ore petrecute în acel mediu auster am simţit nevoia să facem o analiză aşa cum spuneam la începutul articolului şi ne-am retras în pădurea Bucium la cabana lui Cristi unde preşedintele clubului a încheiat mandatul său triumfal cu o acţiune memorabilă şi cu o friptură la grătar udată de un vin moldovenesc deosebit.

Am încheiat un an cu un club puternic sudat şi cu realizări concrete ceea ce ne face să privim cu speranţă spre anul viitor când dorinţele sunt mai aprinse  şi lionismul pulsează mai puternic ca niciodată la Iaşim prin inima districtului, guvernatorul lui, Mirela. Îi dorim succes şi putere de muncă.

Secretar Lions Club Iaşi 2000

Marius V. 

 

 


 

 

 

CLUBUL LIONS IASI 2000 PROMOVEAZĂ LUPTA ÎMPOTRIVA DIABETULUI

14 noiembrie 2012

Diabetul zaharat este o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului care include modificări lipidice (obezitate, grăsimi crescute în sânge, în ficat şi în muşchi), glucidice (hiperglicemie, depunerea glucidelor pe proteine) şi proteice (consumarea proteinelor - organismul se mănâncă pe el însuşi). În această boală organismul nu produce sau nu poate utiliza insulina. Insulina este necesară organismului pentru a putea folosi zahărul. Insulina ia zahărul din sânge şi îl introduce în celule. Fără insulină zahărul se acumulează în sânge și nu intră în celule. Fără zahăr, celulele se vor înfometa şi vor suferi de lipsa de energie. În timp, zahărul crescut acumulat în sânge (glicemii mari, hemoglobina glicozilată >7-7,5la suta) va strica ochii, rinichii, nervii, vasele de sânge şi inima. Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină şi este caracterizată prin complicaţii ce se dezvoltă în timp şi afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge Suspiciunea prezentei diabetului apare clasic în prezența celor trei semne majore: setea exagerată, urinare în exces, apetit crescut.

Aceste semne pot debuta brusc la pacienţi cu vârsta mai mică de 40 de ani şi care nu sunt de obicei obezi, pot fi însoţite de scădere în greutate sau de apariţia cetoacidozei în timpul unei boli sau după o intervenţie chirurgicală (aceşti pacienţi au diabet insulino-dependent sau non-insulino-dependent prin mecanism autoimun). În contrast cu această categorie de pacienţi la indivizii supraponderali simptomele apar gradat în a doua jumătate a vieţii sau diagnosticul este pus la o persoana asimptomatică care este depistată cu glicemie crescuta la o examinare fortuita de laborator (aceşti pacienţi au diabet non-insulino-dependent fără legătură cu mecanismul autoimun). Acestea au fost temele discuţiei între membrii clubului şi au constituit subiectul promovării luptei împotriva diabetului în rândul concitadinilor noştri din Iaşi.

Astfel Clubul Lions Iaşi 2000 a planificat o acţiune de conştientizare a acestei boli, acţiune care a avut inclusiv scopul promovării mişcării lionistice. Activitatea a fost una simplă şi eficientă în sensul că în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie din Iaşi am iluminat în culoarea albastră sediul acestei instituţii această clădire fiind una dintre mândriile municipiului, încărcată de trecut istoric şi amplasată în Copou, o zonă de promenadă a Ieşilor. Efectul a fost cel scontat şi trecătorii, văzând vestele galbene cu sigla Lions, pe fundalul clădirii iluminate în albastru, au început să întrebe ce se petrece acolo. Membrii clubului au împărtăşit din experienţele lor privind prevenirea şi combaterea diabetului dar au şi prezentat obiectivele şi importanţa mişcării lionistice. Acţiunea s-a încheiat cu fotografii şi declaraţii acordate presei locale de către Cristi Angheluţă care a dat detalii despre ceea ce s-a petrecut cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva diabetului aşa încât mesajul nostru să ajungă la cât mai mulţi cetăţeni ai urbei. Seara a fost desăvârşită prin vizitarea parcului Copou unde teiului lui Eminescu domneşte peste ani demonstrând oamenilor că simbolurile nu trebuie să dispară niciodată şi trebuie să constituie imbolduri pentru a lupta, lucru la care ne-am gândit şi noi leii privindu-ne siglele Lions de pe veste.

Marius Vulpe Secretar LC Iaşi 2000

 

http://www.bzi.ro/ziua-mondiala-a-diabetului-marcata-si-la-iasi-foto-video-326897

 


 

DONARE CARTE

31 octombrie 2012 la Huși

Citind cuvintele memorabile ale președintelui Lions Club International domnul Wayne A. Madden despre o lume aflată în nevoi în care nu există cineva care să ajute, despre o lume a suferinței, în care nu există cineva cărui să îi pese și într-o lume a analfabetismului în care nu există cineva care să învețe, membrii Clubului Lions Iași 2000 au arătat încă odată că le pasă și că doresc să ajute.
Astfel într-o perioadă în care peste tot în țară , comunitățile noastre se confruntă cu noi
provocări variind de la lipsa de carte ce duce automat la o lipsă tot mai mare de oportunități,
în special pentru tineri, membrii clubului nostru au identificat un liceu în Moldova și anume la Huși, în județul Vaslui unde copiii deși au o bibliotecă, aceasta nu răspunde tuturor nevoilor lor.

Este vorba despre Liceul “Dimitrie Cantemir”.

Și aceste nevoi par a fi din ce în ce mai mari în timp ce resursele sunt în scădere, desigur serviciile noastre sunt din ce în ce mai necesare, mai mult decât oricând.
Wayne Maden spunea că Leii au pur și simplu au inimi prea mari și sunt prea plini de compasiune pentru a permite analfabetismului să crească și să existe rafturi destinate cărților care să fie goale.

Are mare dreptate și noi am simțit aceste sentimente ca oricare leu al Districtului 124 așa că am strâns cărțile de care fiecare s-a putut dispensa și a considerat că pot fi de folos unor elevi de liceu.

S-au adunat 508 volume de carte beletristică din literatura română și universală care au fost foarte bine primite pe data de 31 octombrie 2012 de către elevii liceului și în special de bibliotecara care de ani de zile se simțea neputincioasă atunci când elevii solicitau noi volume și ele nu existau.

Ne-am despărțit de acești tineri plini de bucurie și pe drumul către Iași ne-am promis că vom repeta o astfel de acțiune și într-una din școlile din mediul rural al județului nostru.

Marius Vulpe

Secretar LC Iași 2000


SPRIJIN PELERINILOR

14 octombrie 2012

Sfânta Parascheva a adunat si anul acesta la Iasi zeci de mii de credincioşi. Aşezaţi răbdători la rând, şirul lor s-a întins pe o lungime de peste doi kilometri. Multora li s-a făcut rău, dar tot nu au renunţat. Mai ales în vremuri de criza, oamenii îşi pun nădejdea în moaştele sfinţilor, aşteptând în fiecare an o minune de la Dumnezeu.

Credinţa este un sentiment foarte puternic pe plaiurile noastre, chiar dacă în prea multe cazuri are la baza o stare de egoism. Ne rugam pentru noi, induram pentru noi, oferim unele bunuri tot cu speranţa ca gestul frumos ni se va întoarce înzecit. Chiar ne-am dori ca Bunul Dumnezeu sa ne aibă în primul rând pe noi în atenţie.

Nu este nimic rău sa aştepţi ore în şir, la o coada de peste doi kilometri, pentru a săruta moaştele Sfintei Parascheva şi a te ruga în taină însă este de dorit ca această caznă să transmită valoarea spirituala şi în viaţa cotidiana unde de multe ori nepăsarea pentru cei aflaţi în nevoi îşi găseşte mereu loc fertil in spiritul nostru.

Ca în fiecare an membrii clubului Lions Iaşi 2000 s-au pregătit temeinic ştiind câţi oameni aflaţi în suferinţă şi nevoi vin în această perioadă la Catedrala Mitropolitană pentru a-şi căuta alinarea. Astfel am pregătit 400 de pachete cu merinde şi 400 de sticle de suc.

Mare a fost bucuria oamenilor care stăteau ore în şir în picioare aşteptându-şi rândul cu smerenie dar şi mare curiozitatea că văd vestele galbene cu sigla Lions. A fost un bun prilej de a face cunoscută oamenilor mişcarea lionistică şi de a socializa cu persoane pe care nu le cunoşteam şi probabil că nici nu le vom mai vedea niciodată, majoritatea fiind din afara Iaşiului.

Trebuie neapărat să menţionăm sprijinul substanţial acordat de leuţii a căror naş este clubul nostru şi anume Leo Amon Iaşi.

Ne-am bucurat încă odată ca am putut să servim comunităţii, oamenilor cu nevoi şi că am fost alături de semenii noştri atunci când trebuia. Deja gândul nostru zboară către activităţile viitoare şi căutăm noi probleme spre a fi de ajutor.

Marius Vulpe

Secretar Lions Club Iaşi 2000

 

 


EXCURSIE PENTRU PERSOANE NEAJUTORATE

18 MAI 2012

După o primă activitate derulată luna trecută la Spitalul Socola din Iași, Clubul Lions Iași 2000 a simțit nevoile spitalului și ale bolnavilor de la secția Grajduri.

Astfel că pe 18 ale lunii mai, membrii clubului au organizat o excursie pentru a ajuta o parte din bolnavii psihici ai spitalului, să evadeze, pentru câteva ore, din mediul lor zilnic și apăsător.  Acest proiect s-a născut din inițiativa leilor care știu sa faca diferența, intre o lume nedreaptă si perversa, din dorința de a promova responsabilitatea socială, importanța ei în comunitate și grija pentru oamenii cu și fără sperantă, oameni bolnavi și bătrâni abandonați, unii care înainte nu aveau un acoperis deasuprea capului și alții care provin din familii numeroase foarte sărace lipsite de suport moral, material și financiar. Proiectul a fost dedicat persoanelor neajutorate, bolnave psihic dar și celor care doresc sa ajute, astfel că pe lângă lei au fost prezenți și an gajați ai spitalului. Cei care știm sau aflăm despre suferințele oamenilor în nevoi, trebuie să luăm atitudine, să ne mobilizăm, să le întindem o mână de ajutor.

Ajutorul de această dată a constat într-o activitate în aer liber cu plecare de la Grajduri unde bolnavii așteptau autocarul, la orele dimineții, ca niște școlari disciplinați,vbucuroși că pleacă în tabără.

Părinții, de această dată au fost directorul spitalului și asistentele iar rudele atașate am fost noi, membrii clubului care împreună cum preotul Dolha am stabilit traseul excursiei.

Autocarul a scrâșnit din încheieturi și a pornit la drum către nordul Moldovei cu bucuria și zâmbetele turiștilor înlăuntru. Veselia a cuprins excursioniștii și curiozitatea lor a născut tot soiul de întrebări nevinovate și dorințe de cunoaștere adânc ascunse în sufletele unor oameni care nu au văzut măcar granițele orașului.

Prima haltă a fost la Codrii Pașcanilor unde autocarul și-a mai tras sufletul iar turiștii și-au umezit buzele cu un suc și s-au răcorit la umbra codrilor seculari. Tot traseul a fost admirat și cerul senin ne-a oferit priveliști care cu o zi înainte fuseseră mohorâte de ploi și nori.

Târgu Neamț ne-a deschis porțile larg și ne-a îmbiat către Mănăstirea Neamțului unde a fost un prilej de popas, rugăciune și unde călugării au așternut o masă bogată cu mâncăruri alese de ne-am lins pe degete. Am lăsat în urmă casa memorială a lui Ion Creangă, am salutat Ozana cea frumos curgătoare și ne-am îndreptat agale către Mănăstirea Secu unde toți am avut din nou prilejul unei reculegeri și din nou fețele bolnavilor s-au inseninat și sufletele li s-au umplut de pioșenie.

După toate acestea am poposit din nou în mijlocul naturii pe malul apei unde o poieniță ne aștepta îmbietoare pentru odihnă și relaxare. Am hotărât că aici vom face împreună un grătar și ne-am apucat de treabă însă spre surprinderea noastră bolnavii s-au apucat să strîngă gunoaiele și pet-urile din poieniță  "uitate" de alți turiști zilele din urmă. A fost un exemplu de neuitat și am avut un regret imens că nu am avut o cameră de luat vederi să filmăm pentru că este o pildă ce poate fi dată oricărui om sau oricărei comunități și care ni s-a întipărit adânc în conștiință.

Grătarul aproape că nu a mai contat fiindcă atâta hrană spirituală agonisită în suflet ne era suficientă pentru următoarele luni. Drumul către casă ne-a adus și la Hanul Ancuței unde nu am zăbovit foarte mult însă ne-am bucurat ochii și sufletele încă odată cu obiectele de artă tradișională expuse și cu legendele înmagazinate în istoria hanului.

Ne-am despărțit la final de cei 40 de pelerini care erau obosiți dar ale căror priviri spuneau multe și suntem convinși că vor povesti zile în șir celorlalți bolnavi escapada lor și vor avea cu toții încă un motiv de de a trece peste afecțiunile lor, o dorință în plus de viață și ne vor ține minte așa cum și noi o vom face cu siguranță. Amurgul ne-a găsit la casele noastre împărtășind celor dragi o experiență de viață deosebită și promițând că vom repeta isprava. Am încheiat ziua spunând din inimă WE SERVE.


CHARTARE LEO CLUB  AMON IAŞI

25.11.2011

Intr-o atmosfera deosebita, la o locatie de exceptie așezată pe una din colinele din  Iaşi, la Motel Bucium s-au adunat membrii Lions Club Iaşi 2000 pentru a charta un nou Club Leo.

Pregatirile initiale au fost pline de entuziam şi emoţii pentru toată lumea. Clubul Lions Iaşi 2000 din Districtul 124 Romania, nu a mai fost sponsor pentru alt club. Desi clubul nostru are 11 ani de cand a fost infiinţat nu am avut curajul şi oportunitatea sa sponsorizam un alt club.

Anul acesta experienta acumulata ne-a determinat sa punem bazele unui club Leo la Iasi pentru a extinde miscarea lionistica, pentru a pregati tineri care să devina lei adevăraţi în viitor la cluburile existente în Iaşi şi pentru a determina cât mai multe persoane din comunitatea noastră să ajute pe cei aflaţi în nevoi.

Era ora 19:30, sala de sedinţa era plina de însemne ale lionismului, clopotul şi ciocănelul îşi aşteptau liniştiţi rândul pe birou să dea startul ceremoniei. Emoţiile copiilor se simţeau în aer şi invitaţiii aşteptau nerabdători şi curioşi începerea festivităţii. Parinţii încurajau copiii însă li se citea şi lor emoţia pe chipuri.

In sfârsit emoţiile au fost întrerupte de sosirea Preşedintelui Leo Romania, Vlad Mihăescu, care abia a sosit de la aeroport, toată lumea se aşeaza pe locurile prestabilite şi preşedintele clubului a lovit scurt clopotul apoi lasându-se liniste.

Ceremonia a decurs, sub bagheta advisor-ului Clubului Leo Amon Iaşi, Cristian Anghelută, frumos, oficial şi în acelaşi timp plăcut.

La sfârşitul ceremoniei insignele străluceau in piepturile micuţilor, legitimaţiile de membri îşi faceau loc în portofele şi certificatul noului club trona semeţ pe masa preşedintelui clublui Leo.

De azi 17 tineri lei deja au planuri de viitor pentru a sprijini persoanele care au nevoie de ajutor si s-au angajat să promoveze lionismul cu onoare şi demnitate.

Marius V

Secretar LC Iasi 2000

 


Octombrie 2011

AJUTOR PENTRU PELERINI

            Sfanta Parascheva a adunat si anul acesta la Iasi zeci de mii de credinciosi. Asezati rabdatori la rand, sirul lor s-a intins pe o lungime de peste doi kilometri. Multora li s-a facut rau, dar tot nu au renuntat.
Credinta este un sentiment foarte puternic pe plaiurile noastre, chiar daca in prea multe cazuri are la baza o stare de egoism. Ne rugam pentru noi si pentru cei dragi, induram pentru noi, oferim unele bunuri tot cu speranta ca gestul frumos ni se va intoarce înzecit.
Vremea rece si criza nu a impiedicat sosirea - pana marti la pranz - a peste 70 de mii de pelerini la Iasi, unde, joi 14 octombrie a avut loc Hramul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
In jurul Mitropolieia fost forfota zi si noapte, pelerinii au stat ore in sir la rand de pentru a ajunge sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva si la moasteleSfantului Maxim Marturisitorul, aduse special din Grecia. Aici, oamenii infriguratiau primit ceai fierbinte si - uneori - hrana de la voluntari sau de la iesenii mai milosi sau cu spirit de întrajutorare mai puternic.

Peste tot in curtea Mitropoliei si pe trotuare poti vedea cruci mici si mari din sticla cu led-uri multicolore care palpaie, tamaie la kilogram sau la gramaj si alte copii dupa obiecte bisericestivandute la prima mana sau la second-hand. Intr-un colt, un baiatpicteaza chipul Cuvioasei Parascheva pe pietre de rau si vinde lucrarile ca painea calda.

In jurul Catedralei Mitropolitane s-au deschis targuri de mestesugari,de vinuri sau de produse-agroalimentare si artizanat.

Toate cele organizate sau derulate pur si simplu fără o planificare sau coordonare au făcut caznele celor credinciosi să fie mai usoare si efortul depus pe timpul asteptărilor ajungerii la racla sfintei să fie mai suportabil. Dovezile de omenie si solidaritate au fost resimsite mai abitir în această perioadă desi acestea ar trebui să fie prezente zilnic printre noi.

Clubul nostru ca si întreaga miscare lionistică are permanent în obiectiv acordarea de ajutoare de orice natură semenilor aflati în nevoie, am făcut eforturi să fim prezenti acolo unde ne este locul. Astfel membrii clubului au organizat pentru pelerinii care asteptau la rând în frig si ploaie, o actiune de donare de alimente.

Fiindcă institutii si firme private au oferit sarmale, ceai si sandvich-uri noi ne-am gând să oferim produse de patiserie care sunt usor de servit pentru cei care stăteau ore în sir în picioare. Am adunat câteva kilograme bune de produse variate care au fost bine primite de circa 300 de persoane nevoiase si care până atunci nu stiau de existenta miscării lionistice dar care sigur vor tine minte gestul frumos si vestele leilor nostri.

Ne-am simtit mândri că am reusit să punem încă odată umărul alături de comunitate la ajutorarea semenilor nostri si am făcut cunoscut clubul nostru si automat a lionismul în general.

Sperăm că fiecare gest de acest gen sau de orice natură care să determine din ce în ce mai multe persoane să ni se alăture si să devenim mai buni si mai solidari.

 

                                                                                       Marius V

                                                                           Secretar LC Iasi 2000


 

PLANTARE PUIET

12 noiembrie 2011

Văzând mesajul lui Wing-Kun Tam, peședintele LCI, privind plantarea unui milion de copaci ne-am întrebat și noi - Crezi că se poate face?
Sigur că se poate și grija noastră în acest an este una deosebită pentru mediul înconjurător. Scopul Lions Club Intenational în acest an este de a planta un milion de copaci în jurul lumii, am calculat, asta înseamnă mai puţin de un copac pentru fiecare membru. Inițial am conchis în cadrul ultimei ședințe de club că este un fleac și 20 de copaci putem să plantăm lejer și astfel vom pune umărul la realizarea acestui deziderat.

De ce copacii? Nu este nici un secret faptul că arborii sunt de mare ajutor pentru mediul înconjurător și trebuie să conștientizăm cu toții toate beneficiile pe care plantarea unui singur copac le poate oferi. Copacii sunt ca plămânii planetei. Ei respira dioxid de carbon şi expiră oxigen, reduc eroziunea solului pentru a salva, ajuta la păstrarea surselor de apă şi oferă un habitat pentru fauna sălbatică care trăiește în condiţii din ce în ce mai grele și nenaturale.

Am realizat cu toții și deseori ne-am spus că plantarea de copaci este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru mediul înconjurător, pentru noi și pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Am spus că vom planta copaci însă de multe ori nu am găsit timpul necesar , alteori nu am găsit suportul necesar și de multe ori am amânat fără motiv temeinic o astfel de activitate și plăcută și foarte utilă.

Oricare dintre noi poate planta un copac. Aşa am plecat când am planificat acțiunea, o acțiune ce face din programele clubului, activităţile districtului în acest an şi am invitat , prietenii şi membrii comunităţii să ni se alăture. Spre fericirea noastră, deși dimineața de 12 noiembrie a fost una nu tocmai prielnică, cu o temperatură puțin sub 00 Celsius, ne-am adunat în fața restaurantului Teri Sarmale din Iași circa 30 de persoane cu tot felul de scule și cu un entuziasm debordant.

Era ora 9 dimineața și frig așa că mirarea și mulțumirea ne-au fost duble când am găsit alături de noi și două grupe de copii și tineri care vor fi membrii celor 2 cluburi Leo Alfa, care se vor înființa la Iași anul acesta.

Ne-am pus autoturismele în mișcare și am purces spre comuna Bârnova unde unul dintre membrii clubului, nimeni altcineva decât un fost guvernator al Districtului 124 dl. Rădăuceanu Dumitru, ne-a oferit o bucată din terenul pe care îl deține, pentru a planta puiet așa cum plănuiserăm. Inițial am stabilit ca fiecare membru să planteze un copac, apoi membrul nostru fondator Constantin Popovici care este și un silvicultor cu mare experiență a propus să aducă 100 de puieți pentru ca fiecare dintre cei adunați să aibă satisfacția că a plantat mai mult. Și cum orice activitate planifici trebuie să aibă și surprize am găsit la locul cu pricina 400 de puieți care așteptau să fie plantați ca să devină copaci.

Ca totul să fie împlinit am dat de un teren tare ca piatra și lutos, care nu mai fusese săpat niciodată și care ne-a pus toți mușchii și îndemânarea la grele încercări însă toate acestea ne-au făcut să fim la sfârșit mai mândri și mulțumiți de acest mic gest care a creat o oază de verdeață și pe care sigur o vom urmări cu toții să vedem cum crește an de an.

Paharele de vin au încheiat eforturile noastre și ne-au redat puterile iar păhăruțele cu ceai au încălzit sufletele și năsucurile viitorilor leuți care erau plini de entuziasm. Vor crește frumos sub ochii noștri odată cu acești puieți de stejar, frasin și tei care ne salutau la plecare in bătaia vânticelului ce se stârnise.

                                                                                 Marius V - secretar club


 

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ

ÎMPOTRIVA DIABETULUI

08 decembrie 2011

 

Diabetul este o epidemie care se raspândeste in societătile moderne ca și focul. Datele statistice recente arată că, la nivel mondial, 1 din 3 persoane suferă de o condiție diabetică la un anumit moment pe parcursul vieții.

Diabetul este una dintre bolile destul de des intâlnite, unul din 20 de români suferind de aceasta, iar fiecare al șaptelea român având riscul de a se îmbolnăvi de diabet, potrivit Asociației Diabeticilor din România. Este una dintre cele mai răspândite boli ale omenirii în acest moment, deși nu este transmisibilă, ci are rădăcini endocrine. Aceasta afectează întregul metabolism, putând da complicații extrem de grave.

Acesta este un semnal de alarmă!

Este știut că prevenirea diabetului este unul din obiectivele principale ale mișcării lionistice, așa încât clubul nostru a conștientizat faptul că acest lucru se poate realiza prin creșterea nivelului de educație și prin semnale de prevenție publice.

Astfel Clubul Lions Iași 2000 a organizat pe data de 8 decembrie 2011 un concert de caritate cu dublu scop: unul de a trage un semnal de alarmă asupra riscurilor ce le implică diabetul și al doilea scop a fost acela de a colecta fonduri pentru dotarea cu cele necesare clinicii de diabetologie din Iași.

Activitatea s-a bucurat de succes datorită implicării membrilor clubului nostru care s-au mobilizat, ca de obicei, datorită partenerilor nostri, Ateneul Tătărași și dl. dirijor Michael Beck, care au înțeles importanța unui astfel de demers și au fost de acord să sprijine gratuit această acțiune.

Seara de 8 decembrie a început pentru membrii clubului la ora 18 când invitații au fost primiți cu căldură la intrarea în ateneu fiind familiarizați cu mișcarea lionistică și apoi primind programul concertului.

 

În final cupele de șampanie au îndulcit seara și au pecetluit acest frumos gest care sperăm să fi adus ceea ce ne-am propus, atenționarea asupra efectelor diabetului și sprijinirea celor aflați în nevoie.

Urările pentru serbarea în pace și fericire a sărbătorilor de iarnă au fost pe buzele tuturor la plecare.

Orchestra de cameră „Romanian Academic orchestra” a Facultății de Interpretare muzicală a UAGE și solista Tatiana Pocinoc au umplut inimile de plăcere în prima parte a concertului.

Partea a doua a concertului a continuat cu o serie de piese deosebite cuprinse în program și s-a încheiat cu o colectă de fonduri din partea membrilor cluburilor și a tuturor celor prezenți.

 

                                             Secretar LC Iași 2000

                               Marius V


 

Lions Clubs International News
Connect with Us Online
Twitter