Möten
Medlemmar

Månadsmöten 2016/2017

December

November

Lionsklubben i Jönköping har haft sitt novembermöte. Mötet som samlade både medlemmar och respektive inleddes med att Hans-Ove Aldenbrink på ett fängslande sätt berättade om ångbåtstrafik och ångbåtspost på Vättern. Hans-Ove kunde berätta om de olika fartygen som trafikerade Jönköping och vi fick samtidigt en inblick i stadens utveckling under den här tiden. Våra äldre medlemmar kunde berätta personliga minnen från ”Vätterns fånge” – Motala Express – som byggdes av Jönköpings Mekaniska Werkstad.

Mötesförhandlingarna rörde bl.a. förestående stora aktiviteter i klubben. Försäljningen av ljuskronor är i full gång. Stöpningen har pågått i 29 år i rad och de vackra ljuskronorna har blivit något av klubbens varumärke. De har för många blivit en uppskattad present eller julklapp och tål att användas året om. En ny försäljningskanal är klubbens hemsida. Förberedelserna för Jönköpings Lucia som klubben arrangerar tillsammans med Jönköping City pågår också för fullt. Lucia kommer i år att krönas i Kristine kyrka. Förberedelser för julmarknaderna togs även upp. Hjälpkommittén gavs i uppdrag att komma med ett samlat förslag till hur insamlade medel ska användas. En bärande tanke för klubbens verksamhet är att alltid berätta hur insamlade medel har använts och kommer att användas. I Lions får inte heller några administrationskostnader belasta hjälpverksamheten.

Oktober

Lionsklubben i Jönköping har haft sitt oktobermöte. Vi besöktes av Lars Stenbäck från grannklubben i Bankeryd som berättade om Region Jönköpings utvecklingsprojekt Passion för livet – ett arbetssätt som ska ge seniorer kunskap och verktyg för att själva skapa sig ett hälsosamt liv. Projektet har fått stort gensvar. Vi kunde konstatera att vara med i Lions arbete eller annat föreningsliv kan vara starkt bidragande till att nå syftet ”bästa möjliga liv – hela livet. Träffas, trivas och tjäna ska vara kännemärken för Lions sätt att arbeta.

Mötesförhandlingarna inriktades på att följa upp pågående och planerad verksamhet. Efter insatsen för Världens Barn riktas nu igen fokus på att hjälpa flyktingbarn från Syrien. Sedan tidigare har Lions delat ut mat- och hygienpaket samt leksaker till barn och deras familjer i flyktingläger i Turkiet. Nu går projektet vidare med att ge möjlighet för barnen att få gå i skola. Skolmoduler byggs för de insamlade medlen. Det är ett sätt att hjälpa barnen att få tillbaka livsgnistan och tilltron till vuxna igen. Skolan skapar framtidstro i en annan hopplös vardag. Läs mer på www.lions.se.

September

Lionsklubben i Jönköping har haft sitt första månadsmöte för verksamhetsåret. Mötet hölls i Sensus lokaler. Britt-Marie Weidby med mångårig erfarenhet från Lionsarbete på olika nivåer har tagit över som president efter Ingrit Frei Antonsson. Verksamhets- och revisionsberättelserna från föregående verksamhetsår gicks igenom och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Mötet ägnades sedan huvudsakligen att gå igenom förslagen till verksamhetsplan och budget för det nya året. Förhoppningen är att även under detta budgetår kunna dela ut bidrag till hjälpverksamhet och stipendier på sammanlagt 300 000 kr. Av hjälpinsatserna sätts ca hälften av för lokala projekt. Klubben utökar också stipendieverksamheten bl.a. med inriktning mot att främja integration. Medlemsvård och medlemsutveckling är viktiga inslag i planeringen. Britt-Marie informerade också om klubbens deltagande på Bergets dag där även ett katastroftält visades upp. Klubbens bidrag till internationell hjälpverksamhet har särskilt fokus på dessa tält som förmedlas via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till behövande katastrofområden.

Månadsmöten 2015/2016

Juni

Mötet inleddes med att guidning av Bo E Karlsson på Norrahammars Industrimuseum. Därefter samlades vi hos Bo för en härlig sommarfest och avslutning av detta Lionsår.

Maj

Mötet inleddes med att Lusine Hovhanysyan och Margaretha Strömberg berättade om det bibliotek i Armenien som vi har sponsrat pengar till.

April

Mötet inleddes med att vår Bo E Karlsson berättade om resande i Vätterbyggden under 1600 talet.

Mars

Föreläsare Magnus Apelqvist besökte oss och han berättade om Östra Vätterbranterna

Februari

Innan mötesförhandlingarna berättade klubbmedlem Ewa Pettersson om och visade bilder från en resa till Tanzania. Det var mycket uppskattat.

Januari

I andra helgen i januari, så hade Lions Club Jönköping sin årliga julgransplundring. Under det korta mötet innan festen diskuterades det lite om klubbens kommande aktiviteter och kort om vad har varit.

December

Efter mötet håll Per Hallerstig från Munsänkarna i Jönköping, en mycket intressant vinprovning som alla uppskattade.

November

Innan mötet berättade Siv Hederos om flyktingfrågan i Jönköping eftersom det är en väldig aktuell fråga för tillfället samt hur medlemmar och även organisationer skulle kunna hjälpa till med integration men även allt annat.

Oktober

I denna mötet var vi hos Kastrullhäxan. Annika från Volt började mötet med att berätta om deras verksamhet och vad gåvor från Lions Club Jönköping har betytt för dem.

September

Första månadnsmötet 2015/2016 var ett mjukstartsmöte. Ett lugnt informationsmöte för att komma igång efter sommaren samt efter korta medlemsmötet ägnade klubben tid att utvärdera klubbens verksamhet som är viktig del av framtiden.

Månadsmöten 2014/2015

Juni

I slutet av maj hade Lions Club Jönköping sitt sista medlemsmöte för detta Lionsåret. Vi började först med ett besök till Gunillaberg där vi kunde titta fantastisk natur, flora och konst. Vi fick också höra historien om Gunillaberg av vår Bo E Karlsson. Efter studiebesök så hade vi ett härligt månadsmöte hos samme Bo E. Karlsson. Vi fick möjligheten att se ett av de äldsta husen i Jönköping efter en renovering i sitt nya skick. När mötet var klar, så blev det trivsel och bit mat på agendan . Stort tack för alla som var med i denna underbar eftermiddag och kväll. Att vara med i Lions är både givande och även väldig trivsamt. Här är lite bilder från vårt möte. Bättre sent än aldrig, brukar man säga. Ha en underbar sommar.

Maj

I måndags hade Lions Club Jönköping sitt näst sista medlemsmöte för våren hos Kastrullhäxan. Efter god mat fick vi lyssna på ett föredrag av Bo E. Karlsson. Under förra månadsmötet hörde vi om hur tankarna är kring Jönköpings framtid av Stefan Lind från Stadsbyggnadskontoret. Den här gången fick vi höra om hur Jönköping har utvecklats under tiden från 1600-talet fram till 2000-talet. Vi fick också höra om olika herrgårdar bland annat om Gunillaberg där vi planerar att ha vårt nästa studiebesök.
Efter föredraget var det dax för medlemsmötet. Ett möte där bland annat katastrofen i Nepal diskuterades. Förra veckan skickades information om att Lionsklubbarna i Sverige genom Sveriges Lions kommer att skicka ut 200 tält till Nepal. Tälten skickas med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, som Lions har ett samarbete med. Lions Club Jönköping beslutade att stödja tältprojektet med 50.000:- som motsvarar 10 tält. Ensamma uppnår vi inte mycket, men tillsammans kan vi göra en stor skillnad.

April

Stefan Lind från Stadsbggnadskontor berättade om Jönköping och stadens framtiden och utveckling.

Mars

Mars har kommit och vi är på väg mot våren. Detta innebär att det har varit tid för medlemsmöte hos Lions Club Jönköping. I marsmötet hade medlemmarna möjlighet att besöka byggnaden och lokaler för Frimurarsamfälligheten. Björn Börsbo berättade om Frimurarnas historia samt om deras nya lokaler. Dit flyttade de in för ett år sedan efter att de hade varit på Stora Hotellet i Jönköping över 150 år.
Efter trevlig föreläsning fick medlemmarna en god bit mat och sen kunde kvällen fortsätta med medlemsmötet. Vid medlemsmötet beslutades det att stödja Norrahammar-Tabergbygdens Barnkoloniförening samt Volt Ryttarförening. En annan punkt på agendan var att presentera den nya styrelse för det kommande Lionsåret. Vissa medlemmar blev omvalda men en del nya medlemmar kom också in, något som är alltid både trevligt och givande. På mötet diskuterades även kort om möten som har varit och helgens aktiviteter tillsammans med Guvernörsrådets partners redovisades. Ett kort och trevlig möte.

Februari

Vid februarimötet fick Lions Club Jönköping besök av Margaretha Strömberg och Anette Nilsson. Under Lionsåret 2013/2014 gav Lions Club Jönköping stöd till en av Anette Nilssons och Margaretha Strömbergs projekt i Jerevan, Armenien. Där ska byggas ett barnbibliotek i ett barnsjukhus, så att fattiga barn ska få möjlighet att läsa böcker och genom detta få en trevlig samtalsstund om böckerna. Vid detta möte berättade Margaretha om barnsjukhuset och hur mycket de har gjort där för att människor och speciellt barn skulle känna sig bra där. Efter Margaretha, så berättade Anette om barnbibliotekets hörna i sjukhuset och planen om att bygga ett litet filial till canceravdelning, så att det skulle minska risken att dessa barn skulle utsättas för några virus. Det var ett verkligen intressant föredrag och klubbens medlemmar kunde se att det stöd som klubben kunde hjälpa till med, har gjort så enormt stort nytta. Väldig väl använda pengar, tyckte alla medlemmar. Tillsammans kan man göra skillnaden, det enda som behövs är bara vilja.
Efter föredraget, gick vanlig medlemsmöte vidare. Vi diskuterade lite klubbarnas samarbete i zonen men också våra egna kommande aktiviteter. Förslag för styrelse för Lionsåret 2015/2016 presenterades. En trevlig och givande kväll för alla medlemmar och partners som hade följt med.

Januari


På bilden från vänster är Fadder för den nyaste medlem Lennart Wohlmer och nyaste medlem Eija-Maarit Karhu.

I andra helgen i januari, så hade Lions Club Jönköping sin årliga julgransplundring. Under det korta mötet innan festen diskuterades det lite om klubbens kommande aktiviteter och kort om vad har varit. Under festen togs det officiellt in klubbens nyaste kvinnlig medlem. Presidenten visade även uppskattning mot alla som har hjälpt till i klubbens aktiviteter under 2014. Klubben har deltagit i flera marknader, haft klubbens egna aktiviteter i form av ljusstöpning och även lyckats med Jönköpings Lucia arrangemang. Lions Club Jönköping vill tacka alla som har stött klubbens aktiviteter under 2014, så att vi har kunnat hjälpa andra genom våra hjälpinsatser lokalt, nationellt men även internationellt.

December

December månad började aktivt för Lions Club Jönköping. Helgen före var vi ute på den traditionella julskyltningen i Jönköping. Medlemsmötet hölls den här gången i Science Park i Jönköping. Vi fick en trevlig föreläsning från Cecilia Ödman som är marknads- och kommunikationsansvarig i Science Park. Hon berättade för medlemmar med partner om hur Science Park startades, vad man gör där och vem som kan komma kontakt med dem. Vi fick även höra lite om vad som händer med Science Park 2015.
Efter den trevlig föreläsningen så fortsätt mötet med förhandlingar. Vi diskuterade lite om marknader men även nästa stora aktivitet som börjar redan nästa vecka Lussa runt med Jönköpings Luciatåg, så att Jönköpings Lucia med sina tärnor kan sprida ljus och glädje runt i kommunen. Luciatågets höjdpunkt kommer att vara kröningen den 13 december i Kristine kyrka, där alla kan komma och lyssna på deras sånger. Fri entré, men kollekt kommer att tas upp i samband med kröningen. Lions Club Jönköping och Luciakommittén har redan tidigare beslutat att årets insamlade pengar kommer att gå till Kvinnojouren i Jönköping för deras verksamhet för mammor och barn. Innan mötet avslutades så diskuterades zonmötet som var i november.

Zonmöte i november


Dr.Lowe med sin fin stor kartbok

Den 12 november hade zon 6 i MD 101 SV sin andra zonmöte. Vi var 30 tal medlemmar från alla zonens 6 Lions klubbar bjuden till mötet i Habo i Landhs konditori. Klubbarna som tillhör till zon 6 är: Lions Club Gränna, Lions Club Huskvarna, Lions Club Jönköping, Lions Club Bankeryd, Lions Club Habo och Lions Club Mullsjö. Under presentationsrundan fick vi besök från sjukhusclownen Dr. Lowe som besöker Länssjukhuset Ryhov varje tisdag. Under kalenderåret har alla klubbarna i zon 6 stött Dr. Lowe's verksamhet med en besök på månaden. I dag kom Dr. Lowe och berättade lite om sig själv och Lotten Sönnerby berättade om verksamheten och hur den finansieras. Efter Dr. Lowe's besök fortsättes presentationsrundan och sen delade vi oss i små grupper och diskuterade lite några frågor. Bland annat kvinnor i Lions, att få mer medlemmar i Lions. Maten som bjöds var verkligen gott. Det blev smörgåstårta och nougatbiskvi till kaffet. Väldig gott mat. Efter maten diskuterades lite olika saker. Det beslöts att alla klubbarna i Zon 6 kommer fortsätta att stödja Dr. Lowe under kalenderåret 2015 med en tisdag varje månad. Vi fick även information om hur det går för Lions Forskningsfond i Linköping. Under kvällen hade vi besök även från vår Distriktsguvernör Kjell Arne Svensson tillsammans med sin hustru Ylva. Ett väldig trevlig besök. Dagens zonmöte var väldig intressant, diskussioner var väldig givande och nyttiga. Nästa zonmöte kommer vara i februari. Då får vi se, hur det bliver.

November

Lions Club Jönköping har haft ett trevlig månadsmöte i November. Mötet inleddes med att Catarina Gustavsson och Solveig Einarsson från Kvinnojouren höll ett intressant föredrag om deras arbete. De berättade om hur de använt pengarna de fick från Jönköpings Lucia 2013. Med inlevelse berättade de hur nyttig och viktig sommarresan är för mammor och barn. Barnen och mammorna fick ett fantastiskt, trevlig sommarminne och kunde glömma alla problem för stunden och bara ha det roligt. Efter detta föredrag, så fortsattes det med ett vanligt medlemsmöte. På mötet diskuterades bland annat klubbens kommande aktiviteter, t.ex julmarknad men även årets Jönköpings Lucia arrangemanget. Under mötet blev Lions Club Jönköping även en ny medlem rikare.

Oktober

Nu har Lionsåret i Lions Club Jönköping kommit igång. Vid klubbens andra månadsmöte fick klubbens medlemmar besök från Sofia Ryds. Sofia är en av Berzeliusstipendiat som fick vara med årets Berzeliusdagarna som anordnas av Svensk Kemistsamfundet. Lions Club Jönköping har sedan flera år tillbaka haft samarbete med Erik Dahlbergs gymnasiet om Berzeliusstipendiet. Klubben brukar varje år stödja med två stipendier. Medlemmar fick höra lite om Berzeliusstipendiatens upplevelse från dessa 2 dagar. Lite om föreläsningarna och stipendiatens tankar. Det är alltid trevligt för medlemmar att få se eller att få höra hur det har varit eller gått när klubben har stödit något.

Efter presentation fortsätte kvällen med vårt vanliga medlemsmöte. Där diskuterade vi bland annat lite om vårt föregående verksamhetsår, lite om kommande verksamhetsår och klubbens aktiviteter b.a. julmarknad, Lucia och annat.

Kräftskiva

Den 13 september hade Lions Club Jönköping sin årlig kräftskiva. En trevlig kväll som uppskattas bland klubbens medlemmar och deras partners. Gott mat, sång, trevlig sällskap och några tal var allt detta, vad en kväll kunde erbjuda för att ha det trevligt. Ett trevlig sätt att träffas och trivas. Stort tack till våra värdar att vi fick vara hos Er!

September

Första månadnsmötet 2014/2015 var ett mjukstartsmöte. Ett lugnt informationsmöte för att komma igång efter sommaren samt efter korta medlemsmötet ägnade klubben tid att utvärdera klubbens verksamhet som är viktig del av framtiden.

Månadsmöten 2013/2014

Juni

Brunstorps gård med omgivande trädgård är en kulturhistoriskt intressant anläggning.

Här finns gamla byggnader som restaurerats, en genbank för fruktträd och en trädgård med ett unikt sortiment av nytto- och prydnadsväxter. Brunstorps gård och trädgård erbjuder rikliga möjligheter till studier av kulturväxter och natur. Samtliga växter är försedda med namnetiketter. Brunstorps trädgårdscafé, som ligger inom området, erbjuder fika och lättare måltider i trivsam miljö. Brunstorps gård och trädgård erbjuder rikliga möjligheter till studier av kulturväxter och natur. Samtliga växter är försedda med namnetiketter.

Maj

Före klubbmötet berätttade vår gäst Tomas Persson Thorsen från Vårsol, om ensamkommande flyktingbarn.

Verskamheten startade den 1april 2007 och sedan dess har ett 60-tal ungdomar i åldern 16-18 år kommit till Jönköping från länderna Iran, Irak, Somalia, Libyen och Afghanistan.

Vårsol SARA är Frälsningsarmens boende för ensamkommande flyktingungdomar.

Idag bor 37 ungdomar på Vårsol SARA och vi är sammanlagt 37 anställda. Jönköpings kommun har gett Vårsol SARA uppdraget att sörja för omsorg, boende och tillsyn samt påbörja integreringen i samhället för asylsökande ensamkommande ungdomar i åldern 16-18 år gamla.

För de ungdomar som får uppehållstillstånd efter asylutredningen åtar sig Vårsol att ombesörja fortsatt behov av omsorg och boende längst till dess ungdomen fyller 21 år eller blir självförsörjande dessförinnan.

April

Före klubbmötet besökte vi Radiomuseet på Tändsticksområdet .Vi blev välkomnade av Lions Bo E .Karlsson som visade oss runt och berättade om den fina samlingen. Den har hans far, Erik Karlsson, även medlem tidigare i Lions, startat en gång för länge sedan.

Mars

Lions Club Jönköping hade ett väldigt trevligt studiebesök i mars på Jönköpings flygplats där Sten Norinder, VD för Jönköpings Airport, berättade för Lions medlemmar flygplatsens historia, nutid och tankar kring framtiden. Det var ett trevligt studiebesök med möjligheten att även besöka kontrolltornet där medlemmarna fick se hur allt ser ut i verkligheten och vilket jobb flygledare dagligen gör och allt detta ansvar.

Studiebesöket avslutades med månadsmöte, där valdes bland annat den nya styrelsen för kommande Lions året, som gäller från 1 juli till 30 juni 2015.

Februari 

Ingvar Gardell kom och berättade om Vision for All. Det var en spännande historia om hur begnande glasögon kunde spridas till behövande i Afrika och Sydamerika.

Ingvar visar bilder

Ove Nordlund tilldelades Progressiv Melvin Jones och Lennart Wohlmer tilldelades Melvin Jones från Distrikt 101SV. På bilden fäster President Ingrit nålen på Ove.

 

Januari 

När klubben firade sin årliga julgransplundring kunde presidenten Ingrit Frei Antonsson konstatera att årets julaktiviteter, ljusförsäljning, Jönköpings Lucia och julmarknad gett ett rekordstort netto, drygt 270 000 kr, som nu oavkortat går till hjälpverksamhet och stipendier.

Klubbens målsättning att öka mångfalden bland medlemmar börjar också ge resultat och delmålet med en tredjedel kvinnor bland medlemmarna har nåtts.

Under festen delades det ut flera utmärkelser. Medlemskap i Lions i 20 respektive 25 år till Bengt-Åke Nyman respektive Lars Runemo. Melvin Jones till Erik Svensson och progressiv Melvin Jones till Lars Runemo. Prsidenten passade även på att dela ut diplom till de som hjälpt till med Världens Barn och Lions Riksinsamling för kampen mot Barndiabetes.

Erik får melvin Jones.

Lars får inte bara pris för 25 årigt medlemskap och progressiv Melvin Jones. Han tilldelas även pris för orginellast slips/fluga.

December

Ett lugnt möte där Bo E Karlsson framförde sitt föredrag om resa i Vätterbygden på Bellmans tid.

November

Ove Nordlund berättade med inlevelse om sitt hemlandskap, republiken Jämtland och Stig Franck uppvaktas på sin 80-årsdag. med en åtta-armad ljuskrona.

Oktober

Britt-Marie berättade om Norrahammars barnkoloni, ett av våra profilprojekt. Dessutom hade vi parentation över avliden Lionsmedlem, Sten Nilson, som hade nått den aktningsvärda åldern av 103 år.

Kolonins egna brevlåda.

September

Första månadnsmötet 2013/2014 var ett mjukstartsmöte. Ett lugnt informationsmöte för att komma igång efter sommaren. En ansökande medlem fick presentera sig.

Under september hann vi även med en trevlig kräftskiva i Bos herrgårdsbyggnad mitt i Jönköping. Även här fick en ansökande medlem berätta lite om sig själv. Under kräftskivan skedde även officiellt presidentskifte då ny President i Lions Club Jönköping fick överta Presidentposten.

Seniorerna i klubben såg ut att trivas på kräftskivan.

Månadsmöten 2012/2013

Juni

 

Årets sista månadsmöte hölls på Hotell Taberg där vi kunde avnjuta en god middag och summera en del av årets aktiviteter. 

Under året har vi bl.a. varit representerade på flera marknader än tidigare.Denna aktivitet innebär förhoppningsvis att allmänheten för större kunskap om Lions arbete. 

 

Maj

 

Vid besöket på det nyligen återinvigda länsmuseét fick vi en helt fantastisk presentation av verksamheten av länsmuseechefen Sergei Muschin. Vi fick bland annat lära oss att museet inte enbart ska visa dåtid utan vill i lika hög grad spegla nutid, eller som man uttrycker det i sin vision: Ditt länsmuseum för ALL TID.

 

April

Besök på Förvaltningsrätten i Jönköping som finns i den nya domstolsbyggnaden vid Munksjöbrons fäste.

Där berättade Roland Fellman en hel del intressanta saker om verksamheten. Vi fick bl.a. veta att vi som medborgare alltid har rätt att överklaga myndighetsbeslut som berör oss till Förvaltningsrätten, oavsett om det rör skattärende, bygglov eller något annat.

Vi avrundade besöket med att ta en titt på de nya lokalerna bl.a. den särskilda sal som används när kravet på säkerhet är särskilt stort. 

 

Mars

Dag Jonasson informerade om Norrahammar-Tabergbygdens Barnkolloniförening. Föreningen som startade redan 1940 ordnar årligen sommarläger för 40 barn i åldern 8-12 år i Mellbystrand. Verksamheten finansieras delvis av kommunala bidrag, men är därutöver beroende av privata sponsorer. Lions Club Jönköping har stöttat verksamheten i ett antal år och överväger f.n. hur mycket klubben ska bidrag med i framtiden.

 

 

Februari

Vid detta tilfälle höll vi till hos Kastrullhäxan och fick vi lyssna på våra stipendiater Louise Sandell och Karin Silferbrand som varit på resa i Kenya och gjort synundersökningar samt delat ut glasögon som samlats in i Sverige av Vision for All. Mycket intressant, bl.a. fick vi veta att dom delade ut 1 700 par glasögon under sin resa. 

 

Januari

 

Kalenderårets första månadsmöte är som traditionen bjuder årets största fest, nämligen  julgransplundringen. Här finns inga gränser för vad god mat, dryck och glädjens gemenskap kan åstadkomma  i form av upprymdhet vid danserna runt granen. Så här gör gubbarna var dom går....... och andra danser kan knappast göras med större entusiasm.

Vid mötet hade vi också glädjen att hälsa Ann-Margret Olsson Wester välkommen som ny medlem. Faddern Ewa Pettersson överlämnar klubbmärket vid intagsceremonin.

December

Välbesökt och mycket intressant studiebesök på Jönköpings-Posten där redaktionschefen Mats Ottosson på ett mycket underhållande och intressant sätt berättade om såväl pappers- som digitaltidningarnas utmaningar nu och framöver. Kundernas konsumstionsmönster ändras i takt med den tekniska utvecklingen och ingen vet egentligen vad som händer på sikt.....

Kvällen avslutades på Kastrullhäxan med jättegod julmat och gruppvis tankearbete om klubbens aktiviteter. 

 

November

Vid detta möte delade vi ut stipendium för volontärarbete i Costa Rica till Johanna Rogö (bilden nedan).

Vi hade också glädjen att anta tre nya medlemmar och lyssna på inressant information om kvinnojourens verksamhet. 

 

Oktober

Studiebesök på Spira och Kastrullhäxans efterföljande buffe hos Bo E Karlson gjorde denna kväll oförglömlig.  

 

Kräftskivan

Hemma hos Bo E Karlson hölls den traditionella kräftskivan. Mat, kräftor och stämning var på topp.

 

September

Verksamhetsårets första möte gav oss en inblick i hur det är att vara förälder till ett barn med diabetes. Jenny Palmer berättade på ett levande och gripande sätt om sin sons sjukdom. För föräldarna innebär sjukdomen en ständig oro för att det oförutsedda ska inträffa, 24 timmar om dygnet under barnets hela uppväxt.  

Mötet gav oss inspiration för årets Röda Fjädern kampanj som avser insamling för barndiabetesforskningen.

 

 

Månadsmöten 2011/2012

Sommar, sommar, sommar...

Junimötet, som är det sista på verksamhetsåret, ägnade vi passande nog på att besöka Jönköpings kommuns egen plantskola vid Klämmestorp. För oss vanliga trädgårdsodlare blev det en hissnande upplevelse att gå runt i de över 4000 kvadratmeter stora växthusen  där allsköns växter som behövs i stans parker och torg odlas fram. Och inte fick vi ta med oss en enda liten planta hem även om det var många som var sugna.  

Kvällen avslutades på Fjällstugan med god buffé och stans bästa utsikt. 

Maj

Bland kossor och kalvar på bondgård utanför Gränna fick vi en inblick i hur ett modert jordbruk fungerar. Vi blev imponerade av att ett enmansföretag klarar av att sköta 80 mjölkkor, kalvuppfödning samt omfattande åker- och betesmarker. För att ett jordbruk ska kunna fungera med så lite bemanning krävs både mjölkningsrobot och 12-16 timmars arbetsdag veckans alla dagar. 

Dagen avslutades med trivsam samvaro och god mat hemma hos Kastrullhäxan i hennes charmiga etagelägenhet. 

April

Månadsmötet hölls på Ryhovs herrgård där Bo E. Karlson på ett livfullt sätt berättade om gårdens historia från medeltidsby till länssjukhus.

Herrgårdsbyggnaden, som härstammar från 1700-talet, har haft olika ägare och användning över tiden. Den har bl.a. varit landshövdingeboställe, överstebostad och chefsläkarbostad och används numera som konferansanläggning.

Mars

Månadsmötet hölls i klubbens ordinära klubblokal på Restaurang Kastrullhäxan och inleddes som vanligt med en god måltid.

I samband med måltiden överlämnade dagens mötesordförande Ove Nordlund utmärkelsen Melvin Jones Fellowship för betydande humanitära insatser till Anette Edlund. Ove framhöll bl.a. att hennes goda och trogna matleveranser till våra ljusstöpare, som är en grundförutsättning för att vi ska kunna hålla igång denna vår viktigaste aktivitet. 

Anette Edlund mottar Melvin Jones-utmärkelsen av Ove Nordlund.

Februari 

Besök på Räddningstjänsten där brandförmannen Börje Andersson med kollegor berättade om verksamheten. Vi fick bl.a. lära oss att det får ta högst 90 sekunder mellan larm och utryckning oavsett tid på dygnet. Passande nog fick vi se när larmet gick och med vilken hastighet påklädning och uppsittning i bilarna sker. Vi känner oss en smula tryggare efter besöket ..... 

 

Januari

Januarimötet är av tradition årets största fest. Då dansas julen ut till toner av dragspelsmusik. Viktiga ingredienser är också god hemlagad mat och allsång.

I år fick julgransplundringen en extra högtidlig inramning i och med att Bertil Widek fick ta emot utmärkelsen Progressiv Melvin Jones Felllovship (PMJF). Lions president Erik Svensson framhöll att ingen har gjort mer för klubben än Beril och Gunvor Widek som i många år har arbetat intensivt med ljustillverkning. Ceremonin kröntes med Birgitta och Erik Svensson framförde en nyskriven hyllningsvisa till makarna Widek.

December 

Vid månadsmötet i december besökte vi Skogsstyrelsen och fick en intressant föreläsning om skogsbruk, hur marken skonas vid avverkning och hur diken vårdas. Under månadsmötet invigdes Ewa Pettersson som ny medlem.

Invigning

Ceremonimästare Lars Runemo läser upp ur Lions stadgar för Ewa Pettersson under invigningsceremonin.

 

November 

Vid månadsmötet i november besökte vi Högskolan i Jönköping och fick information om verksamheten och en förevisning av lokaler och konst. Besöket var särskilt intressant mot bakgrund av tankarna på att försöka starta en campusklubb i Jönköping. Vid sammanträdet behandlades bl.a. verksamhetsberättelse och revisionsberättelse från verksamhetsåret 2010/2011 - året då klubben hade 60-årsjubileum. Från kommittéerna informerades bl.a. om utdelningen av volontärstipendier.

Högskolan i Jönköping

Oktober

Månadsmötet i oktober hade temat Vandring kring Munksjöns stränder och grävningarna vid Jönköpings slott. Bo E Karlsson berättade om Jönköpings historia och utveckling i dag.

Gammal och ung. Vid månadsmötet erhöll Rolf Warén utmärkelsen för 50 år som Lionsmedlem, huvudsakligen i Lions Club Jönköping. Som ny medlem invaldes Kristi Kallaste.

September

Månadsmötet i september gav oss en inblick i förhållandena för ensamkommande flyktingungdomar. Martina Poulsen berättade om Frälsningsarmens framgångsrika verksamhet åt Jönköpings kommun med ensamkommande ungdomar och vilka framtidsutsikter ungdomarna kan tänkas ha. Hans Karlsson kompletterade med hur det är att vara god man åt dessa ungdomar.

Melvin Jones är Lions Clubs International Foundations utmärkelse som erkänsla för humanitära insatser. Utmärkelsen tilldelades Britt-Marie Weidby för hennes hängivna mångåriga arbete – både inom Lions och i sitt yrkesliv – för barn med diabetes.

Kräftskivan

Årets kräftskiva hölls hemma hos Bo E Karlsson i hans fantastiska 1700- och 1800-talshus. Stämningen var som vanligt hög. Presidentskiftet skedde under traditionella former.

Lions Clubs Internationals nyheter
Connect with Us Online
Twitter