-
Morogoroprojekten
-
Morogoroprojekten
Utbildning:
Ytterligare en ögonkirurg är färdig och två till är under utbildning.
I Gambia har två specialsjuksköterskor för ögonvård fullgjort sin tvååriga träning.
36 sjuksköterskor med lokal placering har fullgjort sin tremånaderskurs i primär ögonvård.
Samtliga har fått erforderlig medicinsk utrustning för arbetet.
113 byhälsoarbetare och 91 lärare har tränats för att kunna diagnostisera ögonbesvär och remittera barn till närmaste sjukvårdsinrättning.
En optiker har utbildats för att hjälpa barn med svår synnedsättning.
En specialsköterska har tränats i att på ett riktigt sätt förvara och vårda kirurginstrument.
Infrastruktur:
Den nyligen uppförda operationskliniken på länslasarettet har försetts med nödvändig utrustning för tre ögonkirurger.
En optical workshop har reparerats för att ge möjlighet att tillverka glasögon men också för att där behandla barn med stark synnedsättning.
På de sex vårdcentralerna har arbetet påbörjats för att möjliggöra både ögonoperationer och akut mödrakirurgi genom uppförande av operationsbyggnad. Elektrifiering med hjälp av ”Solar power” pågår. En vårdcentral har fått anslutning till det allmänna elnätet.
Fältaktiviteter.
Från 2009 har fältaktiviteterna ökat stadigt tack vare tillgång till transportfordon, utbildad personal, utrustning och sponsorstöd till medicin förnödenheter, bränsle och traktamenten.
I tabellen visas antalet gråstarrsoperationer,behandlade brytningsfel,antalet undersökta barn samt antalet barn remitterade till specialklinik i Dar-es-Salaam.
År Gråstarr Brytningsfel Barn Remitterade barn Totalt
2009 149 664 1034 6 1856
2010 214 510 932 17 1749
2011 908 3132 3588 25 9717
I kampen mot barnblindhet ingår en undersökning av 7300 skolbarn.27 skolor har besökts.
4924 barn har undersökts varav 2281 hade normalsyn.1959 behandlades på plats varav 10 stycken med mindre operationer.65 remitterades för vidare behandling.192 kunde få glasögon direkt och 52 fick på länslasarettet.
Mödravården:
För att minska den förödande höga mödradödligheten vid förlossningar,ett dödsfall per 100 födslar,har projektet utbildat ett läkarteam på varje vårdcentral.Dessa team skall kunna utföra akuta kirurgingrepp.Byggandet av operationslokaler har påbörjats.
De sex vårdcentralerna och de 123 dispensärerna har fått medicinsk utrustning för att upptäcka varningssignaler under graviditeten t. ex blodtrycksmätare och utrustning för blodprov och äggviteprov,utrustning för de nyföddas säkerhet samt utrustning för att förhindra smittspridning mellan mor, barn och personal.
Vattenprojektet:
Byn Melela som har vårdcentral och skola har under perioden fått vatten.I Duthumi,Mgolole,
Masimba och Kibati har brunnsprojekt påbörjats.