Möten

Hösten 2019

Augusti 

Vi inledde månadsmötet med en riktigt lång tur ut i Sandskogen i strålande sommarväder med Lilla tåget. Lokföraren och tillika medlemmen i vår klubb Beng-Göran Wåhlin såg till att vi kom helskinnade tillbaka till Sirius-huset.

Ulf Andersson svors in som ny medlem av Göran Sjunnesson. Ulf som redan har arbetet som volontär nästan ett helt år på Lionshjälpen kände sig nu mogen att ta steget att bli fullvärdig medlem i klubben. Välkommen Ulf !

Våren 2019

Maj

Månadsmöte på Backåkra i stämningsfull majkväll. Här fick vi lyssna på en personligt och mycket initierad berättelse av intendenten Karin Erlandsson om Dag Hammskiöld och Backåkra. Zonordförande Göran Johnsson passade på att gratulera Björn Boholm för hans stora och fina insatser under 20 år i Lions.

April

Vårt medlemsmöte i april månad var förlagt till Johanna museet i Skurup. Bengt Almquist som är son till Manfred Almquist berättade på ett trevligt och inlevelsefullt sätt om sin pappas stora intresse för teknik och framförallt allt fordon.
Den stora kärleken "Johanna" 1952, en Ford av 1914 års modell som är museets symbol. Manfred åkte runt i Europa med sin "Johanna", körde rallyn och deltog även i filmer av bl.a H. Alfredsson och T. Danielsson. Samlingarna har utökats med tusentals föremål som renoverats innan de har blivit placerade i museet.
Manfred Almquists kulturförening har blivit känd långt utanför Skånes gränser.

Hösten 2018

Oktober

Vi välkomnar vår nye medlem till vår gemenskap i Lions Club Ystad.
PeO Nilsson togs in på vårt medlemsmöte i oktober. Här i mitten med vår ordförande Eddy Sundberg till höger och fadder Lars Wikström till vänster.

Örtterapeut Eva Olsson höll föredrag på vårt MM i oktober om "Älskade ogräs".
Förr i tiden var människor ofta hänvisade till växter för lindring av olika krämpor som hudbesvär, trötthet, förkylningar o.s.v
Hon gav oss kunskap om örter som tidigare generationer använts sig av.
Vi fick smaka och lukta. Hon gav oss tips på vilka vilda växter vi kan använda, vilda växter som vi alla kanske egentligen bara i vår vardag går förbi. 

September

På vårt medlemsmöte den 13 september 2018 hade vi den stora glädjen att inviga en ny medlem i vår klubb.
Vi hälsade Aida Hadic' välkommen in i vår klubb genom ordförande Eddy Sundberg och hennes fadder Siv Heander.

Våren 2018:

April

Åsa Svensson brinner för freds- och konfliktsfrågor. Hon berättade med stor inlevelse och entusiasm för oss om sitt arbete under 18 månader i ett krigstrött Colombia med de här frågorna  inom ramen för "Den kristna fredsrörelsen", en organisation som finansieras till stor del av SIDA. Arbetet bedrivs som aktiv observatör och genom preventiv närvaro. 

Devisen "jag vet att du vet att jag vet vad du gör" kan vara av effektivt avskräckande till och med för paramilitära grupper och narkotikasmugglare trots att de uttalas av en tös från Ystad.  Eddy Sundberg tackade Åsa med en bukett för hennes engagerade föredrag.

Mars

På vårt månadsmöte den 8:e mars hade vi besök av Dag Lennartsson.Han gav oss en varm och livlig berättelse om sin släkting Astrid Lindgren, denna humoristiska och fantasifulla författare som varit en förebild för så många. Vi fick se många personliga bilder och brev ur Dags rikhaltiga arkiv. 

Februari

På månadsmötet i februari gästades vi av Thomas Lantz. Han berättade engagerande om jazzfestivalens utveckling sedan starten 2010, om att sätta Ystad på den musikaliska världskartan och om människorna som gör detta möjligt. Andre vice distriktsguvernör Kenneth Johansson, Lions Club Vinslöv, dekorerade några tio-åringar, en tjugoåring och ett par 25-åringar. Vi välkomnade även en ny medlem.

Göran Sjunnesson, 20 år i Lions Club, Åke Uthas, 25 år, Lars-Erik Jelkander, 25 år, Anders Lindén, 25 år, (ej på bild) och 2:e vice distriktsguvernör Kenneth Johansson, LC Vinslöv.

10 år som medlemmar i Lions Club!
Göran Johansson, Kjell-Åke Mohlin, Christer Andersson, Christer Carlegård, Ruth Romaeus och Izabella Nowakowska (ej med på bild).

Hösten 2017:

November

Lions Club Ystad gjorde ett besök på reningsverket. Vi fick lära oss mycket om rening av avloppsvatten. Bl.a att 50% av de mediciner vi knaprar i oss passerar kroppen och sedan hamnar i avloppet.
Ystad har en fullt utvecklad avloppsanläggning som klarar av
behovet åtminstone 25 år framåt. Vad vi som invånare kan bidraga med är att undvika allt löst skräp i avloppet och att vi har som rutin att torkar ur stekpannan innan vi diskar den i kökshon.
Driftschef Kristina Göransson gav oss en intressant och trevlig insikt i avloppsvärlden.
Vår Ordförande i Lions Club, Sven Malmer tackar Kristina med en bukett blommor.

 

Richars Magnusson från fältgruppen besöker Lions oktober 2017.

Rickard Magnusson från fältgruppen i Ystad besökte klubbens månadsmöte i oktober 2017. Han pratade om situationen i Ystad vad gäller droger. Vi såg också en film - " Trots allt oskiljaktiga!" framställd av eleverna från Ystad, Simrishamn och Staffanstorp. Ordförande för Lions Club Ystad Sven Malmer överlämnade en bukett blommor som tack för ett intressant föredrag.

Våren 2017:

April

På månadsmötet den 12:e april var Peter Eriksson från Köpmannaföreningen vår gäst. Han talade engagerat och inspirerande under temat "Hela Ystad handlar hemma". Och visst ska vi handla här? Inte vill vi väl utarma stadskärnan genom att handla någon annanstans?

Februari

Susanne Keyser, präst sedan 30 år och Ystads kyrkoherde sedan 23 år, berättade om sina erfarenheter av krisstöd på månadsmötet den 9:e april. Sedan sin tid som regementspastor i Ystad har hon arbetat med krisstöd både lokalt och internationellt. Lokalt samordnas krisstödet numera i Ystads, Sjöbos och Simrishamns kommuner. Internationellt sker krisstödet enligt uppdrag från MSB. I det dagliga arbetet som kyrkoherde kan Susanne när som helst möta människor med personliga kriser och som behöver stöd. Enligt Susanne innebär krisstöd att våga vara närvarande när människor drabbas av tragiska händelser, att hjälpa, stödja och kunna förmedla trygghet och omtanke. Lions President Dan Persson tackade Susanne Keyser för hennes fängslande och gripande föredrag med en bukett blommor.

Januari

Skådespelerskan Boel Larsson berättade på vårt månadsmöte i januari livfullt och engagerat om sin uppväxt på Österlen i Vallby Salarp och om sina teaterdrömmar som barn i sagoborgen Glimmingehus. Under 40 år har hon sedan dess varit trogen sin teater över hela Norden. Hon har t.o.m. hunnit med ett gästspen på Lofoten ! Hennes största roll var kanske på Vasateatern i Finland i som Malvio i Shakespeares komedi Trettondags afton. En roll som hon kunde spela med största inlevelse tack vare ett smärtsamt nackbrott, något som väckte stor munterhet. Man drog paralleller med Charlie Chaplin. På bilderna ser man hur hon lyckades engagera oss i en praktisk teaterövning visar hur ordet "roll" uppstod på Shakespeares tid.

Hösten 2016:

December

Efter ett år fyllt av framgångsrika aktiviteter samlades medlemmarna i Lions Club Ystad och firade jul. En för kvällen nybildad kör, The Lion singers, inledde kvällen med stämningsfulla och traditionella julsånger innan ett rikligt julbord dukades fram. Alla kunde koppla av, umgås, sjunga med i allsången och ha det riktigt trevligt tillsamman. Kvällen avslutades med ett jultomten knackade på rutan och gjorde ett bejublat besök.

November 2016

Jonas Rosenkvist, kommundirektör i Ystad sedan 14 månader, var en väl uppskattad gäst hos oss på månadsmötet på Mårtensafton. Han berättade på ett humoristiskt och lättsamt sätt om sin personliga bakgrund och sin professionella roll som kommundirektör i Ystad. Han ser det som sin viktigaste roll att se till att de beslut, som fattats av de valda politikerna i Ystads kommun, blir genomförda. Detta är en grannlaga uppgift med tanke på att vi är snart 30.000 invånare i kommunen med 10.000 arbetstillfällen, med 350 km2 yta varav c:a 70 % är jordbruksmark. Det finns 6 kommunala bolag med totalt 2.500 anställda, varav 100 är chefer och Jonas är VD i moderbolaget Y-tornet. Han avslutade sin presentation med att berätta att vi kan glädjas åt att vi har en god ekonomi i kommunen under 2016 med en prognos på plus 50 Mkr, Här tackar Lions president Dan Persson honom för ett trevligt och informativt föredrag.

Oktober 2016

Den andra torsdagen i månaden hade vi som vanligt månadsmöte. Kvällens föredragshållare var Peter Danielsson från Piratensällskapet som målande och engagerande berättade om Fritiof Nilsson Piraten. Ett mycket trevligt föredrag med många klassiska och burleska skrönor om Piraten.

Peter passade också på att göra reklam för Piraten-sällskapen, som grundades 1982 i Vollsjö. Man har i dagsläget äver 3.600 medlemmar och räknad därmed sig det största enskilda författarsällskapen i Sverige. 

September 2016

Vi gjorde ett studiebesök på Ystads Arena. Med säker och sakkunnig hand ledde vaktmästaren  Tony Lellky oss  runt

bland handbollshallar, VIP-rum, korridorer och omklädningsrum. Han framhöll helhjärtat att här kommer det att spelas

handboll på högsta nivå.  Här får Tony en bukett Lionsblommor av Lions President Dan Persson som tack för sin engagerade

presentation.

 

 

Augusti 2016

Ewa-Gun Westford, informationsansvarig för polisen, besökte oss i Lions-klubben på vårt månadsmöte i augusti. Hon höll ett humoristiskt och mycket engagerat föredrag om sin uppväxt i Borrby och varför hon senare valde polisyrket. Hon kåserade också om hur det är att vara kvinna i en så mansdominerat yrke som polisen. Föredraget var mycket uppskattat och gav upphov till många igenkännande skratt. Lions President Dan Persson tackade Ewa-Gun med en välförtjänt bukett efter föredraget.

Den avgående presidenten Richard Pawlik överlämnade efter väl förrättat värv under verksamhetsåret 2015-2016 presidentens alla insignier, klubba, kedja, nål och inte minst ansvar, till Dan Persson. Dan ikläder därigenom sig rollen som ny president för Lions Club Ystad ett år framöver.Richard och alla vi andra i klubben önskar Dan lycka till med sitt nya uppdrag. Överlämnandet skedde i samband med månadsmötet den 11:e augusti 2016.

 

Hösten 2015- våren 2016:

Maj 2016

Besök på vattenverket i Nedraby. 
I samband med månadsmötet i maj passade vi på att göra ett studiebesök på 
Vattenverket i Nedraby

som förser innevånarna i Ystads Kommun med rent och frisktvatten.

Driftschefen Peter Svensson förevisade stolt den moderna och effektiva anläggningen för vetgiriga

medlemmar i Lions.

Efteråt tackade Lions president Richard Pawlik honom med en färgglad sommarbukett för en lärorik

presentation.

April 2016

Peter Eriksson, som arbetar med integration av nyanlända till Ystads Kommun, deltog på klubbens månadsmöte den 14:e april. Han berättade att det i nuläget rör sig om c:a 700 personer som bor i Ystads Kommun i avvaktan på att deras asylansökan ska behandlas, en process som beräknas vara drygt ett år. Av dessa är c:a 250 barn och speciellt finns det 75 st som är ensamkommande barn, främst från Afghanistan.
Här tackar Richard Pawlik, Lions president i Ystad, Peter Eriksson för ett tankeväckande och upplysande föredrag.

Vår medlem Åke Aurell berättade därefter med stor inlevelse om sina upplevelser i Nepal. Åke har vistats där flera gånger och under längre perioder Han har arbetat som volontär främst för att hjälpa föräldralösa barn men även för att stödja ett kvinnokollektiv. Det gick inte att ta miste på Åkes djupa engagemang och fascination av landet Nepal, speciellt de utsatta kvinnorna och barnen.

Mars 2016

Månadsmötet i mars inleddes med att vi gjorde ett studiebesök på företaget Ori Medical.

Vi togs emot av VD Mats Brink, som berättade om företaget och visade oss runt i fabrikslokalerna.

Ori Medical startade 1955 i Ystad och flyttade år 2000 till nya lokaler ute i Västra Sjöstaden.

Företaget arbetar med kontraktspaketering av läkemedel och medicintekniska produkter,

har 30 anställda och omsätter c:a 30 Mkr för 20-25 stora kunder.

Vi blev imponerade av de höga kraven på kvalitet och hygien samt den avancerade teknologin,

som man använder i fabriken.

Här tackar klubbens president Richard Pawlik Mats Brink för en intressant och väl genomförd företagspresentation.

Vi blev 40 medlemmar i Lions Club Ystad !
På månadsmötet i mars togs Britta Fergusson under högtidliga former in som ny medlem i Lions Club Ystad. Klubbens president Richard Pawlik konstaterade nöjt att klubben nu uppnått ett viktigt mål med 40 medlemmar. Hon hälsades välkommen in i gemenskapen med en varm applåd av alla.

 
 

 

Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter